Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernhezeEen vreemde snuffelt in uw huis in uw eigendommen, gaat er met uw spullen vandoor en laat een spoor van vernielingen achter. Een woninginbraak heeft een grote impact op uw leven. Vaak zijn het gelegenheidsinbrekers op zoek naar zwakke plekken van een woning. Geef hen geen kans en bescherm uw huis én uw spullen. Hoe u dat kunt doen, leest u hieronder.



Inbraakweetjes

Inbrekers zijn gewoontedieren. Ze hebben zo hun favoriete tijden, perioden en manieren om toe te slaan. De belangrijkste inbraakweetjes op een rij:

  • Inbrekers slaan vooral overdag tussen 06.00 en 18.00 uur hun slag.
  • Tijdens de carnavalsdagen, vakanties en de wintermaanden worden de meeste inbraken gepleegd.
  • In een aantal gevallen komen inbrekers via de bovenverdieping een woning binnen.
  • Lukt het inbrekers niet om binnen drie minuten een weg naar binnen te vinden, dan geven ze het meestal op.


Tips om uw woning te beveiligen

Om inbrekers minder kans te geven, is het belangrijk dat uw woning goed beveiligd is. Hoe lastiger u het inbrekers maakt om uw woning binnen te dringen, hoe groter de kans dat ze het snel opgeven. Hieronder vindt u een aantal tips.

 

Ramen en deuren

Vaak zijn eenvoudige aanpassingen aan ramen en deuren voldoende om het inbrekers moeilijk te maken. Goed hang- en sluitwerk is voorzien van een keurmerk van de Stichting Kwaliteitscentrum Gevelelementen (SKG) met, heel belangrijk, het ®-teken. Sloten met dit keurmerk hebben één, twee of drie sterren. Een slot met twee of drie sterren is zo stevig dat het een inbreker zeker drie minuten kost om het te forceren. Dat is voor een inbreker vaak te lang. Voordeuren, achterdeuren, ramen, schuifpuien en garagedeuren die voorzien zijn van sloten met het SKG-keurmerk, houden in 90 procent van de gevallen inbrekers buiten de deur. Denk ook aan het veiligheidsbeslag, sluitkom en scharnieren. Dit is nodig om te voorkomen dat inbrekers het cilinderslot en de deur van buiten kunnen verwijderen of vernielen. Zorg ook dat bereikbare ramen en deuren op de bovenverdieping zijn voorzien van beveiligd hang- en sluitwerk.

 

Brandveiligheid

Een goed beveiligde woning heeft soms als gevolg dat u meer tijd nodig heeft om uw huis te verlaten bij bijvoorbeeld brand. Plaats daarom op elke verdieping een rookmelder, die u tijdig waarschuwt. Zorg daarnaast dat u een blusdeken en/of een goed functionerende brandblusser bij de hand heeft.

 

Verlichting

Zorg voor goede buitenverlichting bij alle vanaf de openbare weg bereikbare en zichtbare deuren. Dit houdt inbrekers op afstand. Een buitenlamp die automatisch aanspringt als de avond invalt, is ideaal. Een andere optie is een buitenlamp met een infrarood bewegingsmelder. Inbrekers houden niet van deze schrikverlichting. Om te voorkomen dat inbrekers een bewegingsmelder onklaar maken, is het verstandig de verlichting op ongeveer drie meter hoogte te plaatsen. De buitenlamp bij de voordeur dient het gezicht van de bezoekers te verlichten. Zo kunt u zien of u de deur veilig kunt openen.

 

Begroeiing

Inbrekers hebben het vaak gemunt op woningen met dichtbegroeide tuinen, die hen aan het zicht van de omgeving onttrekken. Snoei daarom regelmatig de heg en houdt struiken klein.

 

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen kunt u uw woning optimaal beveiligen tegen woninginbraak. Wanneer uw woning aan de eisen van dit keurmerk voldoet, ontvangt u een certificaat. Hiermee kunt u korting op uw inboedelverzekering krijgen. Daarnaast neemt het risico op een inbraak met 95 procent af. Kijk voor meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen op www.politiekeurmerk.nl.

 

Alarmsysteem

Een alarmsysteem blijkt in de praktijk een goede manier om inbrekers af te schrikken. Een alarmsysteem alleen houdt inbrekers niet buiten de deur. Het zorgt er wel voor dat hun actie niet onopgemerkt voorbijgaat en er dus ingegrepen kan worden.

 

Goede gewoontes

Naast het technisch aanpassen van uw woning, kunt u ook andere maatregelen nemen om de kans op inbraak verder te verkleinen. Het zijn goede gewoontes, die inbrekers geen gelegenheid geven om in te breken. Ze kosten niets, maar maken het inbrekers wel een stuk moeilijker.

  • Let goed op uw sleutels en leg geen reservesleutels op voor de hand liggende plaatsen, zoals onder een bloempot of deurmat of in de schuur. Leg er liever een bij buren of familie neer.
  • Sluit ramen en deuren wanneer u het huis voor korte of langere tijd verlaat. Vergeet ook de deur die via de garage toegang tot de woning geeft niet. Dit is een ingang die veel inbrekers gebruiken.
  • Plak geen papiertje met de melding dat u (even) afwezig bent op deuren of ramen.
  • Hang geen touwtje uit uw brievenbus. Hiermee maakt u het een inbreker wel erg gemakkelijk.
  • Zorg dat uw woning een bewoonde indruk maakt als u langere tijd van huis bent. Vraag de buren de brievenbus elke dag te legen, het gras te willen maaien en hun auto af en toe op uw inrit te parkeren. Vraag hen ook of ze elke avond de gordijnen willen sluiten. Met een schakelklok kunt u zorgen dat elke avond de verlichting automatisch aangaat.
  • Ladders, vuilcontainers en andere dingen waar op geklommen kan worden; ruim dit op. Zet ze in de schuur en sluit deze af. Vergeet bij afwezigheid niet ook de poort af te sluiten.
  • Maak van uw venster geen etalage. Zet kostbaarheden niet in het zicht, maar berg ze goed op. Eventueel in een kluis.
  • Spreek geen boodschap op uw voicemail of antwoordapparaat in met de mededeling dat u op vakantie bent. Schakel uw telefoon door naar familie of vrienden. Als zij de telefoon opnemen, lijkt het alsof er iemand thuis is.
  • Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet. Noteer het kenteken van verdachte auto’s en geef dit door aan de politie. Hoe sneller de politie ter plaatse is, hoe groter de kans dat de inbreker kan worden aangehouden.
  • Wordt er ondanks alle preventieve maatregelen toch ingebroken in uw woning, doe dan altijd aangifte bij de politie. Bij voorkeur direct nadat u de inbraak in uw woning hebt ontdekt. Voor het doen van aangifte dient u persoonlijk naar het politiebureau te gaan. Hiervoor maakt u een afspraak via het telefoonnummer 0900 – 8844. U krijgt van de politie een Bewijs van Aangifte. Dit is van belang voor het indienen van een schadeclaim bij uw verzekeringsmaatschappij. Breng uw verzekering ook zo snel mogelijk op de hoogte van de inbraak. Meestal moet dat binnen 48 uur gebeuren; raadpleeg de voorwaarden van uw polis!  


Voor het project ‘Geef inbrekers geen kans’ werken de gemeenten Bernheze, Oss, Lith en Maasdonk samen.

Bent u benaderd voor een preventieadvies ga dan naar het formulier veilig wonen op de website van de gemeente Oss, www.oss.nl. Alleen inwoners die slachtoffer zijn geworden van een inbraak, worden benaderd voor een advies en kunnen zich via het formulier aanmelden.

 
Te downloaden: