Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Actief Burgerschap HD

110215-lvdv-idopHaDee_04Na een half jaar discussie en bijeenkomsten is het er bijna: het iDOP Heeswijk-Dinther. Een ‘typisch’ plan, omdat het niet echt een plan is. In vaktaal heet het een ‘programma’: een samenhangend geheel van allerlei ideeën, projecten en activiteiten vanuit één gemeenschappelijke ambitie. Een programma dat ook jaarlijks kan worden herijkt en veranderen: afhankelijk van hoe Heeswijk-Dinther zich ontwikkelt, zal er worden bijgestuurd.

Op 5 juli vanaf 19.30 uur presentatie en discussie in CC Servaes.
Op 5 juli wordt het concept-iDOP gepresenteerd en bediscussieerd. De gemeente Bernheze zal ook op deze avond aanwezig zijn om een aantal relevante gemeentelijke plannen en projecten te presenteren. Stof tot na- en overdenken tijdens de zomervakantie, om vervolgens daarna weer vol gas te geven voor ons mooie dorp!

Van ontwikkelingsplan naar ontwikkelingsprogramma
De reden om het iDOP HaDee 2025 geen plan te noemen is dat dat zou betekenen dat we nu al exact zouden weten hoe de toekomst zich gaat ontvouwen. Wat wel belangrijk is, is dat we nu met elkaar vaststellen wat we belangrijke ambities en doelstellingen vinden. En dat we per doelstelling de juiste dingen (acties, projecten, ideeën, processen) in gang gaan zetten. En vervolgens de vinger aan de pols houden. Daarmee kan het iDOP HaDee 2025 er over een aantal jaren inhoudelijk weer anders uit zien, maar wel vanuit dezelfde ambities en doelstellingen die we ons als gemeenschap met elkaar stellen. In het concept-iDOP, dat op 5 juli wordt gepresenteerd, zijn de volgende doelstellingen geformuleerd:
- meer één dorp, met een eigen sociale infrastructuur;
- gevarieerder wonen en leven, in en om HaDee;
- economische potenties (toerisme, recreatie) van HaDee nog beter benutten;
- verbetering van infrastructuur en openbare ruimte.
Aan deze doelstellingen hangen concrete ambities en projecten. Welke dat zijn, wordt op 5 juli duidelijk. Maar verwacht in ieder geval de aanpak van ons centrum (zowel sociaal, economisch als fysiek) en ideeën om ervoor te zorgen dat wij als dorp goed voor elkaar kunnen blijven zorgen (vrijwilligers, mantelzorgers, voldoende voorzieningen daarvoor etcetera).

Geduld en vasthouden!
We zullen veel geduld en vasthoudendheid moeten hebben. We weten dat er weinig geld is om in nieuwe dingen te investeren. Kleine stapjes moeten ons tot het einddoel brengen. Als voorbeeld het centrum: als de nieuwbouw van Ter Weer is gerealiseerd en er tegelijkertijd kleine aanpassingen op het plein gedaan kunnen zijn, bijvoorbeeld een kleine (tijdelijke) kiosk en wat groen, en we zorgen ook nog voor wat extra leven in de brouwerij (via evenementen), dan hebben we binnen nu en 5 jaar al heel veel bereikt. Een idee is daarnaast om de centrumontwikkeling te laten begeleiden door een creatieve groep van dorpsbewoners en ondernemers, die ideeën genereert, maar ook partijen bij elkaar gaat brengen om tot versnelling en nieuwe creativiteit te komen.

Het dorpsnetwerk
Tot slot is een ambitie om op verschillende manieren met elkaar in gesprek te blijven en impulsen aan de ontwikkeling van HaDee te geven: via de bestaande kanalen (zoals HaDeejer, www.hadeejer.nl en dergelijke), maar ook door nieuwe manieren van samenspraak (ontmoetingen in levenden lijve als ‘dorpspraat’ of digitaal via een e-café). Dit is ook een manier om de vele initiatieven die al in ons dorp leven, bij elkaar en met elkaar in verband te brengen. Dat maakt het ‘netwerk’ dat al in ons dorp zit nog krachtiger. Ook de jeugd willen we hierbij betrekken. Een voorbeeld hiervan was afgelopen 26 mei.

Ook scholen actief in het netwerk
Op donderdag 26 mei hebben we een discussiearena georganiseerd voor de leerlingen van alle basisschoolgroepen 8 in Heeswijk-Dinther. Tijdens deze arenabijeenkomst werd aan de hand van drie stellingen over de toekomst van HaDee, de groepen 8 van De Bolderik, Het Palet en Het Mozaïek de kans geboden om inbreng te geven over de dorpsontwikkeling van HaDee.
De mening van de scholieren was duidelijk: HD is één dorp en samen staan we sterk! Spontaan werd de slogan: Heeswijk-Dinther Samen Sterk!
Een uitgebreidere weergave met veel foto’s is te zien via het volgende webadres:


Door bijeenkomsten als deze jaarlijks te organiseren kunnen de scholen betrokken blijven worden bij het dorpsontwikkelingsprogramma.

Tot slot
We gaan er van uit dat veel inwoners en ondernemers van / binnen HaDee betrokken willen blijven bij de toekomst van hun eigen dorp. Ieder op een eigen manier. Op 5 juli hopen we een start te maken met een proces waarmee we ‘op eigen kracht’ aan dorpsontwikkeling gaan doen.

Iedereen is van harte uitgenodigd in CC Servaes! Binnenlopen vanaf 19.00 uur en start presentaties vanaf 19.30 uur.

Namens de kerngroep,
Gertjan Arts, Tom van Zutphen, Jan van den Broek en Peer Verkuijlen