Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

22052012_ipgwinkel_01In navolging op de kick-off avond van 17 november zijn dit voorjaar de winkels in de categorie “dagelijkse boodschappen” beoordeeld. Op diverse momenten hebben zijn de winkels bezocht en is gekeken naar de toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid.

 

Met een checklist in de hand hebben is een team van het Integraal Platform voor Gehandicapten winkels gaan beoordelen en is gekeken en ingezoomd op de verschillende details die het boodschappen doen nog moeilijker maakt voor gehandicapten.

Elke beoordeling begon bij de entree; de deur, een drempel en de geboden oplossingen indien deze niet optimaal toegankelijk waren, een deurbel, een rijplaat of anderszins. Ook in de winkel hebben is keer op keer gekeken naar bijvoorbeeld de breedte van gangpaden, de opstelling van displays de hoogte van de toonbank, de mogelijkheid om vanuit een rolstoel te pinnen allemaal details die zijn beoordeeld.

Ondanks de verschillen in de grootte van de winkels in deze categorie van speciaalzaak tot supermarkt zat er geen lijn in de beoordeling en was “groot” geen aanleiding om beter toegankelijk te zijn. Het is duidelijk een keuze van de ondernemer hoe een winkel te presenteren en in te richten.

Genomineerd in deze categorie waren:

-C1000 Jansen in Heeswijk-Dinther, Jumbo Heeswijk-Dinther, Jumbo Nistelrode, C1000 Wiegmans Heesch, Dagwinkel Loosbroek en Dagwinkel Vorstenbosch, De bakkers Lamers Heesch.

Het voordeel van een speciaalzaak is de persoonlijkheid en de relatief kleine afstand tussen de winkelmedewerker en de consument. Voor de supermarkten is de ruimte vaak een veel minder groot probleem en de check-out kassa met lopende band is vaak handig en makkelijk bereikbaar met een rolstoel.

Bij Bakkerij Lamers, de speciaalzaak die gewonnen heeft, had toegankelijkheid, het gemak van zelfbediening én de ruimte van een supermarkt in zich. Een speciaalzaak met een elektronische schuifdeur, ruime gangpaden, zeer vriendelijke personeel en goede betaalmogelijkheid door een eenvoudige pinoplossing. In gesprek met een van de onderneemsters sprankelt de klantvriendelijkheid, de gedrevenheid en de motivatie van het gezicht. De speciaalzaak heeft sinds kort ook hun webshop online, voor mensen met een beperking een prima oplosssing wanneer het weer zoals nu niet uitnodigt om er zelf op uit te gaan voor de dagelijkse boodschappen.

De kick-off avond, de persberichten en artikelen op diverse sites en bladen werden met grote regelmaat genoemd tijdens de winkelbezoeken. We hebben met het project duidelijk aandacht gekregen en de detaillisten aan het denken gezet. De tevens genomineerd ondernemer C1000 Wiegmans in Heesch heeft de uitdaging met Lucielle Werner volbracht door meer kassa’s toegankelijk te maken en hierin werkelijke geïnvesteerd. Dit was een uitdaging die Lucielle Werner aanging ten overstaan van een volle zaal in de Pas in Heesch tijdens de kick off van deze winkelcompetitie. We hebben Lucielle Werner hiervan op de hoogte gesteld, aan haar de uitdaging om nu bij C1000 Wiegmans in Heesch te komen winkelen.

 

Ingezonden door IPG Bernheze.