Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120118Bogota_zonder_hongerHet aantal instellingen en organisaties dat zich in Bernheze bezighoudt met de DerdeWereld, gaat richting de dertig.
De gemeente ondersteunt deze organisaties onder andere met subsidie, maar ook door bijeenkomsten te organiseren, te faciliteren en samenwerking te stimuleren.
Om het gemeentelijke beleid rond internationalesamenwerking onder uw aandachtte brengen, verschijnen op de gemeentelijkepagina’s in de komende tijd artikelen.Deze week over de Stichting Bogota Zonder Honger uit Heeswijk-Dinther.
Historie
Het bedrijf Hedi-Meubelen importeert meubels uit de Derde Wereld. Via zakelijke contacten kwam Jeanette Heerkens in Colombia terecht. Acht jaar geleden kwam zij in Bogota in contact met een tehuis voor kinderen dat dreigde te worden gesloten.Daarnaast was renovatie van het huis meerdan nodig.
Onder leiding van Bethilda(moeder) en haar dochter Maria, met steun van de familie Heerkens, werd in de wijk Egypto Verde begonnen met het opknappen van het huis. Er werden meer kinderen toegelaten; kinderen van ouders die analfabeet zijn, geen werk hebben of geen/weinig opleiding.
Ook weeskinderen vonden in het tehuis een plek. Vijf jaar later is het werk van Jeanette ingebed in een stichting, zodat ook anderen de activiteiten in het tehuis in Bogota kunnen steunen.
Ook in Bogota is een stichting onder dezelfde naam actief.

Steun blijft nodig

De 220 kinderen krijgen elke dag voldoende te eten. Daarnaast wordt er in de ochtend les gegeven en in de middagwordt tijd besteed aan expressie, sport en cultuur. Met name het voetbal slaat aan. Er zijn maar liefst 18 teams actief.
De familieHeerkens stak en steekt er zelf veel geld in, maar de steun van anderen blijft nodig. Gemiddeld kan de stichting nu € 20.000,-per jaar besteden aan de activiteiten in Bogota. Dan gaat het om de eerste levensbehoeften.Voor extra zaken is meer geld nodig.
Zowel in Bogota als in Nederland wordt erbij stil gestaan hoe het project ook in de toekomst kan blijven bestaan. Jeanette heeft er alle vertrouwen in.
Belangstelling
De stichting organiseert regelmatig acties,waarbij twee bekende personen uit Heeswijk-Dinther de rol van ambassadeur vervullen: DJ Marco V en profvoetballer Theo Lucius. Een 20-tal bedrijven en instellingenondersteunt het werk van de stichting.
De gemeente Bogota begint zich langzaam voor dit project te interesseren en geeft aleen beetje subsidie. In Bogota zelf toonde de Nederlandse ambassadeur belangstelling.Ook het Lilianefonds bezocht het project, met het oog op de vele gehandicapte kinderen in de wijk Egypto Verde.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.stichtingbogotazonderhonger.nl .
Informatie over het gemeentelijke beleid rond internationale samenwerking en/ofover andere organisaties vindt u op www.bernheze.org .