Dit is het HaDeejer.nl archief  van: 2006  tot  september 2015

De HalmMarcel Hesseling werkt een groot deel van het jaar als voedingsdeskundige voor de Rabobank wielerploeg. Via hem kwam De Halm met deze prominente topsportclub in contact. Vereerd met hun aandacht vroegen we ons toch af waarom Marcel ervoor koos onze producten op het menu van deze topsporters te zetten.

“Goede voeding is heel belangrijk voor onze rijders,” zegt Marcel. “Het is de brandstof waarop ze fietsen.” Iedereen die wel eens de Tour de France heeft gevolgd zal meteen toegeven dat de prestaties die daar geleverd worden ongekend groot zijn. Je ziet als het ware de calorieën vervliegen.

“Het is mijn taak erop toe te zien dat het energiepeil van de sporters op peil blijft,” licht Marcel toe. “Ze gebruiken veel energie, dus dat heeft prioriteit. Houden we dat niet op peil, dan wacht hen spoedig de spreekwoordelijke man met de hamer.”

Spaghetti

“Om de energie op peil te houden putten we uit een breed scala van koolhydraatrijke bronnen. Hierbij valt te denken aan: sportdranken, energierepen en brood – met meel van de Bisschopsmolen,” vertelt Marcel. Maar ook bieden ze de wielrenners muesli’s en havermout aan, producten die sinds kort dus van De Halm komen.

Veel mensen denken dat wielrenners alleen maar pastaproducten, zoals spaghetti, eten. Maar dat is volgens Marcel niet per se waar. “Ze eten natuurlijk wel pasta’s omdat dat nu eenmaal een goede koolhydraatbron is. Maar het is aangetoond dat sommige rijstsoorten op dat vlak hetzelfde of zelfs beter presteren.”

“Op lastige, zware dagen eten de wielrenners veel snelle suikers in de vorm van sportdranken, sportgels en repen,” zegt Marcel. Suikers zijn koolhydraten die het lichaam tijdens inspanning snel in energie omzet. “Voor ritten die minder lastig zijn, bereiden de koks een zo gezond en gevarieerd mogelijke maaltijd met veel volkoren producten en groenten.”

“Tijdens grote wielerrondes, zoals de Tour de France, zie je vaak  dat de eetlust in de laatste week vermindert. Smaak en variatie zijn erg dan erg belangrijk om te voorkomen dat ze te weinig energie binnenkrijgen.” En precies daar ligt het belang van een voedingsdeskundige.

Veranderde denkwijze

“De renners zelf hebben geen specifieke voorkeur voor een bepaald product,” vertelt Marcel. Hij was het dan ook die de biologische graanproducten van De Halm bij de renners van de Raboploeg introduceerde. “Vaak zie je dat ze combinaties maken: bijvoorbeeld speltmuesli met crunchy. Als ontbijt variëren ze verder met pasta, rijst, speltbrood en bijvoorbeeld pannenkoekjes met quinoameel of havermout.”

Min of meer per toeval, via een zoekopdracht in Google, stuitte Marcel enige tijd geleden op De Halm. Toch koos hij uiteindelijk niet zonder reden voor de biologische producten van De Halm.

“Het is een gezond en kwalitatief goed product dat in het dieet voor onze sporters past. Je ziet de keuze voor gezondere en biologische producten trouwens ook bij de andere wielerteams. Tien jaar geleden vond men bijvoorbeeld suikerrijk snoepgoed zoals winegums nog goed. Deze denkwijze is veranderd. Tegenwoordig richt men zich meer op een uitgebalanceerde en gezonde voeding.”