Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

20140324 _Werkgroep__Fairtrade_Gemeente_BernhezeAlle supermarkten in Bernheze kunnen binnenkort een brief van de Werkgroep Fairtrade Bernheze verwachten. Daarmee maakt de werkgroep een start om de titel Fairtrade Gemeente  voor Bernheze binnen te halen. In deze brief

wordt uitleg gegeven over de 0-meting, die de werkgroep binnenkort wil houden.

Vele gemeenten zijn Bernheze al voorgegaan. “De eerste concrete plannen om onze gemeente fairtrade te maken dateren al vanaf eind 2012, tijdens een bijeenkomst van organisaties over internationale samenwerking in onze gemeente”, legt voorzitter Bert Bakker uit. De werkgroep bestaat verder uit Jan Burger, Mia van de Hurk en Rina Zegers (van de Wereldwinkels uit respectievelijk Heeswijk, Heesch en Nistelrode), Rob van den Berg, (ondernemer), Theo Overbeek (op persoonlijke titel). De werkgroep krijgt ondersteuning van  Karin van den Akker en Ad Donkers (namens de gemeente).

Eerlijke producten

In een fairtrade gemeente werken lokale overheid, bedrijven en burgers samen om de verkoop en promotie van eerlijke producten te stimuleren. Dat betekent dat producenten uit ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Bert Bakker:  “Om uitgeroepen te worden tot Fairtrade gemeente, moet je aan een aantal criteria voldoen en één daarvan is dat ondernemers fairtrade producten moeten gebruiken.” Jan Burger vult aan: “Bedrijven, maatschappelijke organisaties, scholen en kerken in Bernheze willen we vragen welke fairtrade producten ze al in hun assortiment hebben. Dat gaat kantines op scholen of sportvelden, het café om de hoek, tot supermarkten en restaurants. We beginnen daarom als eerste met een 0-meting bij de supermarkten.” De werkgroep wil met name  bedrijven die  nog geen fairtrade producten gebruiken, stimuleren dat wél te gaan doen. Een dezer dagen valt bij alle supermarkten in deze gemeente een brief op de mat, waarin tekst en uitleg wordt gegeven over deze 0-meting. In de komende weken bezoeken de leden van de werkgroep de supermarkten om te inventariseren hoe zij hier tegenover staan.

Foto:

V.l.n.r.: Theo van Overbeek, Mia van de Hurk, Jan Burger, Rina Zegers, Rob van den Berg en Bert Bakker.

Tekst en foto: Carla Admiraal