Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Onderwijs

Cursussen Workshops de EijdericIn september start het nieuwe cursusseizoen van de Eijnderic en heeft u de keuze uit maar liefst 240 korte en lange cursussen in Heesch, Heeswijk en Nistelrode.

Lees meer: Open dag de Eijnderic

week 37 Sjors sportiefHet populaire Sjors Sportief/Sjors Creatief boekje is weer klaar! Nog geen lid worden maar toch de activiteit leren kennen, laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen: dat is het motto van Sjors Sportief & Sjors Creatief.

Lees meer: Sjors Sportief weer van...

vrijwilligers de bolderik“Vrijwilligers zijn voor onze school van onschatbare waarde”, aldus Margot van Uden, directrice van basisschool De Bolderik in Heeswijk-Dinther. “Onze school kent een enthousiaste groep actief betrokken ouders die hulp biedt bij tal van activiteiten. Op deze manier kunnen wij onderwijs bieden waar je leert met je hoofd, hart en handen. Zowel in én om de school. Ouders bieden leerkrachten bijvoorbeeld hulp bij ondersteunende onderwijskundige activiteiten, organiseren en geven invulling aan excursies, creatieve middagen en festiviteiten, verzorgen de moestuin of andere praktische zaken. Wij zijn hen heel dankbaar voor hun inzet”

Om die reden werden de meer dan 40 aanwezige vrijwilligers op vrijdag 10 juli 2015 door alle leerlingen van de school in het zonnetje gezet. De ontvangst was hartelijk met lekkernijen die werden gepresenteerd in zelf gemaakte koekdozen. Vervolgens trokken de leerlingen alles uit de kast om indruk te maken op de vrijwilligers. Er werd gezongen, gedanst, voorgelezen, grappen werden gemaakt en de oudsten van de school gaven zelfs een sneak-preview van de musical die ze volgende week voordragen. thumb vrijwilligers in het zonnetje

ww palet__250-Jaarlijks gaan de leerlingen van groep 8 op de b.s. 't Palet op hun school een Wereldwinkel inrichten en proberen ze de door hen zelf ingekochte spullen te verkopen aan hun medeleerlingen, ouders, opa's en oma's.

De winst hieruit wordt besteed aan de drie goede doelen die de school zelf gekozen heeft. Dit waren dit jaar o.a. India Solidair, Plan en het project van oud-docente juffr. Hannie in Zuid Amerika.

Op 3 juli hebben ze deze cheque van € 250,- vol  trots ontvangen.

De foto's zijn door het hete weer helaas niet zo goed gelukt.

palet 2

Palet 1

bolderik“Unfrozen”, het vervolg op de film Frozen, is gemaakt door 4 kinderen uit groep 8.

Deze kinderen hadden als project  “film maken” gekozen. Al snel ontdekten de kinderen dat er bij film-maken meer komt kijken dan alleen een toneelstuk filmen…De 4 kinderen, Naomi, Giel, Cato en Colette, zochten contact met een professioneel filmbedrijf. “Janus Films” uit Heeswijk-Dinther werd benaderd en onder de professionele leiding van Nadja van Driel leerden de kinderen het proces, wat hoort bij film-maken, kennen. Nadja verzorgde een cursus film-maken voor kinderen in ongeveer 10 lessen.

Er werd een filmscript geschreven, er werd een storyboard gemaakt en er werden in alle groepen van de school acteurs en figuranten voor de film gecast. Er moesten filmlocaties gekozen worden en er moest gezorgd worden voor de juiste kleding en attributen die nodig waren voor de film. Na 2 opnamedagen op locatie (Kasteel Heeswijk en Hotel/restaurant De Leygraaf) kwam de volgende grote klus : het monteren van de film en bijpassende filmmuziek kiezen. 

En tot slot was daar de prachtige première van de film Un-Frozen.

Op de rode loper werden foto’s gemaakt, er werd geproost en er waren lovende woorden voor iedereen die bij de film betrokken is geweest.

De film werd gekeken, met natuurlijk ook de “making of” en daarna een daverend applaus en volop complimenten !

Een prachtig en leerzaam project, wat zeker een vervolg gaat krijgen.

 

2015-06-27 Bolderik_film_22015-06-27 Bolderik_film_32015-06-27 Bolderik_film_4

 2015-06-27 Bolderik_film_1

 

 

ROC de Leygraaf De Aanmoedigingsprijs van de TechniekTrofee 2015 gaat dit jaar naar basisschool St. Albertus in Loosbroek. De jury heeft besloten het enthousiasme van zowel de leerkrachten als de kinderen te belonen met een speciale Aanmoedigingsprijs van € 1.500, te besteden aan techniekonderwijs of techniekmaterialen. De prijs wordt vrijdag 26 juni aan de school uitgereikt.

De TechniekTrofee, een initiatief van het Ir. W. Maas Geesteranus fonds en TechniekTalent.nu, onderstreept het belang van techniekonderwijs door een prijs uit te reiken aan de basisschool die wetenschap- en techniekonderwijs het beste verankerd heeft in het lesprogramma. Basisschool De Zwerm ontving de TechniekTrofee 2015.

Naast de TechniekTrofee is er een Aanmoedigingsprijs te winnen. "Met de Aanmoedigingsprijs willen we scholen stimuleren Wetenschap & Techniek in de lessen op te nemen. We willen scholen een steuntje in de rug geven en ze aanmoedigen als ze op de goede weg zitten", legt Chris van Bokkum van TechniekTalent.nu uit. “We reiken de prijs uit op St. Albertus omdat twee vrouwelijke leerkrachten zich hebben laten trainen in het lesgeven van techniek door middel van een pneumatiek- en elektrotechniektafel. Met het vertrek van de mannelijke leerkrachten, was techniek ook uit de school verdwenen. Nu is dat in ere hersteld. Naast het geldbedrag ontvangt de school een oorkonde en een juryrapport. Ook krijgen ze een Techniek Toolkit met materialen en lesvoorbeelden van techniekonderwijs.”

ROC de LeygraafSkills Heroes zoekt vakkampioenen bij ROC de Leijgraaf Aftrap promotour in Veghel . Op dinsdag 23 juni trapt de promotour van Skills Heroes af bij ROC de Leijgraaf. Skills Heroes zijn dé vakwedstrijden voor mbo’ers van alle niveaus, leerjaren en vakrichtingen.

In september starten de eerste voorrondes van Skills Heroes. De promotour daagt alle mbo-studenten uit zich voor Skills Heroes aan te melden. Wie weet wordt één van hen wel Nederlands kampioen op zijn of haar vakgebied! Wie deze gelukkigen zijn, wordt pas bekend na de nationale finales in het voorjaar van 2016. Skills Heroes De vakwedstrijden van Skills Heroes worden georganiseerd voor en door mbo-scholen in Nederland. Ze zijn er voor een grote diversiteit aan beroepen, zoals lassers, koks, autotechnici, verpleegkundigen en nog veel meer.
Skills Heroes stimuleert niet alleen talenten, maar daagt juist álle studenten uit om te excelleren in hun vak. Het ministerie van OCW schreef daarom een ‘excellentieregeling’ voor de komende vier schooljaren, zodat er ruimte is om meer mbo-studenten aan vakwedstrijden te laten deelnemen. Voor technische beroepen, zoals lassers en CAD-tekenaars, werkt Skills Heroes nauw samen met Vakkanjers.

ROC de Leijgraaf In totaal doet circa 90 procent van alle mbo-scholen het komend schooljaar mee met de vakwedstrijden van Skills Heroes. ROC de Leijgraaf doet al een aantal jaar mee met de technische en horeca-beroepen en is ook de nieuwe editie weer van de partij. Internationale wedstrijden Een aantal winnaars van Skills Heroes mag hun skills ook op Europees niveau laten zien, tijdens EuroSkills in Göteborg Zweden, december 2016.
Sommigen kunnen daarna zelfs door naar wedstrijden op wereldniveau. Leerlingen van De Leijgraaf hebben tijdens vorige edities ook op internationaal niveau goed gescoord. Aanstaande zomer reizen 35 nationaal kampioenen af naar WorldSkills Sao Paulo 2016 Brazilië, het WK voor beroepen.

Skills Netherlands Skills Netherlands heeft als doel om vakmanschap positief onder de aandacht te brengen, het beroepsonderwijs te promoten en om studenten een uitdagende leerervaring te geven. Meedoen aan Skills Heroes zorgt voor talentontwikkeling en groei naar excellent vakmanschap bij de deelnemers.

Kijk voor meer informatie op www.skillsheroes.nl/skillstv 

thumb uitstapje groep 1 2 3 De kinderen van groep 1, 2 en 3 van basisschool De Bolderik genoten 18 juni 2015 volop van het schoolreisje bij het super leuke en spannende indoorspeelparadijs in Veghel: Monkeytown. De kinderen konden al hun energie kwijt via de gigantische klim- en klautertoestellen, de uitdagende tunnels en geheime gangetjes en de bekende ballenbakken, superlego, trampolines en luchtkussens. En natuurlijk werden er fruit, frietjes en een ijsje gegeten. Alle kindjes, juffen en hulpouders hebben een hele leuke dag gehad. Via deze link bekijkt u meer dan 100 foto’s van dit leuke uitje.

Bart v d Zanden ontvangt mooie cheque van Robin Jansen CoopOp donderdag 18 juni werd de kinderklankbordgroep van basisschool 't Palet in de pauze verrast met een bezoek van de COOP. De supermarktmanager van de COOP, de heer Robin Jansen, kwam naar de school om een mooi bedrag te overhandigen van de Doekoe actie.

Alle scholen waren aangeschreven door de COOP, die in samenwerking met de Johan Cruijff Foundation deze actie organiseerde. Door deze actie kon men sparen voor spelmateriaal op de speelplaats. Ouders van 't Palet hadden voor veel munten gezorgd en dat werd een mooi bedrag voor 't Palet. De heer Jansen wist ons te vertellen dat we een bedrag van € 403,69 mogen gaan besteden aan spelmateriaal voor op de speelplaats.

De kinderen van de kinderklankbordgroep kwamen meteen met een aantal voorstellen. Randy Langens uit groep 7A:"ik denk dat het goed is om een ballenvanger te kopen zodat de ballen niet meer zo snel over het hek gaan."

Zo zullen er nog meer voorstellen worden besproken, de kinderen van 't Palet krijgen in ieder geval weer extra spelmateriaal met dank aan de COOP en de Johan Cruijff Foundation.

dertien hectareOnder aanvoering van Jannemeis Snels wandelen de leerlingen van groep 6-7 van Heeswijkse basisschool Het Mozaïek door expositie Dertien Hectare, die staat opgesteld rond de gebouwen van de Abdij van Berne. Deze weken brengen alle scholen van Bernheze een bezoek aan de tentoonstelling.
Al vragend en vertellend neemt de kunstenares en initiatiefneemster van Dertien Hectare de leerlingen mee op haar route rond de abdij.
Bij elk werk vertelt Snels over de kunstenaar en het kunstwerk. De kinderen zijn onder de indruk van de werken, zoals ‘De Erfenis’ van Volkert de Jong. Het kunstwerk van piepschuim staat opgesteld in de voormalige drukkerij van Berne. Aandachtig luisteren de kinderen naar het verhaal over vluchtelingen en de afgebeelde vader en zoon. “Dit is een heel duur en ook een heel beroemd kunstwerk,” vertrouwt Snels de leerlingen toe.
In de lommerrijke omgeving nabij de vijver staat Paul van Osch ‘After a Fashion’. Dat het ‘huisje’ een soort van wachtkamertje voor de dood is, maakt weinig indruk op de kinderen. Een klein feestje is het voor hen als ze even verderop in de onderaardse ‘Denktank’ van Paul Geelen mogen afdalen. “Ik vond de denktank het leukste”, schrijft Gijs na afloop als reactie in het schriftje van Dertien Hectare. “Omdat het verhaal van de kunstenaar zo mooi was”, voegt hij eraan toe.
Met het installatie van Maria Roosen tegen de voorgevel van de abdij hebben sommige leerlingen wat meer moeite. “Is dit ook kunst?” vraagt een leerling zich af, wijzend op de meterslange fruitladders die met slingera van granaatappels met elkaar zijn verbonden. Het begrip van de leerling wordt wat groter als Snels de symboliek achter de installatie uitlegt. ”Oh, zit dat zo?”, zegt hij.
De tentoonstelling ‘Ctrl + Alt + Del, de toekomst nu’, waaraan 26 kunstenaars deelnemen, is nog tot 28 juni te zien. De kunstwerken staan rond de Abdij, in het bos aan de Meerstraat en in de voormalige directeurswoning van de Zuivelfabriek in de Hoofdstraat.Mozaiekleerlingen moziek

thumb kinderen die meewerken aan filmproject“Unfrozen”, het vervolg op de film Frozen, is gemaakt door 4 kinderen uit groep 8 van OBS De Bolderik.

Deze kinderen hadden als project “film maken” gekozen. Al snel ontdekten de kinderen dat er bij film-maken meer komt kijken dan alleen een toneelstuk filmen…De vier kinderen: Naomi, Giel, Cato en Colette, zochten contact met een professioneel filmbedrijf. “Janus Films” uit Heeswijk-Dinther. Onder de professionele leiding van Nadja van Driel leerden de kinderen het proces, wat hoort bij film-maken, kennen. Nadja verzorgde een cursus film-maken voor kinderen in ongeveer 10 lessen.

Als afsluiting van dit filmproject is er een heuse première op woensdag 24 juni. Dan wordt de film “Unfrozen” vertoond aan de hele school en enkele genodigden.

Naomi : ”Het was veel meer werk dan we vooraf dachten”.

Er werd een filmscript geschreven, er werd een storyboard gemaakt en er werden in alle groepen van de school acteurs en figuranten voor de film gecast. Er moesten filmlocaties gekozen worden en er moest gezorgd worden voor de juiste kleding en attributen die nodig waren voor de film. Na twee opnamedagen op locatie (Kasteel Heeswijk en Hotel-Restaurant De Leijgraaf) kwam de volgende grote klus : het monteren van de film en bijpassende filmmuziek kiezen.

Cato : “De volgende keer als ik weer een film ga maken, ga ik zelf niet meespelen in de film. We hebben ontdekt dat dat erg lastig is, wanneer je ook zelf moet filmen en monteren. En wat klinkt je eigen stem gek in een film !”

Giel : “Wat was dit leuk om te doen ! Echt een heel leuk project !”

Kortom : Een prachtig en leerzaam project !filmproject Unfrozenfilmproject

Klokkenluider Notre DameDe voorbereidingen zijn al in volle gang voor het toneelstukje Klokkenluider van Notre Dame dat  wordt gespeeld in de Kersouwe. De 11- jarige Quinten van Tol van de Pr wil graag op deze manier een beetje aandacht voor wat er allemaal staat te gebeuren.
Quinten:’’ We zijn met onze groep van de Bolderik ingeloot voor het klassentheater in de Kersouwe. De hele morgen zijn we al met verschillende  groepjes van de PR, decor, spel, kleding en dans aan het oefenen om er één geheel van te maken,voor de voorstelling van vanmiddag.
 De kleuters, ouders en opa’s en oma’s zijn van harte welkom in de Kersouwe en het begint om 14.30u tot 15.00u.
KOMT DAT ZIEN!