Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernheze.gifEr wordt ongeveer 3 miljoen euro per jaar aan subsidie verstrekt door de gemeente Bernheze. Ruim 2.5 miljoen euro wordt verstrekt aan professionele instellingen. De gemeente Bernheze kan onvoldoende aantonen dat deze subsidies de beoogde doelstellingen (effecten) realiseren. De rekenkamercommissie van Bernheze concludeert in haar rapport ‘Subsidiebeleid, kans om te sturen’ dat de gemeente de subsidieverordening in 2007 en 2008 niet voldoende toepaste..

 Goede sturing is door de huidige formulering van de beleidsdoelstellingen niet mogelijk.    

De onafhankelijke rekenkamercommissie van Bernheze heeft onderzoek gedaan naar het subsidiebeleid Welzijn van de gemeente Bernheze. De Verordening Welzijnssubsidie Gemeente Bernheze 2006 vormt het juridische kader voor subsidieverstrekking en stelt de regels en voorwaarden vast waarbinnen subsidieverstrekking moet plaatsvinden. De rekenkamercommissie onderzocht of het subsidiebeleid conform de verordening is uitgevoerd en in welke mate het subsidiebeleid in 2007 en 2008 heeft bijgedragen aan het realiseren van de gemeentelijke visie en beleidsdoelstellingen.

 

Onderwerp van onderzoek zijn de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van subsidieverstrekking in Bernheze. Niet alleen het gemeentelijke proces met betrekking tot subsidies stond daarbij centraal; ook de ervaringen van instellingen die subsidie ontvangen, werden in het onderzoek meegenomen. Eerder dit jaar deed de rekenkamercommissie een oproep aan alle verenigingen binnen de gemeente Bernheze om mee te werken aan het onderzoek. De verenigingen ontvingen een enquêteformulier met vragen over de mate van tevredenheid over de toekenning, de ervaring met de aanvraagprocedure en de rol van de gemeente Bernheze bij de subsidietoekenning. Ongeveer de helft van de verenigingen heeft gereageerd. De rekenkamercommissie concludeert hieruit dat de klanten tevreden zijn. Men is positief over de dienstverlening van de gemeente en er is voldoende duidelijkheid over de hoogte van de subsidies.

 

Naast de constatering dat de subsidieverordening onvoldoende werd toegepast concludeerde de rekenkamercommissie ook dat de gemeente geen goede sturing kan geven omdat de onderzochte beleidsdoelstellingen niet concreet geformuleerd zijn. De beleidsdoelstellingen kunnen niet omgezet worden in duidelijke subsidieafspraken met de organisaties, zelfs niet bij de professionele instellingen. Zowel de gemeentelijke visie op subsidiebeleid als de verordening is voor verbetering vatbaar.

 

De rekenkamercommissie doet in haar rapport aanbevelingen om op relatief korte termijn zaken op orde te stellen. De belangrijkste aanbeveling is om de professionele instellingen beter aan te sturen door middel van het subsidiebeleid. Echter het verbeteren van het fundamentele proces zal met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 niet meer voor de huidige gemeenteraad af te ronden zijn. Het is daarom aan de nieuwe raad om de fundamentele aanbevelingen snel na zijn aantreden op te pakken.

De raad zal in de vergadering van 5 november a.s. een uitspraak doen over de aanbevelingen