Een meerderheid van de inwoners van Bernheze en een minderheid van de inwoners van Maasdonk zijn tegen de samenvoeging. Zowel bij de inwoners van Maasdonk als bij de inwoners van Bernheze is er weinig draagvlak voor een fusie. Dit blijkt uit het rapport van TNS NIPO dat vandaag is gepresenteerd.
Van alle strikte* respondenten (8.977 = 27,4%) was 11% vanuit Bernheze voorstander en 31% vanuit Maasdonk. De inwoners van gemeente Maasdonk zien minder bezwaren bij een samenvoeging dan inwoners van Bernheze.
Het blijkt dat een meerderheid (64%) van de inwoners van Bernheze tegen de samenvoeging met Maasdonk is. Een relatief klein deel geeft aan echt voorstander te zijn (11%) en de overigen stellen zich neutraal op (19%) of hebben geen mening (6%). In Maasdonk is de mening over een fusie van beide gemeenten minder negatief dan in Bernheze. Weliswaar is ook in Maasdonk het aandeel van tegenstanders het grootst (36%), maar is het verschil met voorstanders gering (31%). De overige inwoners stellen zich neutraal op (25%) of hebben geen mening (8%).
Voors en tegens
De tegenstanders in gemeente Bernheze motiveren hun keuze vooral met de te verwachten grootschaligheid, de lastenverzwaring en het feit dat de financiële situatie in Bernheze goed is en in Maasdonk niet. Ze zien geen voordelen in de samenvoeging en willen de huidige situatie graag behouden.
De tegenstand in Maasdonk is minder fel dan in Bernheze. De voorstanders uit Maasdonk denken dat een samenvoeging hen wat oplevert. Een samenvoeging zou kostenbesparend en goedkoper zijn, minder overhead met zich meebrengen en inwo-ners zouden uiteindelijk minder belastingen hoeven te betalen. De samenvoeging realiseert een sterke groene buffer, die nodig is om weerstand te bieden aan grote steden als Den Bosch en Oss. De tegenstanders uit Maasdonk zouden liever samengaan met een andere (grotere) gemeente. Ook wordt hierbij gedacht om Maasdonk op te splitsen in Nuland (bij Den Bosch), Geffen (bij Oss) en Vinkel (bij Bernheze).
Een belangrijke verklaring voor het lage animo voor de fusie ligt hierin besloten: er is weinig oriëntatie van Maasdonkers richting Bernheze en omgekeerd. De onderlinge binding (expliciet gevraagd in de enquête) is laag.
Gespreksavonden
De 8 gespreksavonden met bewoners vonden plaats in april en mei van dit jaar. Er waren in totaal 239 inwoners aanwezig. De opkomst was sterk wisselend. Opvallend was dat de kleinere kernen relatief meer inwoners wisten te mobiliseren.
De belangrijkste elementen uit de gespreksavonden waar men kritisch over was: de schaal van de herindeling, het proces, fysieke afstand gemeentehuis en de vraag of Bernheze en Maasdonk de meest geschikte partners voor elkaar zijn.
Voor een aantal zaken vindt men een eventuele herindeling wél wenselijk: schaalvergroting, groene gemeente en betere voorzieningen voor ouderen.
Herindelingsontwerp
De enquête en de gespreksavonden vormen belangrijke bouwstenen bij het herindelingsproces van de gemeente Maasdonk en de gemeente Bernheze dat in september 2011 is ingezet.
Daarnaast vormen de herindelingsscan van de provincie, de gesprekken met de buurgemeenten en de strategische visie van beide gemeenten belangrijke bouwstenen voor het herindelingsontwerp. De beide raden beslissen hierover op 11 september as. Op 20 juni as. vergadert de herindelingscommissie over de resultaten van de enquête en de gespreksavonden.
* strikt :=exclusief niet correct ingevulde BSN nummers
Dit is een persbericht van de Gemeente. Het rapport is in te zien op www.bernheze-maasdonk.nl.