090509_zelfservicebieb.jpgDe komende maanden wordt in alle vestigingen van BasisBibliotheek Maasland zelfservice geïntroduceerd. Alle bezoekers kunnen binnenkort zelf boeken, tijdschriften en andere materialen lenen, verlengen en inleveren. Eenvoudig en snel. De bibliotheekmedewerkers krijgen daardoor meer tijd voor andere werkzaamheden om de gebruikers nog beter van dienst te zijn en nieuwe activiteiten op te zetten.


 
De eerste Maaslandse bibliotheek die van start gaat met zelfservice is Heesch. Om een en ander mogelijk te maken zijn zij van maandag 11 tot en met zaterdag 16 mei gesloten en op maandag 18 mei zijn zij weer geopend.

Zelfservice werkt heel gemakkelijk. Op het scherm van de zelfservice-apparatuur staat stap voor stap aangegeven hoe het werkt en aan het einde ontvangt de bibliotheekbezoeker een transactiebon. De eerste keer is het misschien even wennen, maar vanzelfsprekend zijn de bibliotheekmedewerkers in de buurt om te helpen. BasisBibliotheek Maasland is één van de laatste Openbare Bibliotheken in Nederland die zelfservice invoert. Op basis van ervaringen in andere bibliotheken is nu bewust gekozen voor deze werkwijze en deze apparatuur. Behalve zelfservice-apparatuur wordt in alle Maaslandse bibliotheken ook een betaalautomaat geplaatst.

De drie meest gestelde vragen:

Hoe moet ik straks iets inleveren?
U legt de materialen die u wilt terugbrengen één voor één op de plaat van het zelfservice-apparaat. Vervolgens ziet u op een scherm of alles is ingeleverd. Daarna legt of zet u de ingeleverde materialen in een inleverkast of op een boekenkar.


Hoe moet ik straks iets uitlenen?
U gaat met de materialen die u wilt lenen naar het zelfservice-apparaat en houdt uw bibliotheekpasje voor de “lezer”. Daarna legt u de materialen één voor één op de plaat. Als u klaar bent, krijgt u een transactiebon en ziet u exact welke titels u heeft geleend en wanneer u ze weer moet inleveren. Het afgelopen jaar hebben vrijwel alle bibliotheekleden een nieuwe bibliotheekpas gekregen, de Brabantpas. Deze vernieuwde pas is nodig om met het zelfservice-apparaat te kunnen werken. Wie nog geen bibliotheekpas heeft omgeruild, kan alsnog kosteloos een nieuwe bibliotheekpas laten maken.


Wat gaat het bibliotheekpersoneel doen?
De werkzaamheden van bibliotheekmedewerkers gaan veranderen. In het begin assisteren zij vanzelfsprekend bij het bedienen van de nieuwe apparatuur. Na verloop van tijd verandert hun rol en ontwikkelen zij zich tot gastvrouwen en –heren, die het serviceniveau van de bibliotheek verder gaan verhogen. Daarnaast blijven zij druk bezig met het sorteren en opruimen van ingeleverde materialen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen. De bibliotheekmedewerkers krijgen meer tijd voor het beantwoorden van vragen, het geven van advies en het vinden van informatie. Ook gaan zij meer aandacht besteden aan het organiseren van speciale activiteiten om de collectie en de andere mogelijkheden van de bibliotheek meer bekendheid te geven. Op iets langere termijn wordt bekeken of het aantal openingsuren van bibliotheken uitgebreid kan worden.

De bibliotheek Nistelrode is gesloten van maandag 18 en dinsdag 19 mei. Zij opent haar deuren weer op woensdag 20 mei. Vervolgens is de bibliotheek Schaijk gesloten van maandag 25 tot en met donderdag 28 mei en deze bibliotheek gaat weer open op vrijdag 29 mei. Achtereenvolgens wordt zelfservice ook in alle andere vestigingen van BasisBibliotheek Maasland ingevoerd. De officiële opening vindt plaats op donderdag 28 mei in Heesch.