Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

thumb_zltologoEen hevig noodweer heeft in een gedeelte van Bernheze enorme schade aangericht. Vroeg in de avond van 10 juli trok een gebied met storm en hagel Bernheze binnen. Vanaf de Zuid-Willemsvaart tussen Veghel en Dinther trok het gebied richting Nistelrode.


Vooral ten westen van Vorstenbosch is er enorme schade aangericht. De wind heeft veel bomen geveld, terwijl de hagel honderden hectaren land- en tuinbouwgewassen heeft vernield. Ook is er veel schade aan bedrijfsgebouwen, met name aan de daken.

Middels een toegezonden inventarisatieformulier naar haar leden heeft ZLTO Bernheze een overzicht van de schade proberen te maken. Zestig bedrijven hebben gereageerd:

 

Verwoest

Aangetast of
beperkte schade

Maïs

212 ha

175 ha

Bieten

17 ha

9 ha

Chicorei

 

2 ha

Tarwe

5,4 ha

 

Hennip

5,5 ha

 

Aardappelen

 

14 ha

Gras

 

10 ha

Aardbeiplanten

 

5 ha

Aspergevelden

 

9,5 ha

Rode besssen

 

10 ha

Frambozen

 

1,5 ha

Bloemen

2 ha

 

Champignons

4080 m

 


Veel leden geven aan dat op de verwoeste percelen nog gras (nagewas) zal worden ingezaaid om toch nog een opbrengst van het land te halen; een enkeling heeft nog opnieuw maïs gezaaid. Hoewel er in de tuinbouw en fruitteelt de gewassen niet geheel verwoest zijn, is de schade per ha in  deze sector hoog en loopt de schade per bedrijf  zeer hoog op.

Bron: ZLTO Bernheze

Fotoverslag schade in dorp