Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120311_dromenvangerVolgens de legende zweven er 's nachts goede en slechte dromen in de lucht. De Wereldwinkels in Heeswijk-Dinther hebben een oplossing voor het verjagen van slechte dromen. Ze lossen op in het eerste daglicht als je een dromenvanger boven je bed hangt. De dromenvangers worden gemaakt op Bali, als onderdeel  van een project tegen de grote werkeloosheid die daar heerst.

Doel van de dromenvanger
Dromenvangers stammen af van de Amerikaans-Indiaanse Ojibwastam. De legende beschrijft dat goede en slechte dromen 's nachts door de lucht zweven, op zoek naar hun bestemming. Een dromenvanger misleidt slechte dromen (nachtmerries) en vangt ze op in haar web zodat ze niet bij de slaper terecht komen. In haar web houdt ze de droom vast tot deze oplost in het ochtendlicht. Goede dromen weten echter wel de weg door het web te vinden. Ze glijden door het centrum van de dromenvanger, via de stenen en veren die aan de onderkant hangen, rechtstreeks naar het hoofd van de dromer. Op deze manier droomt deze persoon rustiger en heeft een betere slaap. Tegenwoordig is deze traditie ook bekend in andere landen en worden de dromenvangers veelal gemaakt in Indonesië.

 

De productie
De productie vindt plaats op het eiland Bali. Hier versieren ze de dromenvangers met vrolijke kralen, veren en schelpen en verven verschillende kleuren. Gebruikte pvc leidingen van diverse diameters worden door producent Gili Fairtrade uit Bali tot ringen gesneden en vervolgens bekleed met verschillende kleuren garens, kippeveren en andere materialen. In de loop van de jaren heeft de dromenvanger zich steeds weer door ontwikkeld zonder dat de mythe verloren is gegaan.

De importeur
Al ruim 20 jaar is Wisnu importeur van fairtrade gebruiks- en decoratieartikelen uit diverse delen van Indonesië. In rechtstreekse samenwerking met haar leveranciers worden deels authentieke, deels vernieuwende eigentijdse producten ontwikkeld. Minimaal 3 keer per jaar bezoekt Wisnu al haar producenten. Hierbij heeft Wisnu veel aandacht voor een milieuvriendelijke productiewijze. In 2009 zijn onder andere twee nieuwe biogasinstallaties bij aardewerkproducenten gebouwd. Wisnu levert haar producten voor 90% aan wereldwinkels in Nederland, Duitsland en België. Zo ook in de Wereldwinkel in Heeswijk-Dinther. Loop vrijblijvend eens binnen. De vrijwilligers staan u graag te woord.