Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

intensieve_veeh.imagesHet IVN Bernheze wil afspraken maken over het aantal locaties in de gemeente waar intensieve veehouderijen kunnen komen. Dat zei Cent van den Berg van het IVN donderdagavond tijdens het debat over intensieve veehouderij in Loosbroek. Van den Berg zei bang te zijn dat in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied, het accent teveel op de veehouderij komt te liggen.
 Volgens wethouder Eric Daandels moet in het  nieuwe bestemmingsplan een goede balans worden gevonden tussen wonen, werken en recreëren in het buitengebied.

Tijdens de debatavond gingen onder meer de gemeente, IVN, ZLTO en de Bernhezer Buitenwacht met elkaar in discussie. Daarin bleek dat ZLTO-voorzitter Willie Gijsbers een andere kijk op het nieuwe bestemmingsplan had, dan het IVN. Waar IVN zegt dat het accent teveel op de landbouw ligt, is het volgens Gijsbers juist omgekeerd en is er op het gebied van natuur juist al veel gebeurd. "

Veel discussie was er ook over de zogeheten duurzame locaties. Bedrijven die op zo'n locatie zitten en willen uitbreiden moeten voldoen aan allerlei criteria. Zo wordt onder meer gekeken of uitbreiding van een bedrijf op die plaats het leefklimaat van de omgeving niet aantast. Volgens Daandels hoort ook de gezondheid bij het leefklimaat en wordt dus ook naar dat aspect gekeken. Cent van den Berg vond dat de criteria die de provincie stelt voor duurzame locaties veel te ruim zijn. De wethouder gaf op zijn beurt aan dat de gemeente zelf nog aanvullende criteria kan en gaat stellen. "Daar gaan we nog, over praten en dan kunnen we de regels bijstellen waar dat nodig is", aldus Daandels.

Aan het eind van de avond lieten de deelnemers aan het debat hun  licht schijnen over de toekomst  van de intensieve veehouderij in Bernheze. Gijsbers (ZLTO) ver wacht dat over tien jaar nog vijftig procent van de huidige agrariërs in Bernheze over is. "En daarvan haalt dan zo'n 25 procent de inkomsten uit de agrarische sector. Maar alle bedrijven zijn zo ingepast dat het een plaatje is om te  zien", aldus Gijsbers. Ook wethouder Frans van de Ven "schetste een beeld waarin er minder agrarische bedrijven zullen"  zijn. De Bernhezer Buitenwacht  hoopt, zo zei Astrid van der Geld, dat ze niet meer hoeft te bestaan.

Maandag wordt in Bernheze een extra commissievergadering gehouden over het bestemmingsplan buitengebied, aanvang 19.30 uur.'
Bron Brabants Dagblad: door Edith Verwegen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Intensieve veehouderij Bomvolle zaal bij debatavond in Bernheze( 3 december 09)

Grote zorgen over zorgen over gezondheidsrisico’s
Ontwikkelingen in de intensieve veehouderij houden de gemoederen in Bernheze flink bezig. Dat bleek gisteravond tijdens een debatavond over intensieve veehouderij. Er werden vooral zorgen geuit over gezondheidsrisico’s.

Inwoners van Bernheze maken zich grote zorgen over de gezondheidsrisico's in hun gemeente door de toename van intensieve veehouderijen. Dat bleek gisteravond tijdens een debatavond over intensieve veehouderij. In een overvolle zaal van café/zaal Kerkzicht in Loosbroek gingen vertegenwoordigers van de gemeente, agrariërs, GGD, IVN en Bemhezer Buitenwacht met elkaar en met het publiek in debat. En dat leidde, vooral wanneer gesproken werd over gezondheid, tot soms felle discussies.

Op de stelling dat inwoners zich terecht zorgen maakten over gezondheidsrisico's door megastallen, zei Renske Nijdam van de GGD dat de zorg dat schaalvergroting in de veehouderij leidt tot bijvoorbeeld extra uitstoot van fijnstof, wel terecht is. "We hebben een proef gedaan  in een landbouw ontwikkelingsgebied en daar blijkt dat er wel een aantal procent extra aan fijnstof wordt uitgestoten."

Ook de zorgen over Q-koorts kwam tijdens het debat aan bod. Zo vond een deel van het publiek dat de gemeente veel meer zou moeten doen op dat gebied. Een van de aanwezigen in de zaal die zelf Q-koorts heeft, zei het gevoel te hebben dat de klachten niet gehoord worden door de gemeente.
Maar volgens wethouder Frans van de Ven kan de gemeente niet veel doen. "We hebben niet veel mogelijkheden als gemeente om er iets aan te doen. En de oorzaak van Q-koorts moet nog verder onderzocht worden", aldus Van de  Ven. Die ook zei dat Bemheze voorlopig geen stop zet op uitbreiding van veehouderijen.
Volgens de wethouder zou het een slechte zaak zijn als op basis van vrees voor gezondheidsrisico's ontwikkelingen onmogelijk worden gemaakt. "Er zijn allerlei normen waar agrarische ondernemers aan moeten voldoen bij uitbreiding, dat wordt zorgvuldig getoetst."

Dat agrariërs in Bernheze het tegenwoordig steeds moeilijker hebben, werd gisteravond ook duidelijk. "Schaalvergroting is gewoon nodig om het hoofd boven water te houden", zei Willie Gijsbers, voorzitter van ZLTO Bemheze. Volgens Gijsbers hebben de afgelopen tien jaar veel boeren hun bedrijf moeten sluiten en is de aanwas van jonge agrariërs schrikbarend laag. Toch gebeurt er volgens Gijsbers veel in de agrarische sector. "Mensen zien fysiek dat we bezig zijn met schaalvergroting, de stallen worden groter, maar wát er achter die muren gebeurt ook heel veel. Wij willen op een duurzaam verantwoorde manier voedsel produceren", aldus Gijsbers.
Frits Kuijjpers, een jonge agrariër gaf aan dat zowel de boeren als de consumenten hun verantwoordelijkheid hebben als het gaat om schaalvergroting. "Als de consument iets meer geld over heeft voor een stukje vlees, dan hoeven de bedrijven niet steeds groter te worden."

Bron:Brabants Dagblad, Edith Verwegen

Kijk ook op  Platform Q-koortspatiënten

Kijk ook op http://www.megastallen-nee.