Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Dertien HectareOp 23 mei opent Ctrl + Alt + Del, de toekomst nu, de achtste tentoonstelling van Stichting dertien hectare. Ctrl + Alt + Del is een beruchte combinatie op het toetsenbord en herstart de computer als het systeem vastloopt: een reset. Het onderwerp sluit aan op ontwikkelingen in Heeswijk-Dinther waar ingrijpende veranderingen op maatschappelijk, cultureel en economisch vlak onontkoombaar zijn. Veranderingen die in de snelheid van miljoenen verbindingen per milliseconden zorgen voor een overload aan informatie, kansen, keuzes, mogelijkheden, beloftes, woorden, beelden. Daardoor is een harde reset regelmatig gewenst: Ctrl + Alt + Del met een vooruitblik naar de toekomst nu.

26 Kunstenaars reflecteren op dit onderwerp. Hun werk wordt op bijzondere plekken geëxposeerd: in de voormalige directeurswoning van de melkfabriek, in de Coop supermarkt, in en om de Abdij van Berne en in het 13 hectare buitengebied met het jonge bos.

Ctrl + Alt + Del, de toekomst nu

De tentoonstelling gaat over actuele ontwikkelingen en initiatieven in dorpen waar leefbaarheid en het niveau en bereikbaarheid van voorzieningen onder druk staan. De centrale vragen zijn steeds: wat moet behouden blijven? Wat kan weg? En wat is nodig voor een gezonde toekomst? Inwoners nemen zelf in toenemende mate verantwoordelijkheid. Ze zoeken naar een andere rol, een andere functie. Naar zinvolle bestemming en onderlinge verbinding. Een streven om de toekomst nu zelf ter hand te nemen. dertien hectare wil daar actief aan bijdragen. De tentoonstelling wordt daarom ondergebracht op drie kernlocaties: in het centrum bij de burger, op de Abdij van Berne bij de broeder en op het vertrouwde dertien hectare buitengebied bij de boer.

Hart van het dorp

Plein 1969 is al enkele jaren het kale en levenloze hart van het dorp. De invulling ervan is hét gespreksonderwerp. Om de planontwikkeling te stimuleren en een boost te geven, worden er drie ontwerpen voor een invulling van Plein 1969 in de openbare ruimte gepresenteerd. Matthijs Bosman, Jeroen van Doorenweerd en het architectenbureau Reset Architecture geven daarmee hun toekomstvisies. Op zondag 31 mei geven zij een toelichting in een openbare pitch. Daarna kan door inwoners het favoriete plan gekozen worden. Voor dit bijzondere onderdeel van de tentoonstelling wordt intensief samengewerkt met Actief Burgerschap.

Bijzondere locatie De coöperatieve zuivelfabriek ‘Onder Gods Zegen’ werd in 1973 afgebroken. De directeurswoning staat er nu nog en is een belangrijke plek voor de tentoonstelling. Van Eerd groep van de Jumbo supermarkt geeft de woning tijdelijk in bruikleen zodat 10 kunstenaars er kunnen exposeren. Het is de laatste kans om een kijkje te nemen in het kenmerkende huis.

FREEZE!

Deze performance van Nick Steur verbaast iedereen. Op zondag 24 mei en 28 juni treedt hij meerdere keren op in de abdijkerk. De sfeer daar draagt bij aan de concentratie die hij nodig heeft voor de voorstelling van ongeveer 40 minuten. Tickets (à €5,00) kunt u reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderwijs

Voor het basis- en voortgezet onderwijs is er een aansprekend kort lespakket. Dat is gratis voor scholen uit Bernheze. Een rondleiding over de tentoonstelling op de Abdij vormt de afsluiting. Aanmelden kan nog via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Duur tentoonstelling: 23 mei t/m 28 juni 2015 + tweede Pinksterdag van 11.00 - 17.00 uur.

De tentoonstelling wordt geopend op 23 mei om 16.00 uur aan de Meerstraat 22, 5473 VW Heeswijk-Dinther. Tickets a € 5,- zijn verkrijgbaar op alle locaties tijdens openingstijden.

Programma, openingstijden en adressen staan op www.dertienhectare.nl