nationale_herdenking_4_meiDit lustrumjaar herdenken we dat we 65 jaargeleden bevrijd zijn en herdenken we de offers die daarvoor tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebracht.
 Op dinsdagavond 4 mei 2010 vindt de Nationale Herdenking plaats.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft gekozen voor ‘Vrijheid wereldwijd, wat is daarvoor nodig?’ als jaarthema voor 2010. Niet alleen wereldwijd, waar naast veel vrijheid ook veel oorlog en onderdrukking bestaat, maar ook in eigen land. Daar is vrijheid toch vaak minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Want wat vrijheidis, is voor iedereen anders. Daarom nodigen wij u uit voor een van de herdenkingsdiensten in onze gemeente, om samen te herdenken en samen te werken aan deze vrijheid.

Herdenkingsdiensten
In Bernheze worden drie herdenkingsdiensten gehouden met aansluitend een kranslegging.
In Heesch vindt de herdenking plaats in de Petrus-Emmauskerk om 18.30 uur, in Heeswijk-Dinther in de St. Willibrorduskerk om 19.00 uuren in Nistelrode in de parochiekerk St. Lambertusom 19.00 uur

Richtlijnen
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft voor dinsdag 4 mei aanstaande richtlijnen opgesteld.Het gemeentebestuur van Bernheze neemt de volgende richtlijnen graag over:
- Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we alle burgers en militairen die wereldwijd sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlogzijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
- De Nationale Herdenking is niet alleen stil staan bij hen die het hoogste offer brachtenin de tijd die achter ons ligt. Het is ook een bezinning op heden en toekomst. Daarnaast doen de herdenkingsbijeenkomsten op 4 meieen appèl op ieders persoonlijke verantwoordelijkheid in de huidige samenleving. Denk hierbij aan onderdrukking, racisme en onverdraagzaamheid.
- Bij alle openbare gebouwen hangt van 18.00 tot 21.10 uur de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok. Om 21.10 uur, bij zonsondergang,worden de vlaggen binnen gehaald.
- Van 20.00 tot 20.02 uur wordt twee minuten volkomen stilte in acht genomen. Voor zover mogelijk worden alle activiteiten in het openbare leven en in het verkeer gedurende deze twee minuten stop gezet. De radio- en televisieomroepen en het openbaar vervoer vervullen hierbij een voorbeeldfunctie.
Er wordt verzocht muziek en activiteiten te staken tussen19.30 en 20.15 uur. Aan de inwoners van Bernheze wordt gevraagd deze stilte overal en algemeen in acht te nemen.
Conform de Winkeltijdenwet is het niet toegestaan dat winkels na 19.00 uur open zijn.

Nieuwste editie

maart editie