De inwoners van Bernheze willen geen verandering. Dat blijkt uit een rondgang van actualiteitenmagazine WanWeek van WanFM in de kernen van de gemeente. WanWeek maakte deze rondgang omdat de gemeenteraad op dinsdag 11 september over de toekomst van Bernheze praat. De partijen vroegen om deze discussie toen ze afzagen van een herindeling met buurgemeente Maasdonk. Uit een onderzoek van TNS-NIPO bleek dat een meerderheid van de geënquêteerden in Bernheze deze samenvoeging niet zag zitten. Overigens werd de enquête door slechts 27,3 procent ingevuld.
Uit het onderzoek van TNS-NIPO bleek onvoldoende wat de inwoners van Bernheze wel wilden met hun gemeente. Hierop besloot programmamaker Jolwin Dobbelsteen deze zomer wekelijks zijn oor te luister te leggen in een andere kern van Bernheze. Hoewel dit geen wetenschappelijke waarde heeft werd wel een aantal zaken duidelijk.
WanFM stond vooral stil bij wat er met de kernen moet gebeuren als Bernheze toch te klein blijkt om zelfstandig verder te gaan. Praktisch geen enkele ondervraagde wil dat de gemeente dan in zijn geheel naar een buurgemeente gaat. Ook denkt een meerderheid dat het zo’n vaart niet zal lopen. Als de inwoners al iets willen dan is het Bernheze ontbinden en terug naar de situatie van daarvoor. Hieruit blijkt weinig realiteitszin.
Als er gekozen moet worden voor herindeling dan ligt Oss nog altijd gevoelig in Heesch. Heeswijk wil terug naar de gemeente Heeswijk-Dinther. Blijkt dat niet mogelijk dan krijgt Veghel de voorkeur boven Sint Michielsgestel. Voor Dinther is Veghel of Sint Michielsgestel om het even. Al is het ze dan vooral om Berlicum en Middelrode te doen. Verder vindt Dinther het prima als het gewoon Bernheze blijft en hoeven de inwoners niet persé terug naar Heeswijk-Dinther.
Duidelijker is Loosbroek. Dit dorp kiest voor Veghel. Al hoopt ook Loosbroek dat Bernheze blijft zoals het is. Wel stellen de inwoners voor om Vinkel en eventueel ook Berlicum in te lijven bij Bernheze. Buurdorp Vorstenbosch twijfelt tussen aansluiten bij Uden of Veghel. Met Bernheze heeft het dorp in elk geval niets. Nistelrode twijfelt tussen Uden of Oss. Toch wordt ook hier zelfstandigheid van het dorp genoemd, dus terug naar de situatie van voor 1994.
De inwoners van Bernheze zitten duidelijk niet te wachten op verandering. De politiek doet er dan ook verstandig aan de inwoners niet meer om raad te vragen mochten zij toch voorstander van een herindeling zijn. Dit zijn namelijk besluiten die de inwoners van Bernheze niet willen of kunnen overzien.
De samenvattende reportage van de rondgang langs de kernen van Bernheze is / was zaterdag 1 september tussen 12:00 en 14:00 uur te horen in WanWeek op WanFM.