Hiermee draagt de gemeente bij aan een schonere leefomgeving, een beter milieu en lagere kosten voor inzameling en transport van afvalwater. Ook zorgt een goede afkoppeling ervoor dat de grond onder gebieden die bestraat zijn niet verdroogt en dat de grondwaterspiegel op het juiste peil blijft.
Wat doet de gemeente
De afgelopen jaren heeft de gemeente Bernheze grote inspanningen verricht om binnen de bestaande bebouwde omgeving duurzame watersystemen aan te leggen. Naast de nieuwbouwwijken zoals onder meer De Hoef II, Heilaren Noord en Zwarte Molen zijn ook de bedrijventerreinen Retsel, Kleinwijk en Voorste en Achterste Groes en de omgeving van de Abdijstraat in Heeswijk-Dinther voorzien van een duurzaam rioleringssysteem. De komende jaren gaat de gemeente verder aan de slag met het aanleggen van speciale voorzieningen, onder meer in de Componistenwijk. Bent u benieuwd naar deze projecten en hoe deze uitgevoerd worden, klik dan op Alles over (afval)water.
Wat kunt u zelf doen
In Bernheze kunt u op verschillende manieren regenwater afkoppelen, één van de mogelijkheden is het gebruiken van een regenton. De mogelijkheden worden echter sterk bepaald door omgevingsfactoren zoals de doorlaatbaarheid van de bodem, de aanwezigheid van oppervlaktewater, kansen binnen de openbare ruimte en de aanwezigheid van gemeentelijke regenwatervoorzieningen.
Subsidiemogelijkheden
Door het college van burgemeester en wethouders is onlangs een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater vastgesteld. Deze regeling is afgestemd op de verschillende mogelijkheden. Om te zorgen dat u de juiste keuze maakt, kunt u gratis advies krijgen. Dit advies is tevens noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een eventuele tegemoetkoming in de kosten. Zo kunt u een bijdrage krijgen voor de aanschaf van een regenton, het afkoppelen en afvoeren van hemelwater naar gemeentelijke voorzieningen (aan de voorzijde van uw woning) en het afkoppelen en infiltreren van hemelwater.
De subsidieregeling is alleen van toepassing op bestaande wijken (aangelegd voor 2002). Bij wijken die na deze periode zijn aangelegd geldt immers reeds de in het bestemmingsplan en bouwverordening verankerde verplichting tot afkoppelen. Neem voor advies contact op met de gemeente.