De overheid kan bij het verstrekken van opdrachten de opdrachtnemer verplichten of sti-muleren bij de uitvoering van het werk ook kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te be-trekken. (social return) Op deze wijze krijgen langdurig werklozen en mensen met een sociale werkvoorzie-ningsindicatie een kans op werk of een kans om werkervaring op te doen om zo hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.
Deze aanpak wordt social return ge-noemd.
De gemeente Bernheze heeft in haar werk-en inkomensbeleid opgenomen dat zij “mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogelijkheden wil bieden om hun kan-sen op de arbeidsmarkt te vergroten”. Eén van de middelen die de gemeente Bern-heze hiervoor inzet is dat zij in aanbestedingsbestekken een ‘social return’-paragraaf opneemt.
Bij de opdracht om het Nesterlé-gebouw in Nistelrode te renoveren en uit te breiden naar het toekomstige gemeenschapshuis voor Nistelrode, heeft Muller Bouw BV als hoofdaannemer de verplichting aanvaard om aan mensen met een uitkering of een sociale werkvoorzieningsindicatie werk en/of werkervaringsmogelijkheden aan te bieden.
De regionale ISD Optimisd heeft kandidaten aangedragen die bij Muller Bouw BV of een van de onderaannemers werkervaring op kunnen doen. Dit heeft erin geresulteerd dat 3 personen voor langere tijd werkzaamheden verrichten op de bouwplaats.
Wethouder Rein van Moorselaar ziet de invulling van social-return als een leertraject en wil bij toekomstige aanbestedingen dit zoveel mogelijk toepassen.