Operatie Market gardenOperatie Market Garden was de aanzet tot die bevrijding.  Market Garden was een geallieerd offensief in september 1944. De operatie bestond uit een grootschalige luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). Daaraan deden Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen mee.

Op zondag 17 september 1944 was de Tweede Wereldoorlog voor Heeswijk-Dinther en Loosbroek voorbij. Triest genoeg zijn op en kort na 17 september de meeste burgerslachtoffers gevallen.     Het duurde dan ook even voordat de bevolking zich echt bevrijd volde. Daarna pas werd er feest gevierd,  werd er terugblikt op het leed dat 4 jaar bezetting de bevolking bracht en werd gestart met de heropbouw. Precies zeventig jaar later wordt die vrijheid in HDL herdacht met tal van activiteiten onder het motto” herdenken, gedenken en feestvieren.”

Van zaterdag 13  tot en met zondag 21 september staan Heeswijk-Dinther en Loosbroek volledig in het teken van zeventig jaar vrijheid. Een speciaal opgerichte stichting bracht veel partijen in de kernen bij elkaar. De response was positief en verengingen enthousiast. Er is en was veel animo van diverse verenigingen om mee te organiseren.

Breed gedragen

Onder het centrale thema ‘Van donker naar licht’  zullen er gedurende het tiendaagse bevrijdingsevent veel activiteiten plaatsvinden. Op een centrale plek op het plein 1969 in de kern Heeswijk-Dinther staat een grote tent, maar ook op andere locaties vinden activiteiten plaats. Mede mogelijk gemaakt door eigen werkzaamheid van velen, hulp vanuit de Gemeente Bernheze  en bijdrages van sponsoren.

Meer weten over dit  bevrijdingsevent HDL?  Zie www.bevrijdinghdl.nl

Programma van dag tot dag

Zaterdag 13 september:

13:00 Start van het programma op Plein 1969, aansluitend VELDSLAG, georganiseerd door Jong Nederland diverse activiteiten voor de jong en oud. 

14:O0 Opening foto tentoonstelling van Donker naar licht georganiseerd  door  Fc Bernheze locatie Graaf Wernerstraat Heeswijk.

16:00 Start van het muzikale  gedeelte  van VELDSLAG met optredens van Pokey en the Highlights, Herrie Davidson band en Twenty Sicks

 

 

 

Zondag 14 september:

10:30 Oecumenische viering in de abdij van Berne, viering in thema va donker naar licht voorgangers abt Denis Hendricks en P Molenaar mmv Simul Canto

11:00 Expositie Lezing Meijerijsche museum boerderij, eten op zijn oorlogs in de karschop. Armoede maakt creatief, de boeren speelden als voedsel producent uiteraard een grote rol. U gaat het herbeleven en proeven.

11:00 Bus route met antieke BBA bus langs de vele monumenten van Bernheze.

14:00-17:00 Korenmiddag in de Tent op plein 1969. Mmv ZiZo, Young Voices, Amicanto, La Orfeon, De Borrelnoten, Zang en Vriendschap en Op-Maat.

20:00 Moeder Courage en haar kinderen, Bluv speelt dit stuk van Bertol Brecht op Kasteel Heeswijk entree € 12,50.

Maandag 15 september:

19:00 Berne in debat.  Locatie Abdij van Berne entree € 5,00

Op de Berne in Debatavond van 15 september willen wij naar de toekomst kijken. Spoort de vrede waarin wij thans leven, ons aan om te komen op te komen voor allen die vandaag de dag gebukt gaan onder geweld, onder armoede, onder angst voor de toekomst? Zijn deze vormen van onvrijheid onvermijdelijk, horend bij het leven? Of is vrijheid zoals wij die kennen, wel degelijk realiseerbaar voor iedereen, waar ook ter wereld. We gaan ervan uit dat het echt mogelijk is voor alle mensen om de gang te maken 'van donker naar licht'

We hebben drie inleiders bereid gevonden om hun visie te geven op deze problematiek, ieder vanuit een eigen invalshoek: Mevr. Marieke Moorman burgemeester van Bernheze, prof dr. Anton Kalmthout hoogleraar straf-vreemdelingenrecht te Tilburg en prof. dr. Fred van Iersel, gespecaliseerd in vredesvraagstukken. Na een intermezzo van enkele protestliederen zullen we onder leiding van Ralph Bodelier met elkaar van gedachten wisselen over wat we te horen hebben gekregen. Wij zien uit naar een goede, inspirerende avond. Samen in debat, zo gedenken we de vrijheid naar de toekomst toe.

 

Dinsdag 16 september:

20:00  Dream-on  Concert van Dreamfield met La Orfeon.

DREAM ON is een project van de band Dreamfield uit Heeswijk en koor La Orféon uit Loosbroek waarbij zij elkaar begeleiden met ieders eigen repertoire. Dreamfield maakt eigen nummers met Ierse, Country en Spaanse invloeden en La Orféon zingt bekende Nederlandse en Engelse liederen. De samenstelling is tot stand gekomen doordat enkele leden elkaar al kenden van andere projecten en het idee opvatten om samen iets op te zetten. De muziekstijl sluit perfect op elkaar aan omdat La Orféon al enkelen nummers van o.a. Enya in hun repertoire hebben staan wat weer goed past bij de Ierse stijl van Dreamfield. Hierbij wordt gebruik gemaakt van enkele typische Ierse instrumenten zoals de tin whistle, bouzouki en mandoline. Al met al is dit project een mooie combinatie van muziekstijlen welke u beslist niet mag missen.

 

Woensdag 17 september:

13:30 Senioren middag in de tent op Plein 1969.

Het programma zal een sfeervolle senioren middag worden met zang, informatie, verhalen, ruimte voor interactie en tijd voor elkaar. Dhr. Jos Kosten zal een lezing verzorgen over Operatie Market Garden, de grootste militaire operatie op Nederlandse bodem. Daarnaast zal de middag muzikaal omlijst worden door het Bernhezer Senioren Orkest (BSO)  Marcel van Herpen zal deze middag interactief vorm geven en interviewt dorpsbewoners met een eigen verhalen van toen

20:00 Herdenking Burgerslachtoffers

Herdenkings programma, zang met medewerking van de gilden st Barbara en ST Willibrordus, vanuit de tent op het plein waar u kunt luisteren naar het gildekoor gaat een wandeling door de verduisterde straten naar het Airborne monument, alwaar kranslegging plus bloemenlegging. Aflsuiting in de tent op plein 1969 met vendelgroet en zang van Amicanto

Donderdag 18 september:

09:00  Kindermuziek theater in de tent op Plein 1969. Speciaal programma voor de basisscholen door Cube en Speelgoetd.

19:30 70 jaar leven in vrijheid door Harmonies st. Servaes locatie de Muziekfabriek  entrée € 7,50

Het concert neemt ons mee van de donkere dagen in de oorlog naar de kleurrijke, vrolijke dagen van vrede, vrijheid en feest. Dit zal met film- en beeldmateriaal ondersteund worden. Het concert zal een mooie samenwerking worden van diverse geledingen van onze vereniging.

Het harmonieorkest speelt onder leiding van Eric Swiggers het indrukwekkende muziekstuk "The Story of Anne Frank" en "Schindler's list". De viool is onomstotelijk verbonden met de joodse cultuur en mag dan ook niet ontbreken.  Harmonie St Servaes heeft hiervoor de samenwerking gezocht met violiste Lieke Daniels.

De zang zal deze avond verzorgd worden door kamer koor Amicanto onder leiding van Enrico van Schaijk. Zij brengen onder anderen de cyclus of Mauthausen ten gehore. Tevens treedt de slagwerkgroep op met een eigen geschreven compositie op "Band of Brothers" van instructeur Tonn van de Veerdonk. 

Er is ook aandacht besteedt aan de entourage, zodat U bij binnenkomst meteen in de juiste sfeer komt. Kortom een avond met een gevarieerd programma, dat U niet mag missen.

 

 

Vrijdag 19 September:

 

14:00 Laverhof, lezing en muzikaal programma.

18:30 Verbroederings wedstrijd,. tussen de veteranen van respectievelijk  vv Avesteijn en die van VVH Heeswijk. Locatie het sporterrein van VVH Heeswijk aan de droevendaal.

20:00 Topbands uit Hadee spelen inde tent op het plein 1969.

Swingavond met toptalenten uit HaDee: Q-size, Silly Putty, Crazy Caddilac, VIP, Herrie Davidson Band en Hout Simpel, Gratis Entrée

Zaterdag 20 september:

21:00 uur  Plein 1969 Memories Something Special.

Memories Events zet zich in voor Buro Lima. Memories Events, bestaande uit Tom Sleddens en Wouter van Dijke, organiseren op 20 september tijdens de week van 70 jaar bevrijding een Dance evenement met als doel het ondersteunen van Buro Lima. Elke euro die binnenkomt gaat rechtstreeks naar dit unieke project.Entree 7,50 VOORVERKOOP, €10,00 AAN DE DEUR.  Tijdens deze avond, met onder meer Q-Music 'Het foute uur' en verschillende lokale DJ talenten beloofd het een TOP avond te worden. We zien jullie graag allemaal de 20e tijdens Memories 'Something Special' 

21:00  Film La vita é bella inde kersouwe entrée € 4,50

La vita è bella is de titel van een Italiaanse tragikomedie uit 1997 die je gezien moet hebben en zelfs gerust nog een keer kan zien.

Een Joodse vader beschermt zijn zoontje tegen de oorlog door er één groot spel van te maken. Het is daarmee de eerste film die humor en holocaust met elkaar verenigt.

De film won 3 Oscars: voor de beste buitenlandse film, voor de muziek en voor de beste mannelijke hoofdrol gespeeld door regisseur en acteur Robert Benigni.

Zondag 21 september:

 

10:00 Ontbijt op het plein, dorpsontbijt met bevrijdingsconcert van Koninklijke Fanfare st. Willibrord.

10:00 Dertien hectare plaatst op het plein 1969 “Vortex” een kunstwerk van Rob Sweere.

14:00 Plein Festijn, Het Oranjecomité organiseert een gezellig terras met leuke activiteiten voor de jeugd muzikale omlijsting door verschillende kapellen.

Van 13 t/m 21 september kunt u naar diverse exposities over de oorlog en operatie Market Garden. Bij Kasteel Heeswijk, de Meijerijsche Museumboerderij, de bibliotheek en de expositie van Fc Bernheze aan de graaf Wernerstraat.

Nieuwste editie

maart editie