Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Actief Burgerschap HD

IDOPDe afgelopen maanden heeft de Werkgroep Centrum van het IDOP HaaDee hard gewerkt aan een alternatief plan voor ons centrum en het plein voor de bibliotheek en C1000 in het bijzonder. De aanpak van het centrum is een van de meest belangrijke agendapunten in het Dorpsontwikkelingsprogramma (IDOP) "Samen Sterk Heeswijk-Dinther". Dinsdag 27 maart presenteren zij hun plannen.

Niet voor niets is er daarom al snel een werkgroep van inwoners van HaaDee aan de slag gegaan. De werkgroep bestaat uit de volgende personen: Antoon Verhaak, Katja Brooijmans, Tom van Zutphen, Margreet Verboon en Peer Verkuijlen. De opdracht die de werkgroep zichzelf stelde was een oplossing te bedenken voor het plein, dat eigenlijk geen plein is ... Het leeft te weinig, heeft geen sfeer en het is te stenig. Het centrum in totaliteit is te onsamenhangend. De grote lege plek van Ter Weer heeft het beeld nog slechter gemaakt. Tijd voor een impuls dus: voor het centrum, het plein en de lege plek van Ter Weer!
 
De Werkgroep Centrum schakelde zelf een externe stedenbouwkundige in (Jos Verbakel), waarmee discussies hebben plaatsgevonden. Ook is met een groot aantal eigenaren en andere belanghebbenden in en rondom het centrum gesproken over hun ideeen over de toekomst van het centrum en het plein. Jos Verbakel heeft enkele scenario's ontwikkeld die het plein meer 'smoel' geven en het centrum weer samenhang. De werkgroep is over deze scenario's in gesprek gegaan met wethouder Hans van de Pas. De wethouder en het College van B&W hebben een voorkeursscenario van de werkgroep met open armen ontvangen! Tegelijkertijd zit de gemeente ook niet stil. Ze probeert het plan Ter Weer opnieuw los te trekken, eigenaren aldaar te bewegen en eventueel nieuwe partijen te interesseren voor de plek.
 
Er is de afgelopen maanden veel gebeurd achter de schermen. Tijd om het debat hierover aan te gaan met de inwoners van Heeswijk-Dinther!  
Dinsdag 27 maart organiseren we een discussie-avond over het plein en het centrum:
- de scenario's en het voorkeursscenario van de Werkgroep Centrum worden gepresenteerd, onder andere via een toelichting van stedenbouwkundige Jos Verbakel
- wethouders Hans van de Pas en Rein van Moorselaar zijn aanwezig om de gemeentelijke inzet toe te lichten
- een interactief debat vindt plaats over het voorkeursscenario: wat moet of kan nog anders? wat geven we de gemeente Bernheze mee? wat geven we de ontwikkelende partijen mee? wat kunnen we als inwoners zelf nog doen?
 
Het is vooral van belang dat er beweging komt in ons centrum. Zoals het er nu bij ligt is voor veel inwoners een doorn in het oog. Met een hoge opkomst kunnen we laten zien dat het Heeswijk-Dinther menens is. Iedereen is van harte welkom!  
 
Namens de werkgroep Centrum, Antoon Verhaak (06-13778288)
Namens IDOP "Samen Sterk Heeswijk-Dinther", Gertjan Arts (06-19112112)