aubade_rien_01.jpgOnder een stralende oranjezon en vol muziek voltrok zich op Koninginnedag het jaarlijks HaDee ritueel van de aubade , kort voor het land stil werd van het drama in Apeldoorn.

 

Dit jaar herdenken we dat prinses Juliana honderd jaar geleden werd geboren. Dit jaar herinnert Plein 1969 ons er ook aan dat de gemeenten Heeswijk en Dinther veertig jaar geleden samengingen. De kerkdorpen zijn al die jaren vitaal gebleven: op Koninginnedag komen tegen half elf van twee kanten een gilde, muziekvereniging en schoolkinderen met versierde fietsjes samen, aan de rand van het lege plein, gemeente en gedecoreerden op sokkel. Het traditionele programma kan beginnen: een welkom namens het Oranjecomité, het woord van de burgemeester, Lang zal ze leven, de vendelgroet, het Wilhelmus, aftocht, versnaperingen voor de kinderen en een ongeorganiseerd defilé van versierde steppen, fietsjes, tractoren en bolderkarren. Als achtergrond dit jaar een nieuw decor: de puinhopen van Ter Weer, bekroond met bulldozer.

Thuisgekomen op de televisie even Apeldoorn kijken. We zien een belangstellende en wuivende koningin, tot plotsklaps Koninginnedag dramatisch zwart wordt.

Nieuwste editie

maart editie