Landelijk instrument
De Veiligheidsmonitor is een instrument dat is ontwikkeld om de sociale veiligheid eenduidig te kunnen meten. Het onderzoek wordt op gemeentelijk en landelijk niveau uitgevoerd. De vragen gaan over criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen, slachtofferschap en preventiemaatregelen. Gemeenten, maar ook de provincie en de politie gebruiken de uitkomsten van dit tweejaarlijkse onderzoek bij het vormgeven en evalueren van hun veiligheidsbeleid.
Brabants initiatief
Naast Bernheze doen ook tal van andere gemeenten mee aan de Veiligheidsmonitor. Uniek in Brabant is daarbij de samenwerking tussen provincie, politie en gemeenten. Door die samenwerking nemen in 2011 meer dan 85% van alle Brabantse gemeenten deel, zowel grote als kleine gemeenten. Die grote vertegenwoordiging maakt het mogelijk om de uitkomsten van verschillende gemeenten in de regio met elkaar te vergelijken. Dit onderstreept de kracht van het instrument voor de veiligheid, niet alleen in de eigen gemeente, maar in de hele provincie Noord- Brabant.
Deelname belangrijk
Het gemeente- en provinciebestuur vinden het heel belangrijk dat de inwoners die benaderd worden ook meedoen aan de enquête. Alleen bij hoge deelname ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie in onze gemeente en in de regio.
Deelnemers aan het onderzoek krijgen een brief waarin ze worden uitgenodigd een vragenlijst op het internet in te vullen. Wie liever een schriftelijke vragenlijst gebruikt, krijgt deze desgevraagd thuis gestuurd. Het onderzoek start in september en wordt uitgevoerd door bureau Intomart GfK uit Hilversum. De resultaten worden in april 2012 verwacht.