Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

111222DrukkerijNa enige weken van geruchten kwam uiteindelijk toch het navolgende persbericht naar buiten:
"Drukkerij Berne BV is een activiteit die samen met Uitgeverij Berne BV en met Boekhandel Berne BV is opgezet vanuit de Abdijgemeenschap van Berne. De gedachte om (ook) drukkerijactiviteiten te gaan uitvoeren vloeide indertijd logisch voort uit de beslissing om vanuit de apostolische opdracht van de Abdij uitgaven op het vlak van bezinning, liturgie en bijbel het licht te doen zien.

In de grafische wereld zijn er met name de laatste jaren echter grote technische veranderingen gaande, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Ook  is er sprake van structurele overcapaciteit in de grafische sector. De prijzen van drukwerk staan daardoor extreem onder druk. Het is helaas niet meer mogelijk om rendabel of zelfs maar kostendekkend te werken vanuit de opzet van Drukkerij Berne BV. De kostprijs van de productie binnen het bedrijf maakt een zelfs maar enigszins concurrerend aanbod onmogelijk, de bezettingsgraad van de apparatuur is structureel te laag en de verliezen stapelen zich op. Geconstateerd moet worden dat Drukkerij Berne B.V. ‘technisch failliet’ is. Er is ook geen enkel vooruitzicht op verbetering, veeleer het tegendeel. Een voortgaande financiering van de verliezen is niet langer te verantwoorden.

 De Drukkerij heeft derhalve moeten besluiten haar activiteiten per 1 februari 2012 geheel te beëindigen. Er is ernstig overwogen om het faillissement van de vennootschap aan te vragen, want de omstandigheden geven daartoe alle aanleiding. Gegeven de financiële omstandigheden waarin werkgeefster zich bevindt is zij op eigen kracht zelfs niet in staat om de kosten van de afvloeiing van het personeel te dragen. De Directie van Drukkerij Berne BV heeft deze situatie ingebracht in het overleg met het Bestuur van de Abdij van Berne.

Onder voorwaarden, waaronder de voorwaarde dat daarmee een finale regeling ten behoeve van het personeel tot stand komt, en binnen strikte financiële kaders heeft de Abdij van Berne de principebereidheid uitgesproken een substantiële bijdrage te leveren om voor het personeel een afvloeiingsregeling mogelijk te maken.

 Heden zijn op het kantoor van de drukkerij de medewerkers op de hoogte gesteld van het dreigende faillissement, en het feit dat de Abdij, als gezegd: onder voorwaarden, en uitgaande van een beëindiging van alle arbeidsovereenkomsten met ingang van 1 februari a.s. bereid is tot een bijdrage die ertoe kan leiden dat ondanks de gegeven omstandigheden aan de werknemers toch een afvloeiingsregeling kan worden aangeboden. De details daarvan worden momenteel uitgewerkt.

 De boodschap is niettemin bijzonder pijnlijk voor de veertien medewerkers die jarenlang met grote inzet uitstekend vakwerk hebben geleverd.

 Via de activiteiten van de Uitgeverij en de Boekhandel wil de abdijgemeenschap in de huidige samenleving en de Kerk haar plaats blijven innemen en haar apostolische opdracht blijven vervullen."

 Nadere informatie:

Joost Jansen o.praem., directeur

Abdij van Berne

T. 06 50564738

e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.