Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

brandweer-logoAlle 21 gemeenteraden in de regio Brabant-Noord hebben de afgelopen maand ermee ingestemd om de uitvoering van de brandweerzorg in handen te leggen van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Hiermee is een belangrijke stap gezet naar de vorming van één regionaal brandweerkorps dat in staat is om nu en in de toekomst de brandweerzorg te leveren die de samenleving wenst. Op 1 januari 2011 moet de nieuwe organisatie van start gaan.

 

Aan de besluitvorming in de gemeenteraden is meer dan een jaar van overleg tussen de verschillende gemeenten en brandweerkorpsen vooraf gegaan. Dit heeft geresulteerd in een plan op hoofdlijnen voor de nieuwe brandweerorganisatie. Zo gaan alle gemeentelijke en districtelijke brandweerkorpsen per 1 januari 2011 met hun personeel en materieel over naar het nieuwe regionale korps. Dit korps komt onder eenhoofdige leiding te staan en wordt namens alle gemeenten aangestuurd door het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio.

 

Bij de besluitvorming in de gemeenteraden bleek dat er overal een grote waardering is voor de inzet van de brandweervrijwilligers. Meerdere gemeenteraden gaven aan dat deze groep niet verloren mag gaan in een grote organisatie. Gevraagd werd om een duidelijke herkenbaarheid van deze groep. Een voorstel om de invloed van de vrijwilligers goed te verankeren is in voorbereiding.

 

Het jaar 2010 wordt voor de brandweerkorpsen in Brabant-Noord een jaar om naar de nieuwe organisatie toe te werken. De komende maanden moet duidelijkheid ontstaan over de precieze opbouw en invulling van de nieuwe organisatie.