Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

ondernemersbelanghd.gifKomende Donderdag 2 Oktober staat het ondernemers cafe weer op de agenda, uiteraard bent u weer van harte welkom vanaf 20.30 in de Toren om onder het genot van een lekker hapje en een drankje eens kennis te maken en van gedachten te wisselen met andere ondernemers uit Heeswijk-Dinther.

File op de A2

Alternatief voor de file op de A2

Ingrijpende wegwerkzaamheden aan de A2 zorgen tot in 2010 voor extra verkeersoverlast. Rijkswaterstaat neemt een aantal maatregelen om deze overlast te beperken. Zo krijgen autoforensen op de A2 een alternatief voor de file aangeboden in de vorm van de A2 Minder Hinder Proefpas en vervolgpas. Deze pas biedt autoforensen drie maanden lang kosteloos reizen met de trein en eventueel aanvullend openbaar vervoer. Na drie maanden kan de pashouder zijn gratis proefpas tegen een aantrekkelijke prijs verlengen. Het mes snijdt bij dit OV-alternatief aan twee kanten: de automobilist kan de file vermijden en tegelijkertijd wordt de doorstroming op de A2 beter.

http://www.rws.nl/themas/wegen/wegenoverzicht/a2/

Rookverbod.

Onderzoek naar de gevolgen van het Rookverbod.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) laat onderzoek doen naar de effecten van het rookverbod op de omzet van vooral cafés, zalenverhuurders en discotheken. Dat maakte KHN vrijdag bekend.
Sinds 1 juli mag er niet meer worden gerookt in de Nederlandse horeca. De brancheorganisatie wil met het onderzoek inzicht krijgen in de gevolgen daarvan voor de bedrijfsresultaten van de zogenoemde natte horeca.

Het onderzoek richt zich niet alleen op het rookverbod, maar ook op zaken die ermee samenhangen, zoals de slechte zomer, de aan- of afwezigheid van een aparte rookruimte, wel of geen terras en bedrijfsgrootte.

Knelpunten
In juni voerde Koninklijk Horeca Nederland ook een dergelijk onderzoek uit. Daaruit bleek dat horecaondernemers verschillende verwachtingen hadden over het rookverbod. Volgens de branche had dat onder meer te maken met de knelpunten die kleine horecaondernemers zagen.

Met het grotere vervolgonderzoek wil de brancheorganisatie "objectieve en betrouwbare cijfers" verkrijgen over de effecten van het rookverbod.

Boetes
In steeds meer kleinere zaken, zoals buurtcafés, wordt roken weer toegestaan. Eventuele boetes nemen de ondernemers op de koop toe. In Dordrecht bijvoorbeeld laat een aantal cafés de klanten een kleine vergoeding betalen om een sigaret op te steken. Het geld gaat in een pot waaruit de boete wordt betaald. De resultaten van het onderzoek worden in de tweede helft van oktober verwacht.


Aantal werkzoekenden blijft dalen.

In de periode juni-augustus van dit jaar waren gemiddeld 294.000 mensen werkloos. Dat komt overeen met 3,8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Een jaar eerder was dat nog 4,4 procent.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De voor het seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode juni-augustus uit op 298.000 mensen (3,9 procent tegen 4,5 procent een jaar geleden). Dat zijn er evenveel als in de voorgaande driemaandsperiode.

In het afgelopen halfjaar nam de werkloosheid met gemiddeld drieduizend mensen per maand af. Dit is minder snel dan de afname in 2006 en 2007, toen de werkloosheid nog met gemiddeld zesduizend per maand daalde.

In een jaar tijd zakte het aantal werklozen met 48.000 personen. Meer dan twee derde van de afname kwam voor rekening van vrouwen. In de periode juni-augustus was 4,6 procent van de vrouwelijke beroepsbevolking werkloos, tegenover 3,1 procent bij de mannen.

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) meldde donderdag dat het aantal niet-werkende werkzoekenden in augustus is gedaald met 2 procent tot 412.632. Dat is 5,4 procent van de beroepsbevolking.

Dit jaar tot en met augustus werden bij CWI 206.473 vacatures ingediend, bijna 10.0000 ofwel 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de periode januari-augustus verleenden CWI 11.191 ontslagvergunningen, 20 procent minder dan een jaar geleden.

Dat de werkloosheidscijfers van CBS en CWI van elkaar afwijken, heeft onder meer te maken met verschil in definities. Zo telt het CWI iedereen mee die als werkzoekende zonder baan staat ingeschreven, terwijl het bij het CBS mensen betreft die direct beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en actief zoeken naar een baan.