sjef van de berg jacw 2012 05“Die kans is reëel aanwezig”,  vertelt de 17 jarige handboogschutter uit Heeswijk vol zelfvertrouwen. “We moeten ons dan wel eind juni in Ogden in de V.S., tijdens de World cup wedstrijden met het Nederlands team, bij de eerste drie schieten. Gezien de resultaten bij de vorige deelnames moet dat mogelijk zijn”.

Gouden medaille
Afgelopen zaterdag veroverde Sjef een gouden medaille tijdens de team wedstrijden op het E.K. in Amsterdam. Samen met Rick van den Oever en Rick van der Ven werd Italië in de finale verslagen. Bij de individuele competitie werd hij in de kwartfinale uitgeschakeld. Hij eindigde als 5de op die ranglijst.

Papendal
“Vanaf augustus 2011, toen hij in Papendal in het topsportcentrum werd opgenomen, is het heel snel met hem gegaan”, vertelt vader Jos. “Senioren toernooien  waren toen niet aan de orde maar hij heeft zich onder leiding van Wietze van Alten, zijn bondcoach, enorm ontwikkeld. Hij is nu een vaste waarde in het seniorenteam”.

Stress
“Van studeren komt de komende tijd niet veel”, verzekert Sjef met een  glimlach. “De schema’s in Papendal worden aangepast aan de komende wedstrijden. Misschien nog twee dagen in de week naar school, maar de andere dagen is trainen aan de orde. Ook veel mentale begeleiding; concentratie en stressbestendigheid maken daar een wezenlijk onderdeel van uit. Deelname aan het grootste sportevenement ter wereld is nu zo dichtbij. Daar gaat nu alle energie en aandacht naar uit”.

In  april 2013 wordt Sjef 18. Hij zou met 17 jaar de jongste Nederlandse deelnemer aan de spelen in London zijn.

Tekst en foto: Jacques Worms