120801-lvdv-wandelvierdaagse 01Vandaag ging de 49e editie van de Jeugd- en Gezinsvierdaagse, beter bekend als de wandelvierdaagse, in Heeswijk-Dinther van start. Of eigenlijk gisteren al, want na het inschrijven bij het inschrijfbureau, was er al direct een bingoavond voor de jeugd. De komende dagen wordt de 5, 10 of 15 kilometer gelopen in het prachtige landschap van HaDee. En natuurlijk zijn ook de rolstoelers van BerneZorg weer in grote getalen aanwezig.

261 individuele inschrijvingen en dan nog eens 110 rolstoelen van BerneZorg, allen met één of twee begeleiders bezetten dit jaar het deelnemersveld van de wandelvierdaagse. Zo genieten vier dagen lang ongeveer 500 deelnemers van vier prachtig uitgekozen routes door Heeswijk en Dinther. Willie van Daal, ondersteunt met ongeveer 20 vrijwilligers, zorgt er met zijn organisatie voor dat iedereen weer aan zijn trekken komt.

Kenmerkend en daarmee ook uniek voor de vierdaagse in HaDee is de combinatie tussen wandelen en allerlei activiteiten. Zo was er gister al de bingo, gaan de deelnemers vanmiddag naar het natuurtheater de Kersouwe voor de jeugdvoorstelling "Raaf geen kip". Donderdag is er na de picknick een vernieuwde fotospeurtocht, terwijl er op vrijdag een Playbackmiddag is en 's avonds een spelletjesavond. Dit jaar staat alles in het thema van 'Rock 'n Roll'.

Vooralsnog zijn de weergoden de wandelaars goed gezind. Vanochtend werden de eerste meters onder stralende zon afgewerkt. De pauzeplaats bij sporthal de Zaert bood gelukkig de nodige schaduw om even te genieten van een kopje koffie en lekkere koek of een marsje. De stemming zat er al direct goed in bij de wandelaars, waarbij naast het sportieve aspect ook het sociale aspect van elkaar ontmoeten en even bijpraten na de vakantie goed benut werd.

Zaterdag wordt de vierdaagse afgesloten met een defilé. De 15 kilometerlopers starten om 11.30 uur, de 10 kilometerlopers om 12.15 uur en de 5 kilometers starten tot slot om 13.00 uur. Zo zal vanaf 14.45 uur het defilé vertrekken bij het grasveld van Gymnasium Bernrode naar Plein 1969, waar om 15.00 uur de huldigingen plaatsvinden.

Tekst en foto's: Lambert van der Ven