Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120923 Slotbijeenkomst_NagrewaVijf Nederlandse en Duitse waterschappen toonden afgelopen woensdag hun resultaten op het gebied van Duits-Nederlands Watermanagement. In het INTERREG IV A Project Natuurlijke Grenswateren (Nagrewa) hebben waterschap Aa en Maas, waterschap Peel en Maasvallei, Niersverband, Schwalmverband en waterschap Rivierenland de afgelopen jaren gezamenlijk gewerkt aan de verbetering van waterkwaliteit, waternatuur, vismigratie in beken en riviertjes, de reductie van landbouwemissie en monitoring in het invloedgebied van de Maas en nevenrivieren.

Duitse en Nederlandse scholieren van basisschool de Ratel uit Gennep en het gymnasium uit Goch zijn ´s ochtends op de Maas aan boord gegaan om aan de hand van modellen en andere opgaven spelenderwijs te leren over de werkzaamheden van waterschappen. Ze ervaarden bijvoorbeeld wat er bij hoog water met het landschap gebeurd, hoe een vistrap voor paling werkt en hoe schoon het Maaswater tegenwoordig is. De kinderen werkten samen en spraken Duits, Nederland of Engels met elkaar.

Via flessenpost schreven ze tot slot een boodschap aan de volwassen bestuurders, die ´s middags het symposium aan boord bijwoonden. Hun grootste wens is `Zorg voor schoon water`.

Samen sterk, ondanks Cultuurverschillen

´s Middags ontving de familie Kaanen, eigenaar van de Vierlingsbeekse Molen, de vertegenwoordigers van de waterschappen, provincies, ministeries en andere organisaties, bij hun molen. Waterschap Aa en Maas richt hier in het kader van Nagrewa een vispassage in, om de vissen vrij doorgang te verlenen bij de molen. Hier vond de feestelijke opening plaats door dhr Van den Hout, gedeputeerde provincie Noord-Brabant, dhr Van Dijk,lid  Dagelijks Bestuur waterschap Aa en Maas, en dhr Kaanen, moleneigenaar.

Vervolgens ging het gezelschap aan boord waar het slotsymposium verder plaats vond. De partners presenteerden de bereikte resultaten van Nagrewa, onder moderatie van Sjra  Puts. De vismigratie is verbeterd door de aanleg van vispassages bij molens en gemalen, de waternatuur is verbeterd, Duitse en Nederlandse waterschappen gebruiken dezelfde meetsystemen en maken gebruiken van een grensoverschrijdend databestand. Ook zijn in goede samenwerking met agrariers in het kader van Nagrewa maatregelen getroffen ter verbetering van waterkwaliteit en natuur.

Tijdens de podiumdiscussie reageerden dhr Kersten, Gedeputeerde provincie Limburg, dhr Van Dijk, Dagelijks Bestuur waterschap Aa en Maas, mw Menn, Bezirksregierung Dusseldorf en vertegenwoordiger van de Duits-Nederlandse Grenswatercommissie én dhr Francken, waarnemend voorzitter van de Euregio Rijn Waal en burgemeester van Weeze, tevreden op de resultaten van het Nagrewa project. Tegelijkertijd werd duidelijk dat dit start is van een noodzakelijke samenwerking tussen Duitse en Nederlandse waterpartners.

Tenslotte maakte mw Seifert van Managing across borders in haar presentatie duidelijk, hoe belangrijk het bij internationale samenwerking is, dat Duitsers en Nederlanders cultuurverschillen opmerken en hiermee leren omgaan. Nederlander tutoyeren veel eerder dan Duitsers. Een Nederlandse `ja` is niet zo´n zekere `ja` als een Duitse. Nederlanders werken veelal in teamverband, Duitsers hierarchisch. Haar boodschap luidt: Grensoverschrijdende samenwerking pakt goed uit als je elkaar wilt leren kennen en respecteren.

Hoe de individuele projectpartners, bestuurders en bewoners Nagrewa hebben ervaren, kan nagelezen worden in het boek “Nagrewa in perspectief”, dat bij aankomst is uitgedeeld.