140119-lvdv-70jaarBevrijdingHaDee 03Bijna dertig vrijwilligers van bijna evenzovele verenigingen zijn deze zondagmorgen naar het Gildehuis van het Sint Barbara Gilde in Dinther gekomen om met elkaar na te denken over een bijzondere gedenkweek van de bevrijding van deze regio in september a.s. 70 jaar geleden. René Kuijs, Rob Sleddens, Peter Plouvier en Alina van Marsbergen zijn de initiatiefnemers die in het najaar van 2013 de stap hebben gezet om verenigingen uit te dagen in het kader van 70 jaar Bevrijding HDL een activiteit te ontplooien. Aan de opkomst vandaag te zien is dat gelukt en belooft de week van 12 tot en met 21 september 2014 een gedenkwaardige week te worden! 

 

De vier initiatiefnemers gaan de week niet organiseren, dat pakken in hun visie de verenigingen zelf op. Wel zorgen zij voor dwarsverbindingen, brengen ze verenigingen met elkaar in contact, dragen zorg voor een mooie doorgaande lijn en kijken waar ze faciliteiten kunnen bieden voor meerdere gebruikers. Hiertoe hebben zij onlangs een stichting opgericht, toen bleek dat het idee levensvatbaar was. Het Willibrordgilde uit Heeswijk wil een speciale website voor de gedenkweek bouwen, waar lokale ondernemer Ed Rakhorst, met zijn bedrijf 'David raakt', een speciaal logo ontwikkelt. Dit gaat bijdragen aan de herkenbaarheid van de activiteitenweek in het najaar van 2014. 

Een van de eerste acties van de stichting was het betrekken van de ondernemersvereniging om samen op het Plein 1969 een tent voor activiteiten te organiseren. Met het thema van 'donker naar licht' wordt een kader geboden van de activiteiten, die de bevrijding van Zuid-Nederland in HDL doet herdenken, maar ook voorziet van een feestelijk tint. De stichting '70 jaar Bevrijding HDL' stelde vanochtend tevreden vast, dat er al een scala aan activiteiten in ontwikkeling is.

CuBe gaat met de basisscholen een lesactiviteit opzetten rond de bevrijding, waardoor de kennis over de oorlog wordt doorgegeven aan jongere generaties. Harmonie Sint Servaes gaat samen met MiCanto in haar nieuwe verenigingsonderkomen een concert verzorgen met aan de oorlog gerelateerde stukken. De drie ouderenbonden van Heeswijk, Dinther en Loosbroek denken na over een gezamenlijke middag, waar een speciaal samengesteld programma aan onze senioren wordt geboden. De Kersouwe bezint zich over het tonen van een film, waar de jeugd middels een avond in het bekend Memories-concept wordt betrokken bij deze bijzondere week. 
I Meet, Stichting Ranja en Jong Nederland bezinnen zich op een wandeling in het donker, waar de gilden meedoen in een herdenkingsmoment op de 17e september. De heemkundekring kan activiteiten ondersteunen met literatuur en gebruiksvoorwerpen uit de oorlog. 
De stichting Burgerslachtoffers denkt na over een bijzondere manier om alle gevallen te herdenken en een indruk te geven van de tijdsgeest, waarin deze mensen stierven voor onze vrijheid. De Abdij biedt een avond van bezinning en discussie aan rondom het bevrijdingsthema.

En zo sluiten steeds meer verenigingen aan met activiteiten in het kader van 70 jaar bevrijding HDL. Hiermee ontstaat er voor de inwoners van HDL een bijzondere week met heel veel variatie om de vrijheid van vandaag te vieren en de donkere dagen van de oorlog te gedenken. 

In het voorjaar van 2014 wordt gericht de publiciteit gezocht om de gedenkweek verder onder uw aandacht te brengen. Ondertussen gaan de verenigingen en betrokkenen door met het uitwerken van hun activiteiten en het bedenken van nieuwe verbindingen. Het belooft een bijzondere week te worden, van 12 tot en met 21 september a.s. Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen of wilt u zich melden met deelname aan een activiteit?? Neem contact op met Alina van Marsbergen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
U kunt ook gerust één van de andere initiatiefnemers of deelnemende verenigingen aanspreken. 

Tekst en foto's: Lambert van der Ven

140119-lvdv-70jaarBevrijdingHaDee 02 140119-lvdv-70jaarBevrijdingHaDee 01