Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120507_Wim_van_de_DonkBerne Anders-lezing op maandag 14 mei in de Abdij van Berne:
Commissaris van de Koningin, prof. Wim van de Donk:
“Verandert de rol van organisaties voor onderlinge betrokkenheid?”
Maandag 14 mei om 20.00 uur spreekt prof. dr. Wim van de Donk, Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, in de abdijkerk van Berne over het jaarthema Compassie. Hij zet als bestuurder zijn beeld neer van de veranderende rol van de vertrouwde organisaties in onze maatschappij. Hoe verbinden mensen zich tegenwoordig aan organisaties: als meewerkend lid of als”vriend”? Daarbij verandert gaandeweg ook de rol van organisaties naar mensen toe. Wim van de Donk put uit zijn ruime ervaring als hij zijn gedachten hierover deelt.

Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. De entree bedraagt € 7,50, inclusief koffie of thee in de pauze. Reserveren van kaarten kan via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook zijn er kaarten verkrijgbaar aan de dagkassa. Prof. dr. Wim van de Donk, Commissaris van de Koningin in de provincie Noord Brabant, sluit op 14 mei a.s. de serie activiteiten van Berne Anders rond het thema “Compassie” in dit seizoen 2011-2012 af. Vanuit zijn achtergrond als bestuurder bespreekt hij zijn visie over de veranderingen en de gevolgen van de manier waarop mensen verbonden zijn met allerlei organisaties. Mensen willen altijd ergens bij horen. Daartoe vormen zij verbanden en maken zij zich samen sterk voor iets en voor elkaar. Zo vormen zich gezinnen, verenigingen, kerken, politieke partijen en bedrijven. Deze instituties geven van oudsher vorm en richting aan het gemeenschappelijk leven van personen. Wim van de Donk ziet grote veranderingen in de rol van instituties. Oude structuren vervallen en nieuwe netwerken ontstaan. Het traditionele gezin als hoeksteen is niet meer vanzelfsprekend. Verenigingen en vakbonden verliezen leden, maar via Twitter wordt zo een demonstratie georganiseerd. Ook kerken lopen leeg, maar spiritualiteit leeft juist volop. In zijn nieuwjaarstoespraak van 2012 stelde de commissaris: “We staan in Brabant niet met de rug naar de toekomst. We kijken vooruit met aandacht voor de menselijke maat en de onderlinge solidariteit”. Wat is in deze moderne tijd van flexibel zijn de plaats van onze vertrouwde instituties? Prof. Wim van de Donk spreekt over de mogelijkheid voor verbondenheid en langdurig commitment. Daarbij geeft hij aan hoe we nog vorm kunnen geven aan deugden als compassie, zorgzaamheid, trouw, naastenliefde, solidariteit en plichtsbesef.

Wim van de Donk, geboren te Veghel, studeerde Politieke Wetenschappen en Bestuurskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van de Donk is sinds 2003 lid en was voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Daarnaast is Van de Donk hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Bovendien vervult Van de Donk tal van nevenfuncties, die vrijwel allen een relatie hebben met het openbaar bestuur. Hij was in 2007 informateur bij de provincie en leidde de onderhandelingen over het bestuursakkoord “Vertrouwen in Brabant”.

Op 1 oktober 2009 werd hij beëdigd als commissaris van de koningin, in de provincie Noord-Brabant waarmee hij Hanja Maij-Weggen opvolgde.