Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_sobbernhezelogo.jpgGemeente Bernheze, investeer juist nu in het midden- en kleinbedrijf!
Bernhese maatregelen om de economische crisis door te komen. Ingeleid door de kredietcrisis is momenteel sprake van een mondiale economische recessie die ook Bernheze hard raakt: het vertrouwen van consumenten en ondernemers zakt in, huishoudens en bedrijven komen in financieringsproblemen en door het wegvallen van duizenden banen neemt de werkloosheid snel toe.


In aanvulling op het nationale en provinciale overheidsbeleid brengen ook gemeenten lokale maatregelen in kaart om de nadelige gevolgen zo veel mogelijk te beperken. Omdat vooral de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf onder toenemende druk staan, pleit de SOB ervoor om de basis voor een optimaal leef- en ondernemersklimaat per direct op orde te brengen. Voor een effectief pakket maatregelen moet de gemeente bereid zijn om nu te investeren. De uitgaven hiervoor zijn alleen al gerechtvaardigd omdat anders het aantal Bernhese uitkeringsgerechtigden toeneemt, met nog hogere kosten. Gefocust op de praktijk en een spoedige uitvoering stelt de SOB de volgende maatregelen voor:

1.    Organiseer (aanvullende) kredietfaciliteiten waar nodig en mogelijk;
Op het gebied van kredietverstrekking en (verruimde) borgstelling (BBMKB) heeft het kabinet stappen gezet. Het is voor de gemeente zaak om die beschikbare regelingen optimaal toegankelijk te maken voor het Bernhese bedrijfsleven. Tevens moet de gemeente (in overleg met het rijk en banken/ financiers) de mogelijkheid van een aanvullende kredietfaciliteit voor Bernhezense bedrijven verkennen. Dit ‘Bernhese vangnet’ kan gezonde bedrijven in nood overeind houden. Ook de inzet van de kleinschaligheidsaftrek (KIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA) alsmede groeifaciliteiten of een verruimd subsidie-instrumentarium bieden mogelijkheden. Kijk verder naar regelingen van kredietoverbrugging die wel ter beschikking staan van starters en niet voor bestaande ondernemers.
 
2.    Vul de landelijke arbeidstijdverkorting aan met een gemeentelijke regeling;
Misschien wel de belangrijkste opgave tijdens deze crisis is om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. De gemeente kan lokale bedrijven tegemoet komen bij het in dienst houden van personeel door gedurende een bepaalde periode een deel van de loonkosten over te nemen (suppletieregeling). Zo zou de loonkostensubsidie van het UWV naar voren gehaald kunnen worden ter voorkoming van ontslag. Parallel aan de landelijke regeling, waarvan momenteel vooral grote bedrijven profiteren, kan een gemeentelijke regeling het midden- en kleinbedrijf helpen deze zware tijd te overbruggen.

3.    Organiseer een mobiliteitscentrum voor overtallig personeel;
Veel bedrijven zijn genoodzaakt om vanwege bedrijfseconomische redenen tijdelijke contracten niet te verlengen en/of flexibele arbeidskrachten te ontslaan. Tegelijkertijd staan er nog steeds veel vacatures open. Het is in ieders belang om ontslagen mensen (elders) zo snel mogelijk aan het werk te krijgen of hen tijdelijk ergens anders onder te brengen. Het ministerie van Sociale Zaken organiseert hiertoe regionale mobiliteitscentra om het toenemende arbeidsaanbod optimaal naar de al bestaande vraag te geleiden. De gemeente Bernheze dient hier samen met de andere Noordoost-Brabantse gemeenten en de ketenpartner UWV Werkbedrijf een voortrekkersrol te nemen. Hierbij stellen wij voor dat de regels ten aanzien van om- en bijscholing, die normaliter gelden voor mensen die al langere tijd werkzoekend zijn, versneld kunnen worden aangesproken.

4.    Adequate (coulante) omgang met bouw- vestiging- en uitbreidingsverzoeken;
Neem binnenkomende aanvragen zo snel mogelijk in behandeling, bekijk ze op mogelijkheden en oplossingen in plaats van op de onmogelijkheden, zodat plannen zo snel mogelijk in uitvoering kunnen komen.

5.    Maak duurzaam en energiezuinig ondernemen voor het mkb mogelijk;
De kredietcrisis biedt kansen om de klimaatcrisis versneld op te lossen, maar alleen als het midden- en kleinbedrijf investeringsruimte krijgt voor een energiezuinige bedrijfsvoering. De potentiële kostenbesparing daarvan is groot, maar de benodigde (voor)financiering van klimaatbesparende maatregelen vormt een hoge drempel. Juist vanwege dit dilemma is de keuze voor de juiste maatregelen cruciaal, net als goed overleg met het betrokken bedrijfsleven. De gemeente kan een financieringsinstrument (leaseconstructie, renteloze lening, energiefonds) instellen voor het klimaatbewuste midden- en kleinbedrijf.

6.    Haal overheidsaanbestedingen naar voren en maak ze mkb-vriendelijk;
De door gemeenten in de markt gezette opdrachten leveren juist nu een belangrijke bijdrage aan het overeind houden van de lokale economie. Geen megaopdrachten en/of geclusterde pakketten waaraan ondoenlijke voorwaarden (miljoenen voorfinanciering, vergelijkbare ervaring) verbonden zijn, maar overzichtelijke opdrachten die ook voor mkb-bedrijven toegankelijk zijn. Bijkomend voordeel is meer marktconcurrentie dus een betere prijs-kwaliteitverhouding.

7.    Bevries lokale lasten en versnel de eigen factuurbetaling;
In recessietij zijn stijgende lokale lasten niet op hun plaats. De gemeente dient alle door haar geïnde kostenposten te bevriezen. Het gaat om lokale lasten zoals de OZB. Waar mogelijk moet de gemeente ook het huurniveau van woningen en bedrijfsruimte (doen) stabiliseren. Tot slot moeten de inkomende facturen binnen een termijn van 14 dagen door de gemeente worden voldaan.
 
8.    Stel omzetdervende of kostenverhogende voornemens en activiteiten uit;
Op het moment dat burgers en bedrijven onder hoge druk staan, past geen beleid dat het wankele evenwicht ontwricht. Het is daarom nodig om sommige veranderingen uit te stellen tot het tij ze beter rechtvaardigt. Dit betekent onder meer het achteruit schuiven van minder urgente openbare werken, infrastructurele projecten en vernieuwingsopgaven -die tot omzetderving van plaatselijke ondernemers kunnen leiden- ten opzichte van –de bouwsector stimulerende- projecten waarbij de kans op omgevingsschade gering is. Waar deze prioriteitstelling niet mogelijk is, dient de uitvoering extra zorgvuldig te zijn om schade te voorkomen Tegelijk dient de handhaving van uiteenlopend beleid (van winkelopenstelling tot milieuzone vrachtverkeer) op coulante wijze te worden ingevuld.

We vragen met nadruk onze zorgen te betrekken bij uw beraadslagingen en besluiten, hoogachtend,
Namens het bestuur,

Ton Linders
Voorzitter/coördinator SOB