Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Hendri_van_den_Elzen'Mijn klant moet tevreden zijn, maar ik ook’  
Nee, het zijn niet de klussen van tienduizenden euro’s waarop hij zit te wachten. ,,Die doe ik ook, en met enige regelmaat. Maar ik vind het ook geweldig om kleine opdrachtjes te doen. Nieuwe deurtjes voor een keuken bijvoorbeeld. Ik houd ervan een fijne relatie op te bouwen met de klant. Zodat die aan mij denkt, wanneer er iets moet gebeuren in huis.” Hendri van den Elzen is meubelmaker en nu ruim tien jaar zelfstandig bezig. ,,Van lieverlee ben ik keukens gaan maken. Mooi werk. Ik houd van hout. Zolang het maar kwaliteit mag zijn.”

Van den Elzen heeft in zijn hart een hekel aan spaanplaat en dat soort materiaal. ,,Voor nieuwe keukens gebruik ik uitsluitend watervast verlijmd hechthout. Oneindig veel beter en duurzamer.” In de ruim tien jaar dat hij nu voor zichzelf werkt, heeft van den Elzen meer dan 700 klanten bediend. ,,Ik mag zeggen, dat ze praktisch allemaal tevreden zijn. Maar dat wil ik zelf ook zijn , als ik m’n koffers weer pak. De meesten bellen me ook weer terug, als er opnieuw iets in huis moet gebeuren. Ik ben nu voor het vijfde gezinslid van een familie bezig met een nieuwe keuken. Daar geniet ik van.”

Van den Elzen houdt van meubels maken. Een tafel, een trapje, een bed, een kast of een complete keuken. ,,Ik heb er ontzaglijk veel plezier in om iets te maken, waar de opdrachtgever blij mee is. En mijn uitgangspunt is altijd geweest, dat ik morgen niet rijk hoef te zijn. Als ik er een mooie boterham mee verdien is het goed.”

Hendri van den Elzen vervaardigt zijn keukencreaties in een grote werkplaats in Heesch. De in Heeswijk-Dinther woonachtige meubelmaker maakt daar per jaar ca. dertien complete keukens, maar ook bijvoorbeeld badkamermeubels. Een van zijn vier zoons volgt een opleiding interieurbouw en zal de zaak straks voort gaan zetten. ,,Maar dat duurt nog even”, lacht de 52-jarige ondernemer.

 Betrokkenheid

,,Als je iets goeds maakt, is er altijd werk voor je heb ik gemerkt. Bij confectiekeukens is de betrokkenheid totaal anders. In die branche geldt verkoop, omzet, geld. Een keukenkastje uit de fabriek moet wel veel opbrengen, anders draait de totale keten niet meer. Zo werkt dat, en niet alleen in die branche. Daarom ook geven ze van die enorme kortingen, want een klant moet het idee krijgen dat hij toch voordelig uit is. Ik zie er uitdaging in om een keuken op maat maken. Samen met de klant de situatie bekijken en vervolgens uitdokteren wat de beste oplossing is. En daar een redelijke vergoeding voor vragen. Zodat we alle twee tevreden zijn.”

Van den Elzen vertelt over de nieuwe deuren die hij pas nog maakte voor een keuken van acht jaar oud. ,,Bij de keukenspecialist waren ze honderden euro’s duurder uit. Die mensen praten vol lof over mijn werk. Zoals heel veel klanten van me; van die mond-op-mond reclame moet ik het hebben.” Voor een echtpaar in een grote woonboerderij maakte hij een keuken op maat voor ca. 40.000 euro. ,,Het is de duurste keuken die ik ooit bouwde. Een mooie klus, maar zelf geniet ik evenveel van een opdracht die veel minder oplevert.” 

Ervaring

Hendri van den Elzen begon ruim tien jaar geleden voor zichzelf, nadat hij het vak geleerd had bij diverse houtverwerkende bedrijven als Van den Biggelaar Parket in Veghel en Triplex en Fineerfabriek Oerlemans in Schijndel. In Schaijk gaf hij bij meubelfabriek Correct leiding aan een afdeling, die tafelbladen maakte. In 1999 besloot hij de sprong naar een eigen bedrijf, Van den Elzen Interieurs, te wagen. ,,Ik draai nu prima. Het mooist vind ik het om tafels en kasten van een foto na te maken. Als iemand dan zegt: ,Zó had ik het bedoeld’, dan maakt dat mijn dag helemaal goed.”    

   

Foto: Meubelmaker en keukenbouwer Hendri van den Elzen in zijn werkplaats.