Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Actief Burgerschap HD

110215-lvdv-idopHaDee_04De kerngroep iDOP HaDee informeert belangstellenden graag over de voortgang van de totstandkoming van het integraal Dorpsontwikkelingsplan voor Heeswijk-Dinther. Op 22 maart jl. was de 2e bewonersavond voor het iDOP HaDee 2025. Het was een levendige avond met zo’n 40 bewoners in de gastvrije Abdij van Berne. Half juni wordt een vervolgproduct verwacht over de plannen voor de toekomst van ons dorp.
Het beeld dat deze avond opleverde was dat de saamhorigheid in HaDee zichtbaar en voelbaar groeit. Heeswijk-Dinther kent van oorsprong twee sterke gemeenschappen met iedere een eigen nestgeur, die zich tot één dorp omvormen. Wat zich nu ontwikkelt in HaDee krijgt een gezamenlijke nestgeur mee.
Of zoals iemand ’t letterlijk zei: “haal aparte borden Heeswijk en Dinther weg; vervang ze door Heeswijk-Dinther “.

Het iDOP kan hieraan met een integrale maatschappelijke, economische en ruimtelijke visie mooi aan bijdragen.

Hoofdzaken die aan de orde kwamen zijn:

Er is behoefte aan een integrale visie op het centrale plein als dorpsplein.
- Als plek waar de mensen / de gemeenschappen elkaar kunnen ontmoeten en zich kunnen profileren.
- Met mogelijkheden voor horeca (bruin café, terrassen).
- Voor een centrale accommodatie kan worden gedacht aan samenvoeging van bestaande accommodaties tot een niet al te groot geheel (met mogelijkheden voor film, theater, muziek).
- Het gaat niet alleen om het plein, maar ook om de omgeving (centrumfunctie is meer dan alleen het plein).
- Regie op de ontwikkeling van de centrumfunctie is nodig, maar het is wel een gezamenlijke opgave, dus niet alleen bij de gemeente neerleggen.
- Sturen op de lange termijn (geduld!): kleine stapjes, werk met kleine initiatieven.

Het sociale leven in HaDee is de actuele kracht van het dorp.
- Het blijft nodig om het verenigingsleven in stand te houden en te ondersteunen.
- Het grote potentieel aan vrijwilligers moet worden gekoesterd en af en toe in ’t zonnetje gezet.
- Aula Bernrode zou meer voor openbaar gebruik beschikbaar moeten komen.
- Het servicepunt van de gemeente moet in HaDee beschikbaar blijven.

HaDee kan meer bieden voor jongeren.
- Sport in HaDee krijgt een dikke 8; maar verder is er veel te weinig te doen voor jongeren tot 24 jaar (recreatief en uitgaansmogelijkheden).
- Meer speelvoorzieningen voor jonge kinderen zijn gewenst en ook een ontmoetingsplek voor jeugd tot 18 (bijv. game-hok als ontmoetingsplek), zo’n ontmoetingsfunctie ontbreekt nu.

Het is goed wonen in HaDee, maar er kan nog meer aan worden gedaan.
- Het realiseren van starterswoningen en seniorenwoningen is belangrijk (in / rondom bestaande gebouwen); zo dicht mogelijk bij bestaande voorzieningen.
- Meer huurwoningen zijn nodig (en dus moeten er ook minder bestaande huurwoningen worden verkocht).
- Er is behoefte aan meer sfeer en karakter in openbare ruimte, denk aan: goede verlichting, openbare kunst en een goede, functionele infrastructuur.
- De ontwikkeling in het Aa-dal is heel belangrijk voor HaDee (o.a. natuur- en landschapsbeleving en mogelijkheden voor fiets- en wandelpad).

De ontwikkelingen rond de N279 vroegen nog afzonderlijk de aandacht.
- Effecten verbreding N279 op HaDee: positief of negatief voor de leefbaarheid + voor de drukte op de doorgaande route + het Aa-dal? Grote verschillen tussen 100 km (grote impact) en 80 km (minder negatieve impact, ook voordelen!).
- Of is de inzet: nu infrastructurele maatregelen agenderen, waardoor HaDee als doorgaande route onaantrekkelijk wordt (compensatie) en er een verkeersluw HaDee ontstaat?

Vervolg iDOP
Inmiddels wordt alle informatie uit de digitale enquête van januari/februari, de Ik-Ver-Tel-Meefilmpjes en de 2 bewonersavonden in een conceptversie va het iDOP HaDee 2025 verwerkt. We hopen dat dit halverwege juni klaar is om aan alle betrokkenen en geïnteresseerden te presenteren en te laten lezen. We houden je via nieuwsbrieven als deze op de hoogte van de vorderingen.
Op 26 mei is nog met alle groepen 8 van de basisscholen in HaDee een bijeenkomst waarin zij hun ideeën en beelden over de toekomst van hun HaDee kunnen aangeven en daarover met elkaar in debat gaan. Hiervan zullen we je ook verslag doen in een van de nieuwsbrieven.

Mocht deze informatie vragen of onduidelijkheden oproepen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je krijgt dan antwoord en/of uitleg. Wil je actief meedenken en werken aan de vervolgwerkzaamheden, dan kun je je daarvoor op hetzelfde e-mailadres aanmelden, je bent van harte welkom!

Vriendelijke groet,

De kerngroep, Gertjan Arts, Jan van den Broek, Jasper van Doorn, Peer Verkuijlen en Tom van Zutphen.