Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120204MaskerIn elk masker en achter elk gezicht zit de ziel van de maker of de drager. Vaak hoort bij een fantasiekostuum ook een masker, waardoor de drager anoniem blijft voor zijn omgeving. Maskers worden al heel lang gebruikt in allerlei culturen. Wij dragen een masker met carnaval maar in Afrika en Azië heeft het een symbolische betekenis of geeft het de drager moed en kracht.  De maskers die de Wereldwinkel verkoopt zijn niet gemaakt om te dragen maar bedoeld als sieraad in uw huis op dat ene lege plekje aan de muur!

Gunye Ge Masker
Op de grens van Liberia en Ivoorkust woont de Dan-bevolking. Bekend om zijn strijdlust, verkrijgt de Dan-krijger status door moed, kracht en snelheid. Wekelijks worden in de dorpen hardloopwedstrijden georganiseerd en de winnaar mag dan het Gunye Ge masker dragen. Daarmee is hij de leider geworden van de krijgers uit het dorp. Met veel zwier heeft hij een sjaal om het hoofd en het masker gedrapeerd, dat ook nog eens wordt versierd met een schaapsvel of bladeren. Door zijn uiterlijk wordt de vijand schrik aangejaagd. Bij aanvallen op de vijandelijke buurstammen heeft hij bovendien, dankzij het masker, bovennatuurlijke kracht en snelheid.

Fang Masker
In Ghana of Bali hebben de maskers weer een andere symbolische betekenis. Op Bali worden door middel van maskerdansen de Hindoegoden uitgebeeld. De van albeziahout vervaardigde Ghanese maskers hebben vaak een spirituele betekenis. Dankzij het masker wordt de eigenaar beschermd tegen negatieve invloeden. De geest van de gestorven voorouders vrijwaart hem voor ongeluk en verdriet. Het Fang masker is een gewaardeerd cadeau van wederzijdse ouders wanneer hun kinderen in het huwelijksbootje stappen.

Masker als sieraad voor uw huis
De meeste maskers worden gemaakt van een betrekkelijk lichte houtsoort, maar ook ebbenhout en wengé dienen als materiaal. Nadat de vorm van het masker is gesneden, wordt deze met een soort grondverf, waarin een beetje kalk zit, behandeld. Hierna worden de hoofdkleuren aangebracht en de versieringen met een soort batiktekenpen uitgezet. Aan de binnenkant staan vaak tekens van moed en heldhaftigheid.

Als u geïnteresseerd bent in de Aziatische of Afrikaanse volkscultuur, zullen de maskers van de Wereldwinkel u zeker bevallen. Maar ook als deze culturen u vreemd zijn, trekken de maskers uw aandacht. Zowel in een klassiek als in een modern interieur past een mooi, warm Ghanees of Balinees masker op dat ene lege plekje op de muur of in de hal!

Het aanbod van maskers is groot en erg divers. Daarom hebben de Wereldwinkels in Bernheze een beperkte voorraad maskers. Op zoek naar een speciaal masker? De Wereldwinkels in Bernheze bestellen het graag voor u. Loop er vrijblijvend eens binnen of kijk voor meer informatie op www.wereldwinkels.nl.

 Bron : de website van de Wereldwinkel in Oosterhout