Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

bernhezeVanaf het begin van de lente is de natuur volop in groei en bloei. Dat betekent dat naast de gewenste bloemen en planten ook ongewenste kruiden beginnen te groeien. Met name op straten, pleinen en trottoirs levert dat overlast op, omdat het onkruid ervoor kan zorgen dat de straten minder goed begaanbaar worden.  Daarom bestrijdt de gemeente het onkruid.

Zo milieuvriendelijk mogelijk
De gemeente vindt dat het onkruid zo milieuvriendelijk mogelijk moet worden bestreden. Het bestrijdingsmiddel dat wij gebruiken werkt curatief. Dat betekent dat het alleen werkt op reeds aanwezige kruidengroei en dat het niet werkt op kruiden die ontkiemen nadat er bestrijding heeft plaatsgevonden. Het middel wordt verspoten via een methode die werkt met een infraroodsysteem dat onkruid detecteert. Daardoor wordt alleen gespoten op plekken waar daadwerkelijk onkruid staat en niet op plaatsen waar geen onkruid groeit. Bij regen functioneert het systeem niet. Dan worden de werkzaamheden dus tijdelijk gestaakt.
De onkruidbestrijding wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

 

Als u als inwoner niet wilt dat er voor uw deur gespoten wordt met chemische middelen, dan moet u ervoor zorgen dat er op uw stoep geen onkruid staat. Omdat de machine bij u ter plekke dan geen onkruid ziet, zal er dus ook niet gespoten worden.

 

Onkruidbestrijding door particulieren
Wij constateren dat inwoners en bedrijven soms zelf onkruid bestrijden. Probleem daarbij is dat de gebruikte middelen vaak niet milieuvriendelijk zijn, in verkeerde (te hoge) doseringen worden gebruikt of dat andere middelen worden toegepast die schadelijk zijn voor het milieu, zoals bleekwater en zout. Wij roepen daarom op om het onkruid zo milieuvriendelijk mogelijk te verwijderen.

Het toepassen van bestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat is voor particulieren verboden. Op het etiket van uw product kunt u vinden of het middel glyfosaat bevat. Het nadeel van onkruidbestrijding met middelen zoals glyfosaat is, dat de gebruikte bestrijdingsmiddelen in oppervlakte- en grondwater terecht komen. Dit water wordt gebruikt om drinkwater van te maken.
Voor meer informatie over duurzame en verantwoorde onkruidbestrijding kunt u terecht bij uw tuincentrum of doe-het-zelfzaak.