Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Kasteel

Arianna kwartetHet Arianna Kwintet treedt op om 14:15 en 15:15 uur, telkens met een andere programma.
Het Kwintet bestaat uit Carla van de Wetering en Els Peterink (sopraan), Willemien Leermakers (alt), Martin Boschman (tenor) en Paul Merkus (bas). Het ensemble (leerlingen van Caroline Spanjaard in Eindhoven) zingt Renaissancemuziek à capella en heeft al vaker op het kasteel opgetreden

AleczeyFlamenco Bachinianas, Barocco Nuevo is een prachtige twist van barok en flamenco: Bach’s toccata’s en menuetten worden getransponeerd in de Spaanse flamenco traditie. Vernieuwend en verrassend tegelijk! De musici Alexey Filimonov (piano) en Jonas Skielboe (gitaar) hebben de muziek van de oude meester op een unieke wijze gehercomponeerd.

 

Jonas Skielboe

Het concert in Kasteel Heeswijk vindt plaats i.s.m. het Museum Geelvinck Hinlopen Huis in Amsterdam (waar de musici op 7 juni ook een optreden verzorgen). We hebben voor het unieke avondconcert in Kasteel Heeswijk een viertal arrangementen samengesteld:

 

 

  • alleen concert (20.00 uur): € 15,–
  • concert + rondleiding Kasteel 2 (19.00-20.00 uur): €22,50
  • concert + diner (18.00-20.00 uur): €42,50
  • concert + rondleiding Kasteel 1 (17.00-18.00 uur) + diner (18.00-20.00 uur): €50,–

Kaartverkoop voor het concert in Kasteel Heeswijk en de verschillende arrangementen gaan via het (klik hier) Museum Geelvinck Hinlopen Huis.

 

In 2014 begonnen pianist/componist Alexey Filimonov en gitarist/arrangeur Jonas Skielboe in Wenen met het opzetten en opnemen van het project “Bachinianas”. Cultuur- en landsgrenzenoverschrijdend, en gedreven door hun passie en drang een nieuw geluid te laten horen in het hedendaagse concertleven.

TRANSFORMATIE VAN BACH

Het is moeilijk voorstelbaar dat Bach ooit in een andere omgeving  dan een 18e eeuwse kerk heeft gecomponeerd. Dat is Bach en zo herkennen we hem. De componist/pianist Alexey Filimonov en gitarist/arrangeur Jonas Skielboe zijn er als duo in geslaagd de grote Duitse meester uit deze ‘positionering’ te halen en te transformeren naar het hart van Spanje met zijn levendige flamencotraditie.

ONVERGETELIJKE MUZIKALE REIS

Hoe bijzonder worden Bach’s meest geliefde melodieën en harmonieën als we die horen in deze fraaie bewerkingen voor piano en flamencogitaar. Met een beetje fantasie zien we Bach opeens met zijn gepoederde pruik door de straten van Sevilla of Granada lopen.

We komen door toccata’s in vurige rasgueado techniek en menuetten vol syncopen terecht in een nieuwe muzikale wereld waarin twee geliefde muzikale tradities voor het eerst worden samengebracht. Het  superieure vakmanschap vol inspiratie van Filimonov en Skielboe zorgt voor een onvergetelijke muzikale reis, met zowel bekende als adembenemend nieuwe vergezichten.

Oprijlaan kasteel_1Kasteel Heeswijk wil een historische oprijlaan uit 1850 in ere gaan herstellen. Na verbreding van de N279 bij Heeswijk-Dinther zou het mogelijk moeten zijn om de afslag naar het kasteel te nemen. De ingang van het kasteel is dan niet langer alleen via sluipwegen te bereiken.

 

 De oprijlaan die hersteld gaat worden (Foto: Kasteel Heeswijk)

De stichting die het kasteel onderhoudt, kijkt met de provincie en Het Brabants Landschap naar de mogelijkheden. "De komende twee jaar willen wij het landgoed ontwikkelen. De oprijlaan is eigenlijk vergeten. Er ligt nog oude bestrating, van die kleine keien. Die willen we in authentieke staat terugbrengen, want die oprijlaan ligt nu verstopt in het landschap", aldus Stichting Kasteel Heeswijk. 

Meer bezoekers
Met het opknappen van het gebied aan de achterkant van het kasteel, hoopt de stichting meer bezoekers naar Heeswijk-Dinther te trekken. De verwachting is dat na de zomer wordt begonnen met de restauratie van de oprijlaan en het groen rondom het kasteel.

Oprijlaan kasteel

 
Auteur: Yoeri Vugts
Bron: Omroep Brabant
 
 
  
Dit is het gebied waardoor een nieuwe oprijlaan moet lopen
 

BaronesPinksterdag 25 mei 

Op de nationale Dag van het Kasteel staat Kasteel Heeswijk in het teken van de laatste barones. Een lieve barones. Velen in Heeswijk-Dinther en omgeving herinneren zich haar nog als een deftige en beminnelijke dame. De hoogwelgeboren vrouwe Albertine van den Bogaerde van Terbrugge-barones van Heeckeren van Kell, zoals zij officieel genoemd werd, leeft voort op deze Dag van het Kasteel.

Op Tweede Pinksterdag presenteert het kasteel een programma rondom de lieve barones. Als beschermster van cultuur in het dorp wordt zij geëerd door de gilde, zowel vendelzwaaiers als bazuinblazers. Een expositie in de ridderzaal verhaalt van anecdotes die Heeswijkers zich nog herinneren. Interviews en foto’s scheppen een beeld van een vergane wereld. Musici en zangers voeren muziek uit naar de smaak van de barones. En haar favoriete versnapering cake met worteltjessap kan uiteraard worden geproefd. In het kasteel komen de bezoekers weer in adellijke sferen, zoals in de grandioze salon met de familieportretten.
Het Koninklijk Huis komt ook in beeld, want de barones was lange tijd hofdame van Koningin Juliana.

Al met al wordt het een feestelijke dag op stand. Op adellijke stand.

Openingstijden van het kasteel: 12:00-17:00 uur.
De Brasserie is al open om 11:00 uur.
Entree € 7,50, kinderen € 4,00
Meer info: www.kasteelheeswijk.nl

Chers AmisMet twee aantrekkelijke publieksprogramma’s staat ons kasteel de komende dagen weer volop in de belangstelling. En afgaande op de weersverwachtingen zijn de weergoden ons gunstig gezind! 

Heerlijk Heeswijk Streektafelen
Op donderdag (Hemelvaartsdag) staat 'Heerlijk Heeswijk Streektafelen' geprogrammeerd. Verschillende leveranciers van Kasteel

Lees meer: Kasteel Heeswijk deze week...

Chers AmisWe kijken terug op verschillende geslaagde activiteiten, zoals 'Serieus Bourgondisch' (Pasen) en het benefietconcert van Ivo Janssen voor Amref Flying Doctors dat een kleine € 1800,- voor het goede doel opbracht. Met het optreden van het Farkas Quintet en het blaaskwartet Dynamico werd het voorjaarsseizoen van kasteelconcerten en matineeconcerten afgesloten. Inmiddels is de nieuwe concertagenda van de Stichting Kasteelconcerten Heeswijk gereed. Alle informatie over het concertseizoen 2015-2016 en hoe je kunt reserveren, is nu al lezen op onze website.

Er gebeurde meer. In het kader van NL-Doet kwam een ploeg mensen van Kuehne+Nagel uit Veghel ons een dag helpen met het opruimen van archieven. Verder willen de Stichting Kasteel Heeswijk en Brabants Landschap samen meer aandacht vestigen op de waarden van het kasteel en het landgoed er omheen. Het eerste resultaat is een Facebookpagina 'Landgoed Heeswijk'. Wordt vervolgd...

En 'last but not least': Kasteel Heeswijk doet mee met de Lidl Museumactie en is met een radiocommercial voor het evenement op 2de Pinksterdag op Omroep Brabant te horen.
 

alt
Hemelvaartsdag, donderdag 14 mei: Heerlijk Heeswijk 'Streektafelen'. Feestelijk evenement waarin 'proeven van lokale producten' centraal staat.
alt
Zaterdag 16 en zondag 17 mei: Franse dagen. Beleef en ervaar La Douce France. 
Gevarieerd programma met activiteiten, live muziek, proeverijen en informatie. 
 
alt
2de Pinksterdag, maandag 25 mei: Dag van het Kasteel.Kom en ontmoet de lieve barones. Hoor authentieke verhalen van tijdgenoten en beluister haar favoriete muziek.

Baron 1ste_gouverneurKasteel Heeswijk is één van de 26 toonaangevende landelijke musea die meedoet met de Lidl Museumactie. De supermarktketen stimuleert alweer voor het derde jaar op rij het museumbezoek in Nederland. In de meimaand kunnen haar klanten van de profiteren van een voordelig en educatief uitje met het hele gezin. Onder het motto ‘kijken, denken, doen’, zijn ook spannende speurtochten voor kinderen uitgezet.
Klanten van de supermarkt krijgen bij een bepaalde besteding een voucher waarmee ze in de maand mei voor slechts € 1,-- naar binnen mogen. Vorig jaar deed Kasteel Heeswijk ook al mee met deze actie. Toen hebben een kleine duizend mensen hiervan gebruik gemaakt. Meer info: www.kasteelheeswijk.nl
 

Franse dagen_kasteelOp zaterdag 16 en zondag 17 mei is de ‘mise en scène van Kasteel Heeswijk veranderd in een Franse sfeer. Tijdens deze Franse Dagen is het kasteel open van 11:00 – 18:00 uur.
Alles draait het om het beleven en ervaren van La Douce France. Een uitgebreid muziekprogramma met Franse chansons maakt er deel van uit. Verschillende artiesten zullen hun opwachting maken. Naast hun optreden maakt je kennis met ‘Marché de France’, een uitgebreid aanbod aan Franse streekproducten. Uiteraard met een wijnproeverij!
Ook Frankrijk als vakantiebestemming komt aan bod. Je kunt je oriënteren op cultuurreizen, workshopvakanties en overnachtingen bij charmante chambres d’hôtes. In een seminar wordt uiteengezet wat er komt kijken bij het kopen van een huis.
Verder kun je tijdens De Franse Dagen deelnemen aan diverse workshops over Frankrijk, de Franse taal en de Franse cultuur, het Franse chanson en natuurlijk de Franse geschiedenis van Kasteel Heeswijk. Want de Franse zonnekoning Lodewijk XIV had er bij zijn verovering van de Nederlanden zijn militair hoofdkwartier gevestigd. In het kasteel is hierover een expositie te zien.
 
Een entreebewijs, inclusief kasteelbezoek, kost in de voorverkoop € 10,-- per persoon. Meer informatie: www.kasteelheeswijk.nl onder ‘Wat is er te doen’.

Serieus Bourgondisch_KasteelLentekriebels zijn al merkbaar op het kasteel. Maar op tweede Paasdag zijn ze echt voelbaar! De dag staat in het teken van ‘Serieus Bourgondisch’, waarmee de organisatie de nadruk op genieten willen leggen. Er is deze dag veel te doen en te beleven in en om het kasteel, ook voor kinderen. Die kunnen bijvoorbeeld een echt kinderharnas passen! Een unieke gelegenheid om eens te voelen hoe dat draagt en natuurlijk een ideaal foto- of selfiemoment.


En wat te denken van de vrolijke satire in het straattheater van theatergroep M.E.S.T.? Of een door het IVN begeleide wandeling over het landgoed rondom het kasteel? Ook binnen de muren staan er activiteiten gepland. Zo is verhalenverteller Jonker Voordenvuyst weer op het kasteel, treden er afwisselend drie muziekensembles op en in de keldergewelven wordt geëxposeerd door ’Der kleine Holznagel', het atelier van de kunstenares Sylvi Schiller.


De entreeprijs voor activiteiten en het theater bedraagt € 7,50 voor volwassenen en € 4,– voor kinderen. Een rondleiding over het landgoed is gratis, wat ook geldt voor de expositie in de keldergewelven, de Brasserie en het beneden-terras. Leden van Brabants Landschap hebben overal gratis toegang. Het parkeertarief voor auto’s bedraagt € 2,–
 
Het gehele programma en alle details vind je op www.kasteelheeswijk.nl

kasteel 5_maartOp donderdag 5 maart aanstaande staat de poort van Kasteel Heeswijk vanaf 19:30 uur weer helemaal open voor aanstaande bruidsparen. Jullie kunnen je daar oriënteren op tal van zaken die van belang zijn bij de bruiloft.

ALLES WAT JE WILT WETEN BIJ ELKAAR

Naast de huwelijkslocatie Kasteel Heeswijk en haar horecagelegenheid met mogelijkheden voor de receptie, diner en feest, presenteren zich InDutch Events en LoveSound. Ook andere adviseurs stellen zich graag voor. Deelname is toegezegd door Black Tie, Monique de Kleijn Bloemsierkunst, Looijenga Banketbakker, Trouwvervoer Jordens (oude rode kever met bloemstuk), MBrace Films, Babs Mariëlle Jongmans, Wim Wilmers Fotografie, Juwelier Luxprom, Niek Nagengast (Schilderij op locatie), Drukkerij Luxor, een dansschool en make-up artist.

 LAAT JE SFEERVOL INFORMEREN

Laat je op deze avond dus totaal en vooral sfeervol informeren over de locatie, catering, aankleding en de muzikale omlijsting van jullie feest. LoveSound In Concert belooft wat…

KANS OP OPTREDEN TOPMUZIKANTEN

En als je komt, maak je ook nog eens kans op een optreden van topmuzikanten t.w.v. € 595,–

Tickets (entree is gratis) voor deze avond kun je online bestellen met de kortingscode EVENT2015 via www.love-sound.nl of www.indutchevents.com

BaronesOproep aan inwoners H-D, die barones Van den Bogaerde van Terbrugge nog persoonlijk hebben gekend

Op 25 mei a.s., Tweede Pinksterdag, zal op Kasteel Heeswijk de landelijke Dag van het Kasteel worden gehouden.

Dit jaar zal deze in het teken komen te staan van De Barones .

De werkgroep Evenementen heeft in samenwerking met de nieuwe directeur Luc Eekhout het plan opgevat om in een fotocollage de binding die de barones had met de dorpsbewoners en het verenigingsleven ten toon te stellen. Daarnaast zijn we op zoek naar anekdotes en kleine geschiedenissen die markant of gewoon leuk kunnen zijn om te delen met andere dorpsgenoten.

Wellicht wilt u die dag aanwezig zijn als u kunt verhalen over een bijzonder gebeurtenis waar de barones bij betrokken was?

Tot eind maart willen we graag materiaal verzamelen in de vorm van foto’s en of tekst.

Niet iedereen kan goed schrijven. Wij kunnen u helpen als u zelf kapstokken kunt aandragen. Overleg is uiteraard mogelijk per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Eveline van Rees (0499-477267).

Heeft u een bijdrage voor dit evenement?

We zullen graag uw inzending in ontvangst nemen , die u kunt afleveren bij de receptie van Kasteel Heeswijk of sturen naar Stichting Kasteel Heeswijk ovv De Barones 15/5/2015, Kasteel 4, 5473 VA Heeswijk-Dinther.

Deze Dag van het Kasteel wordt ook opgeluisterd door concertjes en andere presentaties, het wordt een gezellige Pinksterdag.

Goia-kwartetOp zondag 1 maart is het klassieke podium van kasteel Heeswijk gereserveerd voor het Gioia Kwartet. Het verzorgt een optreden om 14:15 uur en om 15:15 uur in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk. 

Het Gioia Kwartet wordt gevormd door Josine van Heek - van Geijn (viool), Adeline Marinelli - Van Campen (viool), Jan de Wit (altviool) en Feico Halbertsma (cello), allen afkomstig uit de omgeving van Eindhoven. Het Kwartet is medio 2007 opgericht en treedt ca. 5 keer per jaar op voor een luisterend publiek.

Lees meer: Gioia Kwartet in het...