Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

110718_VerkuijlenVerkuijlen Groente & Fruit  is een familiebedrijf met uiteenlopende activiteiten. De heer Verkuijlen is samen met zijn vrouw in 1973 gestart met het tuinbouw bedrijf aan de Boterweg te Heeswijk-Dinther. Het bedrijf was toen circa 3 hectare+ groot met de gewassen augurken, asperge, spruiten, aardbeien en snijbonen. Nu is het teeltoppervlak 70 hectare en werkt men op drie locaties. Bovendien zijn de zonen Jorg en Mark actief in het bedrijf. De locatie Boterweg is voor de particuliere verkoop en de sortering van de asperges. De locatie Vorstenbosseweg is een bedrijfspand met kassen voor de teelt van aardbeien. De locatie Bieskampweg te Herpen is een kassenbedrijf voor aardbeien.

Huisverkoop

De winkel aan huis bestaat al sinds de start van het tuinbouwbedrijf. De klanten weten de weg naar de boerderijwinkel makkelijk te vinden. Klanten komen al voor 8 uur voordat ze naar het werk gaan tot 18.00 uur. Buiten de openingstijden kunnen de klanten gebruik maken van de versautomaat naast de winkel. “We kunnen de klant niet teleurstellen als ze naar onze winkel komen en we zijn gesloten.” opperde de heer Verkuijlen. De heer en mevrouw Verkuijlen zorgen voor de huisverkoop. Daarnaast heeft de heer Verkuijlen de leiding over het bedrijf en vangt de pieken op daar waar nodig. Het directe klantcontact maakt de firma Verkuijlen zeer klantgericht. ”We telen wat de klant wil en maken dat waar vraag naar is”: zegt de heer Verkuijlen.

Loon en schilbedrijf

In de jaren 80 was er contact met het bedrijf Bakker Barendrecht voor de teelt van
stellingaardbeien. De inkoper merkte de geschilde asperges op in de huiswinkel en nam enkel pakken mee voor een interne beoordeling bij Bakker Barendrecht. De geschilde asperges waren goed en overtuigend. In een korte tijd nam de vraag fors toe en Verkuijlen investeerde in grotere schilmachines. In 2007 is de eerste Hepro 9000 schilmachine in gebruik genomen en een seizoen later een tweede Hepro 9000.

Inmiddels schilt Verkuijlen alle asperges voor de telersvereniging Batavia die ca. 830 AH winkels voorziet van de geschilde asperge. Om deze en andere bewerkingen logistiek en onder alle hygiëne voorschriften te kunnen uitvoeren heeft men een nieuw bedrijfspand gebouwd dat begin 2008 in gebruik is genomen. Met het bedrijfsgebouw aan de Vorstenbosseweg kan firma Verkuijlen de goederenstroom goed aan en heeft men de vereiste certificeringen voor voedselveiligheid, milieu en ARBO. Naast het schillen en verpakken van asperges worden ook aardbeien verpakt, selderij verpakt, watermeloenen bewerkt etc. De schilhal, verpakkingshal en de kasaardbeien vallen onder leiding van zoon Jorg.

De teelt

Voor alle buitenteelt is zoon Marc de verantwoordelijke. Dit betreft voornamelijk aardbeien, kersen en asperges. Tijdens het asperge seizoen is Marc ook verantwoordelijk voor het sorteren en verpakken van de asperges. 15 hectare asperge teelt de firma Verkuijlen van verwarmde teelt tot einde seizoen.. De rassen die men teelt zijn Grolim, Herkolim en Backlim. Dit jaar is 2,5 hectare asperge geplant van het ras Herkolim. De folie op de Herkolim percelen ligt het hele seizoen met de witte zijde boven. “We hebben een hekel aan dunne asperges", zegt men bij Verkuijlen. Het streven is meer kilo’s met verbeterde kwaliteit. “We willen de teelt optimaal maken zonder concessie” zegt Marc Verkuijlen.

Naast het klantgericht telen wordt ook een goede arbeidsverdeling gezocht. Voor telersvereniging Batavia worden zoete kersen geteeld. De kersenpluk sluit aan op de aspergeoogst. Het areaal kersen en asperges zal in verhouding blijven voor de goede arbeidsverdeling. De verwachting is een groei naar 25 hectare asperges naast het gewenste areaal kersen. De firma Verkuijlen wil groeien, maar op een gecontroleerde manier.

Bron: Limseeds