Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

cubeDe tweede nieuwsbrief in een week tijd! Daar waar we de vorige keer ruim aandacht gaven aan de succesvolle première van het Bernhezer KinderFilm Festival, nu overige zaken die ook de aandacht verdienen. Zo heeft de tweede verdiepingscursus icc plaatsgevonden en heeft wetenschapsjournalist Mieras een videoboodschap over de noodzaak van kunst- en cultuureducatie. Én de inschrijving voor de regiobijeenkomst Cultuur in de Spiegel is van start gegaan!

 

Nieuw(s)

Filmpjes
Nog even terugkijkend op de premiére van het Bernheze KinderFilm Festival van afgelopen donderdag. De 13 filmpjes die toen getoond zijn staan nu ook op de site van Cube via vimeo. Deze filmpjes en 'Achterwerk in de kast' filmpjes worden ook in 3 delen getoond via www.wansite.nl zoals we in de vorige nieuwsbrief, De Special hebben aangegeven.

Regiobijeenkomst Cultuur in de Spiegel
altHij komt er weer aan: De regiobijeenkomst van Cultuur in de Spiegel die Kunstbalie verzorgt voor Regio Zuid is op 22 maart a.s. in Deurne. Meer informatie via de website van Kunstbalie. De scholen, directeuren en icc-ers hebben per mail een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

 


Mozaïekwerken voor René
Basisschool Sint-Albertus uit Loosbroek heeft een mooie manier gevonden om zich hun overleden directeur René Hoezen te blijven herinneren. Samen met kunstenaar Jannemeis Snels gaan alle leerlingen van groep 1 t/m 8 vier verschillende mozaïekwerken maken die een mooie plaats voor de school krijgen. Je kunt je bijdrage leveren door gekleurd porselein of dunne tegels beschikbaar te stellen. Heb je iets over? Neem dan contact op met Jannemeis Snels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Uitvinderswedstrijd 2012alt
Scholen kunnen zich weer opgeven voor deelname aan de Uitvinderswedstrijd 2012. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 krijgen dan de opdracht om een manier te bedenken om water naar de woestijn te brengen. Een echte uitdaging dus. Aanmelden kan via de website www.deuitvinders.com.

 

Aanbod

Studiedag ICC
De voorbereidingen vanuit 3M, marktplaats Maas en Meijerij, voor de studiedag ICC zijn in volle gang. Het belooft weer een leuke dag te worden. Noteer alvast de datum in je agenda: 24 mei 2012.

 

Muziek vanuit een prentenboek
26 leerkrachten van de groepen 1 t/m 4 gaan vanaf 31 januari deelnemen aan de cursus ‘Muziek vanuit een prentenboek’.  In de cursus worden verschillende prentenboeken gekoppeld aan lesideeën met een accent op musiceren, muziek en bewegen, muziek beluisteren en muziek grafisch noteren. Deze cursus is een initiatief van de samenwerkende marktplaatsen.

 

In de praktijk

 

Tweede bijeenkomst Verdiepingscursus ICC
altWat een hartverwarmende 2e bijeenkomst van de Verdiepingscursus ICC, interne coördinator cultuureducatie. De inzet van de aankomende VICC-ers is meer dan 100% geweest!
De  bijeenkomst stond in het teken van: 'Visie op begeleiding van kunstzinnige vorming, of hoe help je kinderen cultureel zelfbewust te worden.' Om toe te kunnen werken naar een Dynamisch Kunstmenu, zie verder fotoboek voor meer tekst en foto´s!

 

 

 

Nieuws uit de bibliotheek

 

Bibliotheek Nistelrode verhuist tijdelijk
Binnenkort verhuist de Bibliotheek in Nistelrode om plaats te maken voor een grootscheepse verbouwing en nieuwbouw van het Nestelré gebouw. Vanaf maandag 6 februari sluit de bibliotheek haar deuren om op maandag 19 maart weer te openen in het pand aan Laar 29 (naast Kruidvat).
Als in het voorjaar van 2013 de verbouwing van het Nestelré gebouw voltooid is, verhuist de bibliotheek weer terug naar haar huidige plek binnen het nieuwe gemeenschapshuis van Nistelrode. Meer informatie: www.bibliotheekmaasland.nl

 


Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers
De Nationale Voorleesdagen 2012 vinden nu plaats t/m zaterdag 28 januari. Doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen vanaf een half jaar tot ongeveer zes jaar. Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar 2012, Mama kwijt van Chris Haughton, centraal. Heel veel peuters in Bernheze hebben al een bezoek gebracht aan een van de bibliotheken of gaan een dezer dagen nog een bezoek brengen.
De BBM bibliotheken organiseren tijdens de Nationale Voorleesdagen diverse activiteiten. Meer informatie: www.bibliotheekmaasland.nl

 

Landelijke gedichtendag 2012
Donderdag 26 januari 2012 is het weer 'Landelijke Gedichtendag'. Dit jaar is het thema 'Stroom'.
Gedichtendag is ieder jaar hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen, de dag waarop de poëzie in het zonnetje wordt gezet. Waar je ook gaat, overal kom je gedichten tegen: op school, in de bibliotheek, in winkels, theaters en musea, op het werk of gewoon op straat. Ook kranten, radio, televisie en het internet klinken die dag een stuk poëtischer.
Voor meer informatie zie: Landelijke gedichtendag 2012

 

 

Landelijk nieuws

 

Kunsteducatie: Broodnodig voor het kinderbrein
altVolgers van Cube op Twitter weten het al, maar Cube wil het anderen ook niet onthouden. Wetenschapsjournalist Mark Mieras heeft een videoboodschap gemaakt met de titel “Kunsteducatie: broodnodig voor het kinderbrein.” Hij legt hierin uit dat kunst een essentieel spel voor kinderen is om te overleven. En dat het daarom van het grootste belang is dat scholen kunsteducatie serieus nemen. De video die iedereen gezien moet hebben is online te bekijken...klik hier 

Kanamuri naar Nederland
Ter gelegenheid van een bijeenkomst heeft Cube een aantal jaren geleden haar icc-ers voorzien van een dvd ter inspiratie: ´De Japanse Levensles´. van Kanamuri. De Japanse Kanamuri is de Gandhi van het cultuuronderwijs. In september brengt hij een bezoek aan Nederland op uitnodiging van hetkind.org  ter inspiratie dit filmpje.