Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

120404_Babs_in_NepalHoe “eerlijk” is FAIRTRADE?
 Van 24 februari tot en met 18 maart bracht de 77 jarige Babs Grefkens, vrijwilligster bij de Wereldwinkel in Heeswijk-Dinther een bezoek aan Nepal. Tijdens haar reis bezocht zij 6 producentenfamilies. Dit bezoek maakte een grote indruk op haar, maar maakte ook duidelijk dat Fairtrade “eerlijk” is en bijdraagt aan  betere leefomstandigheden voor de producenten en zijn leefomgeving.

Babs Grefkens is al ruim 10 jaar vrijwilligster bij de Wereldwinkel en u ziet haar dan ook met regelmaat in de winkel in Heeswijk-Dinther. Met veel enthousiasme helpt ze de klanten. Ook staat Babs altijd nog open om te leren van anderen. Kort geleden volgde ze nog een workshop verkoop en inpakken.

Samen met 6 vrijwilligers van diverse Wereldwinkels in Nederland en Pauli en Hemmy van Madat Nepal Handel stapte Babs op 24 februari in het vliegtuig. Madat Handel heeft haar werkwijze gebaseerd op de bijzondere invulling van de fair trade principes. Zo werd een bezoek gebracht aan een bedrijfje dat textiel- en papierproducten via Madat Nepal Handel levert aan de Wereldwinkels in Nederland. Inmiddels zijn er 36 vrouwen en 2 mannen in dienst. “De werknemers werken onder prima omstandigheden en die uitstraling is direct te zien”, aldus Babs.

Ook werd een bezoek gebracht aan Rajesh, de producent van pashmina’s en allerlei andere sjaals waarmee Madat Handel het langst samen werkt. De afname van sjaals door Madat Handel welke de wereldwinkels verkopen heeft Rajesh zich ontwikkeld tot een bescheiden ‘winkelier’ tot producent die internationaal zaken doet. Babs maakte kennis met Rajesh en geeft aan dat het geweldig is om te zien hoe de leefomstandigheden van Rajesh en zijn gezin zijn veranderd. “Het werk van de wereldwinkel wordt wel eens gezien als een druppel op de gloeiende plaat”, zegt Babs, “maar ik heb in de weverij van Rajesh gezien dat het werk van de Wereldwinkels er wel degelijk toe bijdraagt dat de leefomstandigheden verbeteren en dat de kinderen niet hoeven te werken.”

“Ik heb respect gekregen voor het werk dat de Wereldwinkel doet”, aldus Babs. De lijnen zijn kort. Madat Handel koopt rechtstreeks in Nepal, zorgt zelf voor het transport, en de producten kunnen door de Wereldwinkels gekocht worden in Culemborg. Weinig schakels waardoor  de producent een goede prijs krijgt voor zijn product. Zo ziet u dat u met de aankoop van een product in de Wereldwinkel ook op kleinschalige manier aan ontwikkelingshulp doet. Geïnteresseerd om ook als  vrijwilliger bij de Wereldwinkel aan de slag te gaan? Loop dan vrijblijvend eens binnen in de Wereldwinkel gevestigd aan de Jonker Speelmanstraat of kijk voor meer informatie op     http://heeswijkdinther.wereldwinkels.nl/