Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Actief Burgerschap HD

ActiefBurgerschapOp 17 januari hebben we samen met de stichting dorpsnieuws een nieuwjaarsbijeenkomst georganiseerd in CC Servaes.  Ruim 150 bezoekers zagen korte presentaties over d’n HaDeejer en hadeejer.nl,  en over onze werkgroepen  centrum, verkeer en accomodaties/vrijwilligers. 

 

Een twintigtal mensen hebben via gele stickers voorstellen gedaan en commentaar geleverd. Er waren korte optredens van Henk Habraken en Huub Sperber/George Blanken. En er was de huldiging van de actieve Hadeejer van het jaar, waarbij de eer dit jaar ging naar Willie van Daal. Maar vooral was het een gezellige  bijeenkomst met veel gelegenheid tot ontmoeten en bijpraten. Op hadeejer.nl  en in d’n HaDeejer en ook in het Brabants Dagblad hebt u daarover kunnen lezen.

Volgend jaar doen we dit weer zo, maar willen we de actieve Hadeejer ook echt vooraf door de mensen in HD zelf laten kiezen. Met deze nieuwsbrief willen we ook de niet-aanwezige belangstellenden kort bijpraten. In het vervolg proberen we dat vaker te doen. 

Doel van de stichting Actief Burgerschap HD en van haar werkgroepen, is om in overleg met de inwoners belangrijke problemen in en rond ons dorp aan te pakken en bij te dragen tot een oplossing daarvan. Een werkgroep is een gemengde groep, passend bij de soms uiteenlopende belangen in HD. Maar de werkgroep wil ook professioneel te werk gaan, zodat al het werk ook echt iets goeds oplevert.

  • WG Centrum HD:  leden: Katja Brooijmans, Margreet Verboon, Peer Verkuijlen, Tom van Zutphen, Jan van den Broek  en Antoon Verhaak. Vorig jaar hebben wij een schets laten maken van het gewenste nieuwe centrum op het terrein rond plein 1969 en (vroeger)  Ter Weer. Een openbare vergadering heeft dit plan gesteund.  De gemeente heeft deze visie overgenomen. Volgende stap is verkoop van de Ter Weer grond aan de gemeente.  (“niet verkopen is geen optie”).  Daaraan wordt nu hard gewerkt.  Wij zitten daar bovenop. Meteen daarna moeten bedrijven en bewoners worden gevonden die echt willen bouwen. Daarmee zijn we ook al intensief bezig. Dat is de hoofdzaak. Daarnaast zijn we ook bezig met de tijdelijke herinrichting van Ter Weer.  Een kale vlakte met hekken in hartje HD.  Dat kan niet.  Ambite: op komende koninginnendag  ziet het er al heel anders uit en kan een deel van het feest daar plaatsvinden.
  • Voor het plein wordt door een andere groep ook nog gewerkt aan een (mobiele) kiosk. Ambitie: klaar in juni.
  • WG Verkeer HD:  leden: Jan van Zutphen, Frank van den Broek, Antoon Verhaak, Rien van Uden, Eef Tonk, Piet-Hein Hezemans, en Will Groothuysen.  Verkeer door en in het dorp is op veel plaatsen slecht geregeld, overlast, onveilig.  Nu vallen er besluiten over de N279. Ook wordt besloten over de ontsluitingsweg bij Retsel. Verkeer moet HD goed kunnen bereiken.  Maar wel goed en veilig georganiseerd zijn.  En doorgaand verkeer graag buiten ons dorp om! De werkgroep denkt mee met de gemeente en overlegt met belangengroepen. We hebben sterk gepleit voor een rotonde i.p.v. T  bij Retsel. We zoeken daar naar goede ontsluiting van achterland, zodat veel minder vrachtverkeer in HD komt. De situatie bij de kerk in Heeswijk en de Abdijstraat vraagt om een oplossing. Wij praten mee en proberen  de belangen van HD te bevorderen.
  • WG accommodaties en vrijwilligers:  leden:  Jo van Hemmen, Harry Hanegraaf, Henny van Gemert en  Jan van den Broek. Ondersteuning door Bureau ZET, Miek van Dongen.  In HD zijn mooie accommodaties, zoals CC Servaes, Bernezorg & Bernrode,  Willibrord,  de Abdij en diverse overige locaties. En er zijn heel veel vrijwilligers.  Maar we worden ouder en dus zijn we minder actief en hebben meer behoefte aan hulp. En de staat en de gemeente hebben minder geld. We moeten dus meer zelf doen.  Dat kan alleen als we nu vooruitkijken. En kiezen, wat vinden we het belangrijkste?  Deze werkgroep organiseert een grote bijeenkomst voor bestuurders en gebruikers op 19 maart. Om te luisteren, te inventariseren wat we willen en kunnen, en om samen af te spreken wat we gaan doen en hoe.

Spreekt u gerust een van deze werkgroepleden aan, als u een vraag hebt of een voorstel.  Of stuur een email aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..