Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110228biogasHeeswijk-Dinther000_0215“Het geloof in ons project én de spirit hebben, laten ons zelfs nu niet in de steek!”
Vrijdag 25 februari jl. brachten Europarlementariër Lambert van Nistelrooij en Ans van Zeeland, CDA-kandidaat voor de Provinciale Staten van Noord-Brabant een werkbezoek aan de biogasinstallatie van ‘Duurzaam Landleven Bernheze’, gevestigd in het buitengebied van Heeswijk-Dinther…

 In het jaar 2008 sloegen 24 veehouders de handen ineen en bouwden op steenworpafstand van de Waterzuivering (RWZI) in Dinther een biogasinstallatie. Inmiddels draait ‘het fabriekje’ als een tierelier en levert groene stroom voor 2500 huishoudens. Deze vier miljoen euro kostende hightech installatie is een schoolvoorbeeld van modern agrarisch ondernemerschap. De investering komt uit eigen zak van de 24 deelnemende veehouders.

In mei 2009 bezocht Van Nistelrooij voor de eerste maal deze biogasinstallatie.

“De onderdruk in onze gebouwen zorgt ervoor dat er geen luchtje kan ontsnappen. De lucht die naar buiten gaat wordt tot tweemaal toe gefilterd en omwonenden ruiken er echt niets van.Wij willen het mestprobleem voor eens en altijd uit de wereld helpen. We weten niet wat de mest ons kost of wat het opbrengt en daar wilden we van af. De eerste stap is groene stroom leveren met deze biogasinstallatie en de volgende stap is het verder bewerken van de mest, zodat het geld gaat opleveren. Die overblijvende mest dampen en drogen we in. Zo slaan we twee vliegen in één klap, want de warmte wordt gebruikt en we hebben veel minder mest om af te voeren, dus ook minder vervoerskosten. Mest is echt het goud voor de toekomst. We hebben een initiatief ontplooid met een negatieve subsidiestroom, maar we hebben altijd doorgewerkt. Het geloof in ons project en de spirit hebben ons nimmer in de steek gelaten,” aldus Willie Gijsbers, voorzitter van het stichtingsbestuur van de biogasinstallatie.

 Regelgeving

 Omdat Van Nistelrooij de biogasinstallatie in Heeswijk-Dinther sinds z’n eerste werkbezoek in 2009 intensief volgt vanuit het Europees Parlement, ‘durfde’ het stichtingsbestuur van ‘Duurzaam Landleven Bernheze’ het aan om hem én Ans van Zeeland opnieuw te benaderen. “De moeizame regelgeving rondom onze biogasinstallatie is bijna fnuikend. Wie zich netjes aan de regels houdt lijkt bij voorbaat de dupe te worden van het geschreven woord. Je wordt er echt horendol van. En duurzaamheid staat of valt nu eenmaal bij het faciliteren. De regelgeving is in onze ogen te strak en er gaat veel te veel tijd zitten in het exact volgen van de regeltjes. Er is te weinig lange termijnbeleid en doordat wij ons té veel bezig moeten houden met de kleine lettertjes, achterhaalt de tijd vaak nieuwe initiatieven.

Lambert van Nistelrooij zegde daarom toe om op korte termijn, samen met Ans van Zeeland het gesprek aan te gaan met staatssecretaris Henk Bleker van landbouw om te bewerkstelligen dat er wat gedaan wordt aan de bureaucratische moeilijkheden waarmee dit innovatieve bedrijf worstelt.

“Het is van groot belang dat dit duurzaam initiatief blijft bestaan”, aldus Van Nistelrooij.

Foto: Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, vierde van links en Ans van Zeeland, (kandidaat-Statenlid CDA) rechts van Lambert, tijdens het werkbezoek aan de biogasinstallatie van de Stichting Duurzaam Landleven Bernheze.