Ook ja/nee vraag in enquête
Iedereen van 16 jaar en ouder uit Bernheze en Maasdonk ontvangt een enquête. Deze kan zowel schriftelijk als digitaal worden ingevuld. De antwoorden op de vragen moeten de gemeenten een beeld geven hoe inwoners aankijken tegen de herindeling. Ook de vraag óf Bernheze en Maasdonk samen moeten gaan, wordt gesteld. In mei worden de enquêtes per post verspreid.
Gespreksavonden voor inwoners
Naast de afname van een enquête worden in april en mei zes gespreksavonden verspreid over Bernheze en Maasdonk georganiseerd. Alle inwoners zijn dan van harte welkom. Tijdens de avonden wordt dieper ingegaan op wat inwoners zich voorstellen bij een nieuwe gemeente en wat hun ideeën en wensen hierin zijn.
Ik-vertel-mee-zuil
Voorafgaand aan de gespreksavonden gaan medewerkers van het onderzoeksbureau al de straat op om meningen te verzamelen. Via een zogenaamde ik-vertel-mee-zuil die op centrale plaatsen in Bernheze en Maasdonk staat, kunnen willekeurige voorbijgangers duidelijk maken hoe ze tegen de herindeling aankijken. Deze meningen worden gebruikt tijdens de gespreksavonden.
Verenigingen, instellingen en ondernemers aan het woord
Naast alle inwoners worden ook maatschappelijke instellingen, verenigingen en ondernemers bij de herindeling betrokken. Hiervoor worden twee aparte gespreksavonden georganiseerd.
De uitkomsten van de enquête en verslagen van de gespreksavonden worden meegenomen bij een definitieve keuze over de herindeling.
Het is overigens niet de eerste keer dat Bernheze en Maasdonk op een dergelijke manier in gesprek gaan met de inwoners. Ook in het proces om te komen tot een toekomstvisie voor Bernheze en voor Maasdonk is uitgebreid met de inwoners gesproken over hun wensen.