Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Actief Burgerschap HD

IDOPArtikel ingezonden door IDOP:
IDOP: 'Samen sterk Heeswijk-Dinther' gereed en aangeboden aan gemeentebestuur en gemeenteraad. 
Werkgroep Centrum op stoom. De werkgroep centrum is hard aan het werk! Begin 2012 meer nieuws hierover. Nu eerst meer over het IDOP en de voortgang.
111204Zicht_op_buitengebiedAls je meer informatie wilt over de werkgroep en/of haar werkzaamheden mail even met Antoon Verhaak (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Iedereen wordt op tijd geinformeerd over een openbare discussieavond over het centrum in het 1e kwartaal van 2012.

 22 december 2011: discussie over accommodaties / CC Servaas

De werkgroep 'accommodaties' is gestart met het inventariseren van alles wat er in Heeswijk-Dinther 'in de aanbieding' is: een grote diversiteit aan 'vierkante meters', waar veel (vrijwilligers)werk in en achter zit. Beter afstemmen, meer gebruik maken van elkaars kennis en ervaring. Dat kan nu al. Naar de toekomst toe wordt bekeken wat er (bijvoorbeeld vanwege de vergrijzing) nog extra nodig is: in kwantiteit en kwaliteit. En rekening houdend met mogelijk nieuwe 'vierkante meters' die in de aanbieding komen (leegstaande gebouwen), zoals zeer waarschijnlijk de Kerk in Heeswijk.

Laat even weten (via dit mailadres) of je er op 22-12 bij kunt zijn!

Tot slot: iedereen bedankt voor zijn/haar bijdragen aan het IDOP-proces. Nu is het zaak dat we - in het belang van de toekomst van ons mooie dorp - de discussie gaande houden + in beweging blijven, zodat er ideeen blijven ontstaan en we als Heeswijk-Dinther op de (politieke) agenda blijven staan.

 

Inwoners maken Dorps-ontwikkelingsprogramma Samen sterk Heeswijk-Dinther’
'Samen sterk Heeswijk-Dinther - ontwikkelingsprogramma van een dorp met een verhaal’.



Dat is het resultaat van het werk dat door inwoners zelf werd verzet in 2010 en 2011.
De basis is een initiatiefgroep, met inbreng vanuit het dorp via enquêtes, discussieavonden en de 'Ik-vertel-mee-zuil'.‘Samen sterk Heeswijk-Dinther’ vertelt haar eigen verhaal, stelt haar eigen prioriteiten en is al in uitvoering.
Drie werkgroepen zijn aan de slag:
de werkgroep 'centrum', de werkgroep'accommodaties' en de 'netwerkgroep'.
Voor het Beekdal de Aa was al een platform actief.

Het centrum van Heeswijk-Dinther moet mooier, fraaier en dynamischer worden. Dat was te horen op de verschillende bijeenkomsten. Is het grote marktterrein wel zo nodig? Kan er niet wat meer sfeergemaakt worden? Wat missen we en wat kunnen we toevoegen? Allemaal vragen waar eenwerkgroep zich nu mee bezig houdt.
Het centrum aanpakken, stap voor stap met een duidelijkperspectief op mooier, beter en fraaier vanuit een nieuw en inspirerend ontwerp. Kwaliteit die past bij Heeswijk-Dinther met medewerking van de vele belanghebbenden in en rondom het centrum.
De werkgroep 'centrum' is sinds de zomervakantie bezig en zal binnenkort met een schetsplan op de proppen komen.

De werkgroep 'accommodaties' is gestart met het inventariseren van alles wat er in Heeswijk-Dinther'in de aanbieding' is: een grote diversiteit aan 'vierkante meters', waar veel (vrijwilligers)werk in en achter zit. Beter afstemmen, meer gebruik maken van elkaars kennis en ervaring. Dat kan nu al.
Naar de toekomst toe wordt bekeken wat er (bijvoorbeeld vanwege de vergrijzing) nog extra nodig is: in kwantiteit en kwaliteit. En rekening houdend met mogelijk nieuwe 'vierkante meters' die in de aanbieding komen (leegstaande gebouwen), zoals zeer waarschijnlijk de Kerk in Heeswijk.

De 'netwerkgroep' houdt zich bezig met het doorontwikkelen van de samenhang en binding binnen degemeenschap van Heeswijk-Dinther, met bestaande en nieuwe initiatieven.
De maandelijkse Hadeejeren hadeejer.nl zijn er al en die dragen zeker bij tot die binding. Vanuit het ontwikkelingsprogrammawordt verder doorgedacht op het nog intensiever inzetten van digitale communicatie en interactie (Ecafe),maar ook de papieren media worden niet vergeten. Op hadeejer.nl wordt een aparte pagina ingericht voor ‘Samen sterk Heeswijk-Dinther’.

"Samen sterk Heeswijk-Dinther" wordt begeleid door een kleine kerngroep, die naar behoefte groter zal zijn.
Deze kerngroep komt eenmaal per maand op de 3e woensdagavond van de maand bij elkaar.Op deze avonden wordt ook het werk uit de werkgroepen besproken en worden de actualiteiten in het dorp doorgenomen.
De kerngroep bereidt de discussie hierover steeds voor of vraagt iemand uit het dorp dat te doen.
De kerngroep onderhoudt de contacten met de werkgroepen en neemt initiatiefwaar dat nodig is.
De kerngroep voelt zich als initiatiefnemers, samen met de werkgroepleden, verantwoordelijk voor de voortgang van het dorpsontwikkelingsproces. Ze onderhoudt hiervoor ook de contacten met onder andere de gemeente Bernheze en andere partijen.

Het IDOP is gereed, maar het debat in Heeswijk-Dinther over en het werken aan haar toekomst methet ontwikkelingsprogramma als basis, wordt vanzelfsprekend gewoon voortgezet.

Voor informatie:

Tom van Zutphen, 06-22918804

Peer Verkuijlen, 06-53731155

Jan van den Broek, 06-22407261

Gertjan Arts, 06-19112112   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het IDOP (Integraal DorpsOntwikkelingsPlan) Heeswijk-Dinther is mogelijk gemaakt

door subsidie van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Bernheze.

 

Klik hier onder voor de uitgebreide documentatie:

IDOP-Samen_sterk_Heeswijk_Dinther.pdf

Bijlagen-SamensterkHD.docx