Het voornaamste is dat je het leuk vindt
Elke week gaan Piet van Mill en Arie Pols samen fietsen op de tandem van Arie. Als Piet dan ergens de weg niet weet, denkt Arie het wel te weten. Zonder aarzelen volgt Piet dan de aanwijzing van Arie; ze zien wel waar ze uitkomen. Tenminste, Piet ziet wel waar ze uitkomen, maar Arie niet, want die is blind. En samen lachen ze er het hardste om, als ze weer eens ergens in een weiland eindigen. “Dit vrijwilligerswerk is dankbaar werk,” weet Suzanne Cochius uit de vele verhalen die zij hoort. Suzanne coördineert bij Vivaan de diensten Sociale hulp en Oppasdienst. Zij ondersteunt de vrijwilligers die regelmatig bij iemand langsgaan of die even een zieke gezelschap houden om de mantelzorger te ontlasten. “Je hoeft er echt niets bijzonders voor te kunnen,” zegt Suzanne. “Als je het leuk vindt om iets met iemand anders te gaan doen, is er bijna altijd iemand waarvoor je iets kunt betekenen.”
Voor de Sociale hulp en de Oppasdienst zoekt Vivaan nieuwe vrijwilligers in de gemeenten Boekel, Uden, Veghel en in Heeswijk-Dinther en Loosbroek. Mannen en vrouwen die meer willen weten of die zich aan willen melden, kunnen contact opnemen met Vivaan. Dat kan op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur telefonisch op nummer (0413) 367309 en via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
ondersteuning
Met alle nieuwe vrijwilligers is een kennismakingsgesprek om te horen wat de vrijwilligers het beste ligt en wat ze liever niet doen. Vivaan kijkt dan welke vrijwilliger het beste bij een vraag past en gaat ook mee naar het eerste kennismakingsgesprek. Als de kennismaking goed verloopt voor beide partijen maakt de vrijwilliger verdere afspraken met degene die hij of zij gaat helpen. De vrijwilligers kunnen te allen tijde een beroep doen op een beroepskracht van Vivaan als ze ergens mee zitten. Met iedere vrijwilliger wordt een vrijwilligersovereenkomst aangegaan en Vivaan vraagt een Verklaring Omtrent Gedrag. Tegenover deze formele verplichtingen staat dat Vivaan voor de vrijwilligers de nodige verzekeringen afsluit en hen trakteert op een jaarlijks uitje en een kleine attentie aan het einde van het jaar.
samen iets doen
De vrijwilligers van de Oppasdienst zijn er om de mensen even te ontlasten, die dag in dag uit de zorg voor een naaste hebben. Zij houden een ochtend, middag of avond per week de zieke gezelschap, zodat de mantelzorger met een gerust hart iets kan gaan doen. “Meestal gaan de vrijwilliger en de zieke samen iets doen,” weet Suzanne Cochius, “een wandeling maken, foto’s kijken, de krant lezen of een spelletje doen bijvoorbeeld.” De vrijwilligers hoeven geen verzorgende en verplegende taken te doen. Er is vrij veel vraag naar vrijwilligers voor mensen die vergeetachtig zijn of dementie hebben. Suzanne Cochius hierover: “Veel mensen hebben sombere beelden bij het woord dementie. Maar de meeste mensen, waarbij de Oppasdienst wordt ingezet, zijn goed in staat om iets te doen. Bovendien krijgen nieuwe vrijwilligers informatie over dementie, we gooien hen niet in het diepe.”
genieten
“Vrijwilligers van de Sociale Hulp doen ongeveer hetzelfde als de vrijwilligers van de Oppasdienst, maar de achterliggende gedachte is anders,” verduidelijkt Suzanne Cochius. “Vrijwilligers van de Sociale Hulp zijn er om samen met mensen, die daar zelf niet toe komen iets te gaan doen. Activering en voorkomen van eenzaamheid is het doel.” Moeiteloos somt zij enkele voorbeelden op van hulpvragen: “We hebben vragen liggen van mensen, die er niet alleen op uit durven te gaan. En er is die mevrouw die niet meer mag autorijden en zo graag naar de Intratuin wil.” Uit de verhalen die Suzanne van vrijwilligers en klanten hoort, komt één aspect het meest naar voren: ze genieten er allebei enorm van.