riddertoernooiOp Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei 2010, is Kasteel Heeswijk het robuuste middelpunt van een spectaculair en groots opgezet Middeleeuws Kasteelfeest. Zelden kwam het kasteel als décor beter tot zijn recht dan tijdens dit adembenemende historische schouwspel.

Levensecht
Briesende paarden, brekende lansen en vonkende zwaarden. Grimmige man tegen man gevechten wekken de suggestie dat er de 'Slag om Kasteel Heeswijk' gestreden wordt. In werkelijkheid bent u getuige van een zorgvuldig geregisseerd, maar levensecht Middeleeuws spektakel!

Riddertoernooi te paard
Het toernooi van de ridders te paard, op het weiland voor het kasteel, staat vandaag centraal. Er vindt een ongekende veldslag plaats met geharnaste en op het paard gezeten ridders. Daarnaast zullen er kanonnen te zien zijn, en te horen. Er is sprake van middeleeuws theater, rauw en volks. Er worden wagenspelen opgevoerd, een valkenier etaleert zijn trots en een ganzenhoedster loopt u voor de voeten.

Middeleeuws kampement
In het opgeslagen Middeleeuwse kampement, met zo'n 20 tenten, wordt een fraai beeld geschetst van de omstandigheden waaronder een huurleger in dat tijdsgewricht ten strijde trok en wordt o.a. wapentuig en het onderhouden van lichaamsbepantsering toegelicht. Tevens is er een middeleeuwse boogbaan ingericht (ook kinderen mogen het proberen). Oude ambachten zullen te bewonderen zijn, bedelaars strompelen over de kasseien en een minstreel brengt zijn gehoor in gepaste muzikale vervoering. Een van de deelnemers aan het spektakel is middeleeuws vocaal ensemble Excellente Chronycke

Middeleeuwse markt
Op de middeleeuwse markt treft u o.a. een touwslager, een schoenmaker, een polderkol (kruidenvrouwtje) en een zilverwerker aan. Kinderen en volwassenen kunnen zich er overgeven aan verschillende oud Hollandse spelletjes. Acteurs van Het Holtland Genootschap nemen de bezoekers figuurlijk mee naar het leven zoals zich dat rond 1450 in Nedeland afspeelde. 

Kasteelmuseum
Het kasteelmuseum van Kasteel Heeswijk is deze dag via rondleidingen te bezoeken. Enthousiaste en kundige gidsen voeren bezoekers in in de lange en kleurrijke geschiedenis van Kasteel Heeswijk.


Hoe laat?
Het Middeleeuws Kasteelfeest begint om 10.00 uur en eindigt om 17.00 uur. Te paard, te paard, zegt het voort!

Entree
De entree tot het Middeleeuws Kasteelfeest bedraagt € 7,50 voor volwassenen, en € 3,50 voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis naar binnen. Tevens zijn er voor € 25,- zogenaamde gezinskaarten vekrijgbaar. Meer informatie en kaartverkoop vindt u op:
http://www.riddersvanheeswijk.nl/index.html

Toegangskaarten zijn ook op de dag zelf, op het terrein te koop.


Parkeren
Kasteel Heeswijk beschikt over een kleine eigen parkeerplaats. Op loopafstand worden in verband met de te verwachten drukte enkele weilanden tot (betaalde) parkeerplaats getransformeerd. Parkeertarief: € 2,- .


De Hongerige Mensch: Brasserie Het Koetshuis
De gemoedelijke brasserie ‘Brasserie Het Koetshuis’ is vandaag vanaf 10.00 uur tot vroeg in de avond geopend, met luxe broodjes, tapas, dranken en gerechten van de uitstekende kleine kaart. Maar ook buiten de kasteelmuren is vandaag een verscheidenheid aan voedsel en drankjes verkrijgbaar.

Foto impressie
Klik hier
voor een foto impressie van een eerder (2008) Middeleeuws Kasteelfeest op Kasteel Heeswijk.

Nieuwste editie

maart editie