Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

siob.jpgSinds de vorige aanbesteding van Energie Inkoop Bernheze (EIB) op 23 oktober 2007 zijn de elektriciteit- en gasprijzen met maar liefst 47% gestegen. Door de prijsvastperiode tot eind 2008 is deze kostenstijging voor alle deelnemers vooralsnog vermeden. Het is echter twijfelachtig of dit voor 2009 wederom haalbaar is.


inkoopstrategie
De gerealiseerde inkoopbesparing over 2008 is groot. De contracttarieven van EIB liggen namelijk ruimschoots onder de gemiddelde marktprijs.
De recente prijsexplosies maken duidelijk dat het risico bestaat dat later dit jaar noodgedwongen op een duur moment moet worden ingekocht voor 2009. Dit is reden voor het collectief om alternatieve inkoopstrategieën te onderzoeken.

De achterliggende gedachte is om op een duur marktmomenten de prijsvastperiode te verkorten tot bijvoorbeeld 6 maanden zonder herhaaldelijk van leverancier te hoeven wisselen.

Zodra meer bekend is over de marktontwikkeling en hoe EIB hiermee besluit om te gaan, zal dit worden gecommuniceerd. Tot die tijd adviseren we rekening te houden met een substantiële kostenstijging vanaf 2009.


Speculatie overheerst
De hoge energieprijzen worden vooral veroorzaakt door de oliekoers die van $55 naar maximaal $145 steeg. De grondslag voor deze stijging ontbreekt echter omdat van een tekort absoluut geen sprake is. Het feit dat beleggers aandelen voorlopig hebben verruild voor grondstofhandel vormt geen structurele basis voor een hoge oliekoers. EIB is momenteel extra alert om tijdig gebruik te maken van een eventuele prijsdaling.


Voor meer informatie:
Dave Lusthof
GSM 06-20424621
FAX 0413-249703
Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.