Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Ouderen

vivaanHet voornaamste is dat je het leuk vindt 

Elke week gaan Piet van Mill en Arie Pols samen fietsen op de tandem van Arie. Als Piet dan ergens de weg niet weet, denkt Arie het wel te weten. Zonder aarzelen volgt Piet dan de aanwijzing van Arie; ze zien wel waar ze uitkomen. Tenminste, Piet ziet wel waar ze uitkomen, maar Arie niet, want die is blind. En samen  lachen ze er het hardste om, als ze weer eens ergens in een weiland eindigen. “Dit vrijwilligerswerk is dankbaar werk,” weet Suzanne Cochius uit de vele verhalen die zij hoort. Suzanne coördineert bij Vivaan de diensten Sociale hulp en Oppasdienst. Zij ondersteunt de vrijwilligers die regelmatig bij iemand langsgaan of die even een zieke gezelschap houden om de mantelzorger te ontlasten. “Je hoeft er echt niets bijzonders voor te kunnen,” zegt Suzanne. “Als je het leuk vindt om iets met iemand anders te gaan doen, is er bijna altijd iemand waarvoor je iets kunt betekenen.” 

 

ondersteuning 

Met alle nieuwe vrijwilligers is een kennismakingsgesprek om te horen wat de vrijwilligers het beste ligt en wat ze liever niet doen. Vivaan kijkt dan welke vrijwilliger het beste bij een vraag past en gaat ook mee naar het eerste kennismakingsgesprek. Als de kennismaking goed verloopt voor beide partijen maakt de vrijwilliger verdere afspraken met degene die hij of zij gaat helpen. De vrijwilligers kunnen te allen tijde een beroep doen op een beroepskracht van Vivaan als ze ergens mee zitten. Met iedere vrijwilliger wordt een vrijwilligersovereenkomst aangegaan en Vivaan vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag. Tegenover deze formele verplichtingen staat dat Vivaan voor de vrijwilligers de nodige verzekeringen afsluit en hen trakteert op een jaarlijks uitje en een kleine attentie aan het einde van het jaar.  

 

samen iets doen 

De vrijwilligers van de Oppasdienst zijn er om de mensen even te ontlasten, die dag in dag uit de zorg voor een naaste hebben. Zij houden een ochtend, middag of avond per week de zieke gezelschap, zodat de mantelzorger met een gerust hart iets kan gaan doen. “Meestal gaan de vrijwilliger en de zieke samen iets doen,” weet Suzanne Cochius, “een wandeling maken, foto’s kijken, de krant lezen of een spelletje doen bijvoorbeeld.” De vrijwilligers hoeven geen verzorgende en verplegende taken te doen. Er is vrij veel vraag naar vrijwilligers voor mensen die vergeetachtig zijn of dementie hebben. Suzanne Cochius hierover: “Veel mensen hebben sombere beelden bij het woord dementie. Maar de meeste mensen, waarbij de Oppasdienst wordt ingezet, zijn goed in staat om iets te doen. Bovendien krijgen nieuwe vrijwilligers informatie over dementie, we gooien hen niet in het diepe.”  

 

genieten 

 “Vrijwilligers van de Sociale Hulp doen ongeveer hetzelfde als de vrijwilligers van de Oppasdienst, maar de achterliggende gedachte is anders,” verduidelijkt Suzanne Cochius. “Vrijwilligers van de Sociale Hulp zijn er om samen met mensen, die daar zelf niet toe komen iets te gaan doen. Activering en voorkomen van eenzaamheid is het doel.” Moeiteloos somt zij enkele voorbeelden op van hulpvragen: “We hebben vragen liggen van mensen, die er niet alleen op uit durven te gaan. En er is die mevrouw die niet meer mag autorijden en zo graag naar de Intratuin wil.” Uit de verhalen die Suzanne van vrijwilligers en klanten hoort, komt één aspect het meest naar voren: ze genieten er allebei enorm van. 

 

thumb dansen in de PeppelhofOp zaterdagavond 8 augustus begint het nieuwe seizoen voor de dansavonden in dienstencentrum De Peppelhof aan de Wilgenstraat 15 in Veghel. Mensen uit de wijde omgeving komen daar om de twee weken op zaterdagavond voor een gezellige avond. Een diskjockey draait van 19.30 tot 23.00 uur populaire dansmuziek, waaronder veel verzoeknummers van de gasten. De toegang is gratis.

LaverhofLaverhof is geselecteerd voor deelname aan het programma ‘Waardigheid en Trots (W&T), liefdevolle zorg voor onze ouderen’ van staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Peter Beijers, raad van bestuur van Laverhof: “Het gaat om een vernieuwingsprogramma, waarin ambitieuze verpleeghuizen worden uitgedaagd om de best mogelijke kwaliteit van zorg te leveren en als voorbeeld te dienen voor de rest van de sector. Die uitdaging gaat Laverhof graag aan!”

Concreet betekent deelname aan het programma dat Laverhof meer regelruimte krijgt om de zorg op een andere manier te organiseren, zo lang de zorg maar aansluit bij wat de cliënt wil en nodig heeft. Peter Beijers: “Wij denken met mensen mee, zodat zij zelf keuzes kunnen maken en oplossingen kunnen bedenken. Dat het ministerie van VWS onze manier van werken wil ondersteunen zie ik als een bevestiging dat we goed bezig zijn. Ik ben trots op Laverhof!”

 

Informatie over organisatie

Laverhof bestaat uit de locaties Cunera/De Bongerd in Heeswijk en Mgr. Bekkershuis en St. Barbara in Schijndel. Daarnaast biedt Laverhof behandeling, revalidatie en ondersteuning thuis.

Laverhof richt zich op de ondersteuning van ouderen uit de regio’s Heeswijk en Schijndel en de zorg voor religieuzen, behorend tot de Nederlandse Provincie van de Sociëteit van Zus-ters van J.M.J. en de Zusters van Liefde van Schijndel.

Voor meer informatie, kijk op www.laverhof.nl .

KBO Dinther1Open middag met verschillende invalshoeken op het gebeid van creativiteit : keramiek, breien, haken, borduren, mozaïek, noteninkt, tekenen, schaken, creatieve handvormen, smoothies maken, fotografie, speksteen bewerken en welzijnsactiviteiten Laverhof. De organisatie ligt in handen van KBO-Dinther.

Zaterdag, 18 juli 2015

Aanvang:  13.30 uur

Locatie: Ontmoetingstuin en cc Servaes Heeswijk-Dinther       

Iedereen is welkom. Entree gratis.

KBO Dinther1Zaterdag, 18 juli 2015

Aanvang:  13.30 uur

Locatie: Ontmoetingstuin en cc Servaes Heeswijk-Dinther        

Open middag met verschillende invalshoeken op het gebeid van creativiteit : keramiek, breien, haken, borduren, mozaïek, noteninkt, tekenen, schaken, creatieve handvormen, smoothies maken, fotografie, speksteen bewerken en welzijnsactiviteiten Laverhof. De organisatie ligt in handen van KBO-Dinther.

Iedereen is welkom. Entree gratis.

LaverhofVan woensdag 5 t/m zaterdag 8 augustus nemen weer veel bewoners en cliënten van Laverhof, locatie Cunera/De Bongerd deel aan de Jeugd- en Gezinsvierdaagse van Heeswijk-Dinther. Het is de 52e keer dat de vierdaagse georganiseerd wordt. Met ongeveer 100 deelnemende bewoners en nabij de 150 familieleden/vrijwilligers is het een groot evenement voor iedereen. Een activiteit waar ieder jaar weer naar wordt uitgekeken.

“De voorbereidingen beginnen al een paar maanden van tevoren met het werven van familieleden/vrijwilligers en het koppelen van familieleden/vrijwilligers aan bewoners/cliënten. Het is ieder jaar weer een hele puzzel, maar veel vrijwilligers en bewoners wandelen al jaren samen, dus daar houden we rekening mee!”, aldus de medewerkers Welzijn van Laverhof.

“Om dit evenement ‘op rolletjes’ te laten verlopen, zijn de vrijwilligers hard nodig, niet alleen om de rolstoelen te duwen, maar ook voor het veilig oversteken, een versnapering onderweg, de muzikale begeleiding en om bij thuiskomst een glaasje fris te schenken. We waarderen het enorm dat wij steeds weer een beroep op hen kunnen doen.”

Ook intern moet de organisatie worden voorbereid op deelname aan de wandelvierdaagse. “De verzorging zet een tandje bij om ervoor te zorgen dat alle deelnemers op tijd klaar zijn voor de start. De keuken zorgt ervoor dat het tijdstip van de maaltijden wordt aangepast aan de tijden van de wandelvierdaagse. We mobiliseren iedereen om de organisatie rond te krijgen!”

“Ook nodigen wij ouderen uit die niet bij ons in zorg zijn, maar toch graag willen deelnemen aan de wandelvierdaagse. Wanneer u niet de mogelijkheid heeft om deel te nemen met behulp van iemand uit uw familie of kennissenkring, en toch graag deze vier dagen mee wilt doen om te genieten van de omgeving van Heeswijk-Dinther, kunt u zich bij Cunera/De Bongerd aansluiten en zorgen wij voor een vrijwilliger die u deze vier dagen begeleidt (evt. in een rolstoel die door ons beschikbaar wordt gesteld). Ook is het mogelijk dat wij uw vervoer van en naar Cunera/De Bongerd regelen met de bus van Laverhof.”

Aanmelden kan tot 28 juli a.s. bij de medewerkers Welzijn, Sjanet Adank en Marga Goossens, tel. (0413) 29 84 08 of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

logo WillibrordcentrumDe inloopmiddagen van het Willibrordcentrum worden druk bezocht. ‘Mooi om te zien hoe gemoedelijk de sfeer is, hoe snel men aan elkaar rondvertelt dat iedereen welkom is om hier een kaartje te leggen, te biljarten, te darten of gewoon om “bij te buurten”. Precies wat we voor ogen hadden’, aldus voorzitter John van Tartwijk. In verband met de vakantieperiode zijn er na donderdag 2 juli even geen inloopmiddagen, tot dinsdag 8 september.

Tot ziens in het Willibrordcentrum: een ontmoetingsplek waar iedere bezoeker welkom is!

boodschappenplusbus2

Mensen van 55 jaar en ouder uit de gemeenten Uden en Veghel en uit Heeswijk, Dinther en Loosbroek worden op afspraak thuis opgehaald om met een groepje boodschappen te gaan doen. Na de boodschappen is er tijd voor een kopje koffie, waarna de deelnemers weer thuis worden afgezet. Vrijwilligers helpen de deelnemers bij het winkelen, als dat nodig is.

Hieronder het programma van juli 2015. Een vast onderdeel is het boodschappen doen op maandag en op donderdag.

BOODSCHAPPENPLUSBUS PROGRAMMA JULI 2015

wo 1 10.00-16.30 u uitstapje Betsie’s Hof in Asten- Heusden

do 2 9.00-12.00 u 13.00-17.00 u Jan Linders, Erp EM-TÉ Uden

vrij 3 10.00-17.00 u uitstapje Oisterwijk Express, Oisterwijk

ma 6 8.30-12.00 u 13.00-17.00 u Uden, markt, V&D en H&M Jumbo Uden

di 7 10.00-17.00 u uitstapje Toon Kortooms Park Griendtsveen

wo 8 9.30-17.00 u uitstapje Winkelen in Kleef

do 9 9.00-12.00 u 13.00-17.00 u Jan Linders, Erp EM-TÉ Uden

vrij 10 10.30-17.00 u uitstapje diner St. Jozefoord in Nuland

ma 13 13.00-17.00 u Jumbo Uden

di 14 10.00-17.00 u uitstapje Met de chauffeur mee

wo 15 10.00-17.00 u uitstapje Maas en Leukermeer rondvaart

do 16 9.00-12.00 u 13.00-17.00 u Jan Linders, Erp EM-TÉ Uden

vrij 17 9.30-17.00 u uitstapje Rozenhof Lottum

ma 20 13.00-17.00 u Jumbo Uden

di 21 10.00-17.00 u uitstapje Klanten bepalen waar naar toe

18.15-21.30 u Alzheimer Café

wo 22 10.30-17.00 u uitstapje Rondvaart op de Gouden Ham

do 23 9.00-12.00 u 13.00-17.00 u Jan Linders, Erp EM-TÉ Uden

vrij 24 9.00-17.00 u uitstapje Kevelaer

ma 27 13.00-17.00 u Jumbo in Uden

di 28 9.30-16.30 u uitstapje Maaslandroute

wo 29 10.30-20.00 u uitstapje Omroep Max

do 30 9.00-12.00 u 13.00-17.00 u Jan Linders, Erp EM-TÉ Uden

vr 31 13.00-17.00 u uitstapje Body Brand, Nuenen

Wilt u het nieuwste programma wel eens zien of meer weten?

Bel Vivaan, (0413) 74 55 78 op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur en vraag het programma aan. U kunt ook een e-mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op de website www.vivaan.nl kijken.

Wilt u mee met de BoodschappenPlusBus?

Bel Vivaan, (0413) 74 55 78 om u aan te melden als lid van de BoodschappenPlusBus. Dat kost € 12,50 per jaar en u krijgt het programma dan elke maand thuisgestuurd. Thuis kunt u op uw gemak in het programma uitzoeken op welke tijd u met de BoodschappenPlusbus mee wilt. Geef dat weer door en op de afgesproken tijd komt de bus voorrijden.

Voor het winkelen en voor de uitstapjes kunt u zich vanaf 24 juni elke werkdag van 9.00 – 13.00 uur opgeven.

Smokkelroute jvdb1KBO-Dinther vertrok met maar liefst 66 personen op woensdag ochtend 17 juni naar Soerendonk. Centrale thema van de reis was smokkelen. Meteen na de ontvangst met koffie en een lekker stukje vlaai vertelde Wiel Peerlings op humoristische wijze over de vroegere smokkelroutes in het grensgebied met België bij Soerendonk. Daarbij werd een film gepresenteerd. Daarna kwam niemand minder dan tonprater Peer in beeld met een buut ‘ter verhoging van de feestvreugde’.

Na de lunch maakten we een bustocht langs smokkelplekken in de grensstreek van Nederland en België. Wiel vertelde er uitgebreid over hoe het er aan toe ging. Hij kan het ook weten: zelf maakte hij deel uit van die smokkelaars. Smokkelen blijkt van alle tijden te zijn, maar Wiel deed ook verslag hoe de smokkelroutes tijdens de beide wereldoorlogen werden gebruikt. Ook zagen we hoe de elektrische versperring ‘dodendraad’ aan de grens tussen België en Nederland tijdens WO I er uitgezien moet hebben.

Vervolgens bracht het gezelschap een uitgebreid bezoek aan de Achelse kluis.

Velen maakten op deze zonnige dag gebruik van het terras of scharrelden heerlijk rond in galerie of winkels met religieuze artikelen of voeding (o.a. abdijbier).

Opnieuw met veel verhalen, veel anekdotes, maar vooral veel humor reden we terug naar Soerendonk. Na een lekker drie gangen diner zorgde chauffeur Ton ervoor dat we rond achten voldaan terug keerden in Dinther.

Smokkelroute

Foto’s Jan van den Bosch

KBO Dinther1In de zomertijd liggen veel activiteiten stil. De kaarters van KBO-Dinther hebben nadrukkelijk te kennen gegeven, dat ze er juist in deze periode veel behoefte aan hebben dat het kaarten doorgaat. Dus als hun kinderen en andere familieleden op vakantie zijn en als het erg rustig is in Dinther. Daarom gaat het rikken en jokeren van KBO-Dinther in de vakantieperiode gewoon door op de vrijdagen 3 juli en 7 augustus om 19.00 uur én op de woensdagen 8 juli en 12 augustus om 13.00 uur (2e woensdag van de maand).

vivaanElke tweede en vierde donderdag zijn alle 55-plussers uit Dinther van 10.00 tot 11.00 uur van harte welkom in cultureel centrum Servaes. Daar is dan gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie een boeiend gesprek met elkaar te hebben. Op 25 juni is in dit Onderonsje, waar enkele vrijwilligers de gesprekken in goede banen leiden, een heel toepasselijke gast aanwezig. Aan het begin van de vakantieperiode neemt Ad Bierman de bezoekers mee op een reis over de wereld. Aan de hand van een fotopresentatie vertelt hij over veel bekende en beroemde plekken op onze aardbol. Zonder van hun stoel te komen, beklimmen de bezoekers de Eiffeltoren, lopen ze over de Chinese muur, vliegen ze over de Grand Canyon en vergapen ze zich aan de pracht van de Taj Mahal. De toegang is gratis, de consumpties niet.

vivaanHet maandelijkse Alzheimercafé op de derde dinsdag wordt georganiseerd door een werkgroep waarin mensen van verschillende organisaties zitten. Die werkgroep geeft in het Alzheimercafé op 16 juni om 19.30 uur in de Eigen Herd aan de Rooijsestraat in Uden een uiteenzetting over het belang van een goede dagbesteding. Dagbesteding kan een verlichting van de dagelijkse zorg zijn, zeker voor de naasten die gewoonlijk de zorg verlenen.
Deze avond wordt de bezoeker geïnformeerd over de verschillende vormen van dagbesteding, zoals de dagbehandeling, de zorgboerderij en andere activiteiten buitenshuis. Verschillende instanties, die hulp bieden bij dementie presenteren zich op een “zorgmarkt.” Na de pauze leggen de aanwezige hulpverleners in een kringgesprek uit wat hun doelstelling is en hoe zij werken en wat zij kunnen betekenen tijdens de verschillende fases in het dementieproces. Het Alzheimercafé duurt tot ongeveer 21.30 uur en is gratis toegankelijk.