Ruim zestig bewoners van Heeswijk-Dinther kwamen vanavond naar het Cultureel Centrum in Dinther om elkaar te ontmoeten in het kader van de ontwikkeling van het Integraal Dorps Ontwikkelings Plan (kortweg IDOP). Ruim een jaar geleden startte een initiatiefgroep van betrokken inwoners met de aanzetten tot een plan wat in de loop van dit voorjaar gereed moet komen.
Na drie uur intensief samenwerken was er een mooi resultaat bereikt!
Gertjan Arts, samen met Jan van den Broek en Jasper van Doorn, initiatiefnemer van het eerste uur van het IDOP opende om 19.00 uur de avond met een korte terugblik op het proces tot nu toe. Na eerst met een groep betrokken dorpsgenoten de piketpaaltjes te hebben geslagen in 2010 wordt een traject ontwikkeld richting subsidie-aanvraag bij de provincie. Met succes, in het najaar van 2010 wordt organisatiebureau van de Beuk betrokken bij de planontwikkeling.
Op 28 januari jl. werd de gemeenschap concreet betrokken met een uitnodiging aan de inwoners van de het dorp om in de 'Ik-Ver-Tel-Mee-zuil' hun mening te geven aan behoeften aan dorpsontwikkelingen in HaDee. Daarnaast werd een enquete uitgezet, die door 250 mensen is beantwoord.
Na de inleiding van Gertjan Arts nemen de heren van bureau van de Beuk het over. Zij laten eerst de initiatiefnemers van het eerste uur vertellen over hun betrokkenheid bij de dorpsontwikkeling. Vervolgens worden mensen in de zaal in de gelegenheid gesteld hun reacties hierop te geven of hun betrokkenheid bij de dorpsontwikkeling te verwoorden.
Hierna worden de resultaten van de enquête gepresenteerd en worden een aantal filmopnamen van de bezoekers van de 'Ik-Ver-Tel-Mee-zuil' getoond. Gelet op de reacties in de 'Ik-Ver-Tel-Mee-zuil' is met name het centrum een bron van vragen, ergernis, ideeën en suggesties bij inwoners. Daarnaast wordt ook de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers langs de doorgaande weg genoemd, houdt de ontsluiting van Retsel de mensen bezig en wordt er regelmatig gesproken over de sloop van een aantal markante plekken in Heeswijk-Dinther, waar nog geen nieuwe ontwikkelingen plaatshebben.
Naar aanleiding van de presentatie van de resultaten van de enquête melden de aanwezigen zich aan voor vijf thema's rond de dorpsontwikkeling van Heeswijk-Dinther. Mensen worden uitgenodigd door te praten over de uniciteit van HaDee; wonen en leven in HaDee; wat beweegt inwoners van HaDee op sociaal en cultureel terrein; de economisch kansen voor HaDee en de ruimte in en om HaDee.
De enquêteresultaten, van de onlangs gehouden enquête, zijn beschikbaar en het tafellaken kan letterlijk gebruikt worden als aantekeningenblad.
Na een uur intensief overleggen, discussiëren, elkaar bevragen worden rond half 10 de resultaten aan elkaar gepresenteerd. Het blijkt dat er vanuit de bewoners heel veel concrete voorbeelden en oplossingen voor handen zijn, waar de planmakers hun voordeel mee kunnen doen. Ook het uitgangspunt van de initiatiefgroep om niet te gaan zitten op allerlei plannen, waar heel veel geld mee gemoeid is, is meegenomen. Veel plannen doen een beroep op de zelfwerkzaamheid van de inwoners zelf. En dat is precies de sfeer die deze avond in het Cultureel Centrum hangt. Om de leefbaarheid van Heeswijk-Dinther te behouden willen de inwoners graag investeren, de handen ineen slaan, verbindingen leggen tussen de diverse doelgroepen en nieuwe kansen benutten. Ze doen hierbij een beroep op de gemeente Bernheze om vooral voorwaardenscheppend en faciliterend aanwezig te zijn om de plannen die er zijn ten uitvoer te brengen.
Tegen 10 uur lig er een rijk uitgewerkt plan, vanuit de vijf invalshoeken die in het project 'de kapstokken van ontwikkeling' worden genoemd. In maart zal er opnieuw een avond worden gehouden, waarin dezelfde groepen met de opbrengsten van vanavond aan de slag gaan om de uitwerkingen verder te concretiseren en ook een uitwisseling tussen de groepen tot stand te brengen.
In april zal op basis van de gegevens van vandaag en de verdere uitwerkingen in de komende maand, een bewonersavond worden georganiseerd, waar gepoogd wordt een breed publiek naar het Cultureel Centrum te krijgen om te komen tot een definitief dorpsontwikkelingsplan voor Heeswijk-Dinther. Hiermee kan de initiatiefgroep naar de gemeentelijke politiek gaan, om met het nu gecreeërde draagvlak in de dorpsgemeenschap, de Heeswijk-Dintherse plannen te presenteren. Dan lijkt de tijd ook rijp om in navolging van Loosbroek, Vorstenbosch en Nistelrode ook te komen tot de vorming van een dorpsraad voor Heeswijk-Dinther.
Na het overleg werd de gezamenlijke betrokkenheid van Heeswijk-Dinther in de borrel verder vorm gegeven. Heeswijk en Dinther hebben voor een aantal zaken ieder hun eigenheid, maar hebben daarnaast voldoende potentie om ten bate van de leefbaarheid meerwaarde te halen uit een gezamenlijke gerichtheid op de toekomst.
Vanavond is gebleken dat er voor de korte termijn al veel rijke ideeën onder inwoners leven, die relatief weinig geld hoeven kosten. Zeker is duidelijk geworden dat er ook voor de verdere toekomst door de betrokkenheid van veel inwoners een garantie ligt voor een duurzame samenleving.