Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

Maatschappelijke_stage_wereldwinkelDe Wereldwinkel is een vrijwilligersorganisatie. Ruim 12.500 vrijwilligers verkopen in bijna 400 Wereldwinkels de mooiste wereldcadeaus. Volwassenen weten de weg naar de Wereldwinkel wel te vinden maar wie de jeugd heeft heeft de toekomst en daarom vindt de Wereldwinkel in Heeswijk-Dinther het belangrijk dat ook jongeren kennismaken met de Wereldwinkel. Verrast was Jan Burger, bestuurslid vrijwilligerszaken, dan ook toen vorig jaar Veerle Otten contact zocht met de Wereldwinkel en aangaf op zoek te zijn naar een stageplaats in verband met haar maatschappelijke stage. Invulling geven aan de maatschappelijke stage van Veerle was een mooie kans voor de Wereldwinkel zich te profileren bij de schooljeugd.

VWO scholieren maken kennis met"eerlijke handel"
Een maatschappelijke stage is een stage voor scholieren uit het voortgezet onderwijs in Nederland. Scholieren maken kennis met het doen van onbetaald vrijwilligerswerk en het dragen van verantwoordelijkheid voor maatschappelijke belangen. Veerle Otten is VWO leerling op het Zwijssen College te Veghel. Veerle maakte kennis met de winkel en alle aspecten van "eerlijke handel" en sloot haar stage af met onder andere een bijdrage aan de Sieradenparty in november. Het enthousiasme van Veerle stimuleerde haar vriendin Linda Vogels om ook te solliciteren bij de Wereldwinkel. De 15 jarige Linda is op zaterdag 5 maart begonnen aan haar 42 uur durende stage en zal vooralsnog op zaterdag aanwezig zijn in de winkel.

Wereldwinkel en de basisschool
Naast het aanbieden van een stageplek aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs biedt de Wereldwinkel lespakketten aan aan basisscholen. Op die manier maken leerlingen kennis met "eerlijke handel". In samenwerking met de vrijwilligers van de Wereldwinkel zetten de leerlingen een Wereldwinkel op in hun eigen school. Op 21 juni opent de Wereldwinkel tijdelijk een extra filiaal, dat volledig gerund wordt door leerlingen, in basisschool 't Mozaïek.
Op 1 juli sluit het filiaal weer haar deuren en mogen de jonge ondernemers de gerealiseerde winst schenken aan een goed doel.

Jeugd en winkelacties
Het aanbieden van stageplekken, een wereldwinkel opzetten en acties voor de jeugd moeten er allemaal toe bijdragen dat nog meer jongeren de weg naar de Wereldwinkel weten te vinden. In samenwerking met Pannenkoekenhuis de Koekenbakkers in Heeswijk-Dinther is de Wereldwinkel bezig met een leuke moederdagactie. Meer informatie hierover leest u begin april in deze krant.