Scholieren, studenten, de wandel- of fietsclubclub, de KBO/KVO of zomaar een samengestelde groep, ze trekken allemaal even hun neus op als ze deelnemen aan een rondleiding op een zuivering. Het afvalwater van 700.000 burgers schoonmaken en teruggeven aan de natuur, dat stinkt een beetje. Toch wordt afvalwater, in deze tijden waarin duurzaamheid wordt gepredikt, vergeleken met goud!
Poep en plas zijn zoveel waard omdat er belangrijke stoffen in zitten waar de waterschappen onder meer energie en fosfaat van kunnen maken. Niet onbelangrijk met het oog op de problematiek rondom de wereldwijde grondstoffen schaarste.
Een rondleiding op de zuivering
Het programma van een rondleiding is als volgt: Voor iedereen is er koffie, thee of limonade en dan wordt een film bekeken over de taken van het waterschap en specifiek over water zuiveren. De tijd van: het slootje achter het huis waarin het teiltje vuil water werd leeggegooid- ligt ver achter ons. De rioolwaterzuiveringsinstallaties hebben door het veelvoud van water dat iedereen verbruikt de zuivering van afvalwater op zich genomen.
Na de film wordt het zuiveringsproces uitgelegd. Het binnenkomen van de miljoenen liters afvalwater tot het wegstromen van het weer schone water, terug de natuur in. “Veel mensen weten nog steeds niet dat dit geen consumptiewater is”, vertelt Lisette Gerrits van Aa en Maas. “Maar het is dus wel schoon genoeg om te lozen op het oppervlaktewater. Dit kun je niet vaak genoeg zeggen tijdens een excursie.”
Zand vet en slib
De 7 zuiveringen die Aa en Maas heeft werken allemaal met het zelfde doel. Water schoonmaken en teruggeven aan de natuur. Daarnaast winnen de waterschappen steeds meer grondstoffen terug uit afvalwater. Vroeger ging alles, wat uit het vuile water gehaald werd, naar de vuilnisstort. Nu eigenlijk alleen nog maar het grove vuil wat mee stroomt met het afvalwater. Denk dan aan wc papier, verbandmiddelen, maar ook de natte doekjes. Zand, vet en slib worden hergebruikt.
Steeds meer grondstoffen worden teruggewonnen uit afvalwater. Op de zuivering in ’s-Hertogenbosch, die straks een grote verbouwing ondergaat, wordt steeds meer energie teruggewonnen. In Haps bestaat de mogelijkheid om fosfaat terug te winnen, waar mestkorrels van worden gemaakt. In Dinther wordt extra inspanning geleverd om fosfaat met een P-stripper uit het water te verwijderen. In Aarle-Rixtel wordt onderzocht hoe cellulose uit het afvalwater kan worden gehaald. Deze cellulose gebruikt worden voor bijvoorbeeld de productie van bioplastics.
Voor elke doelgroep, van kinderen, KVO’s, tot studenten hebben ervaren rondleiders van waterschap Aa en Maas een helder verhaal over water zuiveren en grondstoffenterugwinning. En tijdens een rondleiding op de zuivering zijn altijd experts aanwezig om vragen te beantwoorden.
Ook interesse in een excursie op een van de rioolwaterzuiveringen van waterschap Aa en Maas? Kijk dan op www.aaenmaas.nl/educatie. Bellen kan ook op maandag, dinsdag en vrijdag van 9.00-12.00 uur met Lisette Gerrits, T (073) 615 66 58.