Onze ambities
Het bestuursprogramma is een belangrijk uitgangspunt bij het vormgeven van de begroting. Ook nu zullen weer veel zaken uit het bestuursprogramma gerealiseerd kunnen worden. We vinden het namelijk belangrijk om vooruit te blijven kijken en te blijven investeren in de toekomst. De keuzes die we maken moeten een goede balans zijn tussen ambities en een financieel gezonde gemeente. Daarom hebben we de volgende plannen.
- We zetten onze bijdrage aan de regionale samenwerking in Noordoost-Brabant voort.
- Om de veiligheid in de woon- en leefomgeving te bevorderen gaan we gebruikmaken van Burgernet.
- Ook continueren we onze inzet voor de Componistenwijk.
- In 2013 worden nieuwe schoolgebouwen gebouwd voor de basisscholen Emmaus en De Beekgraaf.
- We blijven investeren in het tegengaan van laaggeletterdheid.
- Er komt geld voor het uitvoeren van het landschapsontwikkelingsplan en voor het rioleringsplan.
- We blijven actief participeren in de Maashorst.
- De plannen voor het uitvoeren van de energie-agenda gaan door.
- We zoeken samen met onder andere buurgemeenten, ontwikkelaars en woningcorporaties naar mogelijkheden om de woningmarkt in beweging te krijgen, met name voor starters en senioren.
- We gaan door met de herinrichting van het centrum van Heesch.
Financiële grenzen
Er is een aantal ontwikkelingen dat ons alert maakt op onze financiële situatie. De bouwgrondexploitatie baart ons zorgen. De landelijke malaise in de woningbouw treft bouwondernemers, maar ook gemeentes die geïnvesteerd hebben in grond, zoals Bernheze. Daarom maakten we keuzes, die inhouden dat wij projecten stoppen of temporiseren.
Daarnaast is het nog niet helemaal duidelijk wat het Lente-akkoord voor gemeentes gaat betekenen. En ten slotte hebben we eind 2012 te maken met een nieuwe regering, die waarschijnlijk de broekriem verder zal aanhalen.
Wij hebben in de begroting rekening gehouden met deze onzekerheden en plannen gemaakt om de risico’s te beperken. Daarvoor moeten we een beroep doen op onze financiële buffers. Om financiële ruimte te creëren namen wij een structurele stelpost op. Deze stelpost zetten wij in om de tegenvallende inkomsten op te vangen.
Bezuinigingen
Ook de gemeente Bernheze ontkomt er niet aan om kritisch naar het uitgavenpatroon te kijken. Daarom hebben we besloten om het budget voor representatiekosten voor bestuur te halveren, te bezuinigen op publicatiekosten van De Bernhezer en de Bernhezer kalender af te schaffen. Daarnaast besparen we onder meer op de bedrijfskosten (personeel), subsidies en op gemeenschappelijke regelingen.
De gemeenteraad bespreekt de begroting 2013 in zijn vergadering van 1 en 8 november 2012.